Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Природна медицина

Природна медицина » Лечебни растения и животни

Билковите знаци

* Формата на растението и отделните му части могат да дадат информация за какво лечение може да се използва

“Бог е начертал върху растенията, тревите, цветята йероглифи, които точно сочат техните свойства” – е писал през ХІІ в. английският ботаник Роберт Тьорнер. Ала “теорията на знаците” е съществувала и се е използвала в практиката векове преди това. Смятало се е, че външната форма на билките: на корените, листата, плода – подсказва за кои болести те могат да бъдат използвани.

Така растенията, отделящи млечен сок, могат да се прилагат като лактогенно средство. Формата на ореха определя използването му за лекуване и стимулиране на главния мозък, а формата на фасула – за лекуване на бъбреците. Италианецът Джам батиста де ла Порта /ХVІ век/ пък предложил противоотрова от ухапването на скорпион – растения, видимо подобни на него по външен вид. Към подобни представи са се придържали открай време лечителите на Африка, Индия, Китай, Южна Америка...

Дълго време тази теория на древните лекари е предизвиквала само снизходителни усмивки сред научните среди на просветена Европа. Действително, нима трябва да вярваме, че бамбукът укрепва гръбначния стълб само защото кръгообразните му удебелявания напомнят по форма прешлените? Или че листата на медуницата могат да послужат за средство, лекуващо белодробни заболявания само защото жилките им са сходни по форма с белодробните алвеоли? Днес обаче повечето от учените имат сериозни основания да се замислят.

Да вземем примера с аспирина. За негова суровина служи кората на върбата, която расте край водоеми и корените й се къпят във вода. “Теорията на знаците” подсказва, че това дърво “не се бои от простуда” и би трябвало да се употребява при настинки, предизвикани от охлаждане. И тъй като кората й “завива” дървото и го предпазва от студ, затова именно в нея следва да се търсят нужните качества.

Или да вземем “царя” на билките – жен-шенът. Коренът му учудващо наподобява фигурата на човек. Научната оценка за лечебните му свойства е показала, че получените от него препарати се използват като общо укрепващо общо тонизиращо средство за целия организъм. Примерно по този път са се появили много лекарства, широко употребявани в наше време. Така древното знание намира съвременно приложение.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Лечебни растения и животни“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули,синергични билкови продукти с запазената марка " Формула 1",които имат мощно имуностимулиращо действие; Действат бързо и ефикасно,с с изразено противовъзпалително,антивирусно,антибактериално,противогъбично и антипаразитно действие. Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система,действаща ефикасно при суха и влажна кашлица,бронхити,бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система.Лечение на дископатия,радикулити,и ишиас,плексит и др. Наместване на изкълчени стави,сублуксации и лечение на навехвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Септември 2021 октомври 2021 Ноевмври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.