Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Природна медицина

Природна медицина » Лечебни растения и животни

Глухарчето

* Незаменим пролетен дар от аптеката на Природата

* За храна и лек се използва цялото растение: листа, цвят и корен

С глухарчето като че ли са запознати всички. За възрастните то е омръзнал плевел, за децата – играчка: духваш, и ето вече са полетели парашутчетата. Коя жена в детството си не е вплитала в косите си или не е носила е носила венче от златисто-жълтите цветчета на глухарчето? Но вече са позабравени неговите изумителни хранителни и лекарствени свойства.

Преди всичко сред народа растението се е използвало като салата при умора, за възстановяване на силите след кръвоизлив, при анемия – какво по-добро средство през пролетта? Свежият сок според народната медицина съдейства

за преодоляването на пасивност, депресия и за очистване на кръвта.

Науката вече е установила, че това скромно растение е истински шампион сред листовите зеленчуци по съдържание на калиеви соли. А те са много нужни за оптималното функциониране на нервната система. То е на едно от първите места и по съдържание на калций и желязо. Ето защо глухарчето е отлично природно и евтино укрепващо средство, особено след усилена работа.

Горчивината на глухарчето много добре много добре се отразява върху стомашно-чревния тракт и задстомашната жлеза, съдейства за образуването на хормони /инсулин и пр./, съдейства за по-добрата обмяна на веществата. Растението спомага за доброто храносмилане, ликвидира процесите на гниене и ферментация в червата. Глухарчето е много ефективно за профилактика и лечение на чернодробни заболявания.
Сокът му съдейства за подобряване качеството на кръвта, изменяйки химическия й състав в посока на нейното алкализиране. Той укрепва и костите.

Източните народи

пият сока от цветовете срещу безсъние.

В Монголия пресните листа на глухарчето се слагат в обувките – сокът препятства образуването на мазоли и на други кожни поражения. Ако мястото, където е влязло трънче, се смаже веднага с млечния сок на растението и тогава се извади трънчето, няма да настъпи оток.

Трябва да се знае, че коренът на растението съдържа до 20 на сто захар и до 40 на сто високоусвояван въглехидрат – инулин, а белтъчното му съдържание е до 15 на сто. С други думи, корените на растението са прекрасна храна.

Много богат на микроелементи /кобалт, никел, мед, манган и др./ е нектарът от цветчетата. Те също могат да се използват като салата. Най-добре е те да се събират по обед, когато имат най-много нектар.

През пролетта природата ни е дарила с чудно лекарство и храна – глухарчето. Не бива обаче да го събираме в града – то акумулира токсичните вещества от изгорелите автомобилни газове.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Лечебни растения и животни“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

август 2021 септември 2021 Октомври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.