Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Източна медицина

Източна медицина » Макробиотика

Макробиотика

* Макробиотиката – наука за здраве и хармония чрез природосъобразно хранене и начин на живот, прилагана в Далечния Изток, но много близка и на нашата традиционна кухня

Макробиотиката е учение на източната философия за хармонизация на човека със самия себе си, природата и космоса. Това е практика, зад гърба на която лежат повече от 5000 години. Тя сочи пътя към здраве и дълголетие. Този път е открит за всички: за бедни и богати, деца и възрастни, мъже и жени, за учени и невежи; той е прост и всички, които искрено искат да се освободят от своите физически или психически недъзи, могат да вървят по него във всекидневния си живот.

В превод от гръцки макробиотиката буквално значи “голям живот”, живот щастлив, освободен от болести. Проблемите на храненето и здравето заемат централно място в нея. Макробиотиката ратува не само за екологично чиста, природосъобразна храна, но и за

хранене и начин на живот в съответствие със законите на природата и космоса.

Тя разглежда човека като продукт и творение на природата и той е длъжен да се подчинява на съществуващите природни закони. Да се храни с проста и балансирана храна, да води активен живот.

Според макробиотическото учение болести не съществуват – има само нарушение на равновесието вътре на организма и на организма с външната среда. И здравето се възвръща, когато загубеното равновесие се възстанови, когато се възстанови хармонията.В практическо отношение главното е човек да преосмисли отношението си към храненето и въобще към живота. Смисълът на мокробиотиката е в отказването от стериотипите. След като бъдат усвоени нейните принципи, те трябва творчески да бъдат приложени от всеки човек поотделно.

Който очаква макробиотиката да му предложи една установена диета, валидна за всички, ще бъде разочарован, защото макробиотичният принцип се прилага в различни климатични и географски условия, съобразява се с различни периоди от живота на човека, с неговия пол, с равнището на неговата активност и прочее.

Възниква и естественият въпрос: могат ли принципите на макробиотиката да се използват и от българите? Отговорът е категоричен: да! Нещо повече.

Основните философски подходи на това учение изцяло съвпадат с космогонията на древните българи,

която е изкристализирала в българските народни обичаи, празници и вярвания, втъкана е в народната обредност и традиционното хранене на българина, подчинено на четирите годишни сезона. Методите и целите на хранене са идентични, различни са само средствата.

Докато макробиотическата кухня търси уравновесяващите начала в традиционните продукти на Далечния Изток, предимно Япония /морски продукти, специфични народни ястия и подправки като мисо, гомасио, тофу, сливи уембоши, различни производни на водораслите и пр./ Докато българската народна кухня търси баланса чрез изобилието на сезонни плодове и зеленчуци и различните варива, кореноплоди, сушени плодове, множество сурови туршии през зимния сезон. И, разбира се, използва огромно количество най-разнообразни мерудии, подправки и билковото богатство на нашата земя.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Макробиотика“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули,синергични билкови продукти с запазената марка " Формула 1",които имат мощно имуностимулиращо действие; Действат бързо и ефикасно,с с изразено противовъзпалително,антивирусно,антибактериално,противогъбично и антипаразитно действие. Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система,действаща ефикасно при суха и влажна кашлица,бронхити,бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система.Лечение на дископатия,радикулити,и ишиас,плексит и др. Наместване на изкълчени стави,сублуксации и лечение на навехвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Октомври 2021 ноевмври 2021 Декември 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.