Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Йога

Йога » Йогийски практики

Йога нидра

* Една древна практика за освобождаване от напрежението в тялото, ума, психиката и емоционалната сфера

През последните десетилетия начинът на живот в целия свят много се промени. Това доведе до разсейване на човешките енергии на всички равнища. Човешкият ум е загубил равновесната си точка и хармония във всяка сфера на съществуването.

Независимо какво вършите, с каква храна се храните и колко спите, вие натрупвате напрежение. И това напрежение се усеща в мускулите, в емоционалната и умствената система.

Йога се справя с проблемите на напрежението всеобхватно. Тя разбира, че ако умът е напрегнат, стомахът също ще бъде напрегнат, цялото кръвообръщение също ще бъде под напрежение. Това е един порочен кръг. Затова

освобождаването от напрежение е една от основните грижи в Йога.

Вътрешното напрежение в индивида внася своя дял в общото психическо напрежение, което се проявява в нещастния семеен живот, в хаоса и безредието в социалния животи в агресията и воюването между общностите и нациите. Всички йогийски текстове недвусмислено заявяват, че спокойствието може да се намери само вътрешно, то никога не може да дойде отвън. Следователно, за да създадем един спокоен свят, първо, трябва да се научим да отпускаме и да хармонизиране собственото си тяло и ум.

Релаксацията е едно ефективно начало за постигането на тази цел. За да релаксира напълно, човек трябва да се освободи от вътрешното напрежение в тялото, ума и емоционалната сфера. Това се практикува най-добре от Йога нидра. Извлечена от тантрите,

Йога нидра е мощна техника, която ни учи как да релаксираме съзнателно.

Един час пълноценна Йога нидра се равнява на 4 часа обикновен сън. В това се крие една от тайните на свръхчовешката работоспособност и енергия на много велики йоги от миналото и настоящето.

Йога нидра е научен метод и система за предизвикване на пълна физическа, умствена и емоционална релаксация. Терминът „йога“ на санскритски означава „единение“ или „съсредоточено осъзнаване“, а „нидра“ означава „сън“. Човек, упражняващ Йога нидра, външно изглежда спящ, но съзнанието му функционира на едно по-дълбоко равнище на осъзнаване. По тази причина Йога нидра често е наричана психически сън или дълбока релаксация с вътрешно осъзнаване.

В Раджа йога на индийския мъдрец Патанджали се описва състояние, наречено пратяхара, при което умът и умственото осъзнаване се откъсват от сетивните канали. Йога нидра е един от аспектите на пратяхара, който води до по-висшите степени на концентрация.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Йогийски практики“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули,синергични билкови продукти с запазената марка " Формула 1",които имат мощно имуностимулиращо действие; Действат бързо и ефикасно,с с изразено противовъзпалително,антивирусно,антибактериално,противогъбично и антипаразитно действие. Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система,действаща ефикасно при суха и влажна кашлица,бронхити,бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система.Лечение на дископатия,радикулити,и ишиас,плексит и др. Наместване на изкълчени стави,сублуксации и лечение на навехвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Септември 2021 октомври 2021 Ноевмври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.