Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Природна медицина

Природна медицина » Масажи

Вакуумтерапия вместо лекарства

Поради своята универсалност методът, поставяне на ветузи, е колкото древен, толкова и млад. Той е достъпен и изключително ефикасен за профилактика и лечене. Представлява въвеждане на топлина в организма посредством вентузи (vent=вятър). Първите вентузи били изработвани от бамбук. Днес се използват стъклени, поради възможността да се наблюдава ефекта под тях.

Практикуването на този метод с лечебна цел намалява медикаментозното лечение,

респ. страничните действия на лекарствата, вкл. зачестилите напоследък алергии.

Поставянето на вентузи на повърхността на кожата предизвиква затопляне, стимулира кръвообръщението и свободното течение на чи (жизнена енергия) и кръв в меридианите (по традиционната китайска медицина). По този начин по-бързо се неутрализират патогенните фактори студ и влага, проникнали в тялото и се лекуват отока и болката.

Вентузите са чудесно средство при простуди, bi-синдром (болков синдром), предизвикан от вятър и влага – болка в гръбначния стълб, рамото, крака, стомашна болка, разстройство, кашлица и др., както и при множество хронични заболявания – радикулити, миозити, артроза, парези и др., наречени “болести на застоя” поради голямата им давност и отслабените защитни сили на организма.

Вентузи не се прилагат при дерматити, кожни обриви, склонност към кървене, върху места с преминаващи големи кръвоносни съдове както и върху корема и кръсцовата област при бременни.

Кръвонасядането на мястото на вентузите не трябва да безпокои пациентите, тъй като е свързано с лечебния ефект и се разнася напълно за няколко дни.

Освен вентузния масаж вакуумтерапията включва и масажа с мед. Принципът на въздействие е същият, но тук се прибавя и подхранващият и детоксикиращ лечебен ефект на пчеления мед. Аз лично го предпочитам и често го прилагам на моите пациенти. Чудесно се съчетава с лечебната програма при наднормено тегло и целулит.

Обездвижването, стресът, съпътстващи съвременния човек, са идеална предпоставка за възникване на различни заболявания. Нашата профилактична цел е с вентузния или медния масаж да не допуснем тяхното развитие и да спестим на повече хора медикаментозната зависимост.

Студът през зимата предизвиква съдов спазъм, който допълнително усилва застойните явления. Затова през този сезон повечето хора се нуждаят от вакуум терапия за преодоляване на болката и схващането най-вече в областта на раменния пояс и гърба.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Масажи“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

август 2021 септември 2021 Октомври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.