Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

За духа и за душата

За духа и за душата » Духовни водачи

Лечители-светци безсребърници

“Болни изцелявайте, прокажени очиствайте, мъртви възкресявайте, бесове изгонвайте...даром получихте – даром давайте. Недейте има ни злато, ни сребро...” /Матея 10:8,9/.

Вдъхновените и богомъдри животоописания на лечителите-светци безсребърници св. Козма и Дамян, св. великомъченик Пантелеймон, преп. св. Кир Александрийски и още много други свети люде разказват за чудотворната целителна сила, която са получили като дар заради вярата си. И защото следвали усърдно завета на Иисус Христос даром да лекуват, те били наречени “безсребърници”.

Често те повтаряли: “Ние не заслужаваме награда, защото само полагаме ръце върху вас и не с наша сила ви излекувахме, а със силата на Христа, истинския Бог.” Макар че отлично са познавали тогавашните предписания на лекарското изкуство, на древността и съветите на Хипократ и Гален, светиите врачове безсребърници

прилагали духовното лечение.

Защото знаели и проповядвали, че в спасителното учение на благовестието всеки човек ще намери здравеносни истини, които по светлия път на вярата ще се разкрият за духовно зрящите люде.

С дълго търпение са понасяли гонения и мъчения: “И гладуваме, и жадуване, и ходим голи, и ни бият по лице, и се скитаме и се трудим, работейки с ръцете си. Злословени – благославяме, гонени – търпим, хулени – молим се.” /І Кор. 4:11-13/.

Така от житието на св. безсребърници Дамян и Кузма научаваме, че една християнка по име Паладия много години боледувала и похарчила голяма част от имота си по лекари, но без резултат. Когато узнала за двамата братя лечители, тя им се помолила да я излекуват и те го направили. Посетили дома й, помолили се над нея и тя оздравяла от тежка болест. Тя е поискала богато да ги възнагради, но те отказали. Тогава от благодарност тя настояла един от двамата, св. Дамян, да приеме скромен дар – три яйца в името на св. Троица и го заклела в Нейно име. Тогава той приел, за да не пресече христолюбивото й желание да дари в знак на благодарност, защото знаел, че това

свято чувство възвисява, пречиства и лекува човешката душа.

По-големият брат св. Козма научил за това и решил, че Дамян е нарушил дадения пред Бога обет да не вземат никакви дарове за изцелението и пожелал престъпилият клетвата Дамян да бъде погребан след смъртта им в отделен гроб. Когато след време св. Козма се поминал, а след това и св. Дамян, християните мъдро и богоугодно решили, че заръката на големия брат е била твърде сурова и несправедлива и не я изпълнили.

Братята били погребани в общ гроб, защото извършили един подвиг и постигнали еднаква светост. Така те били погребани в един гроб, върху който по-късно бил съграден храм. В него ставали чудеса заради небесното молитвено застъпничество на светиите безсребърници Козма и Дамян.

Всички лечители-светци безсребърници с усърдие и смирение са проповядвали Божията истина, че основна причина за всички болести са извършените грехове, които предизвикват страдания за душата и тялото. Единствената им награда за помощта на страдащите е била светлата благодарност на изцелените и още

Стела АНГЕЛОВА-БАНКОВА

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Духовни водачи“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули,синергични билкови продукти с запазената марка " Формула 1",които имат мощно имуностимулиращо действие; Действат бързо и ефикасно,с с изразено противовъзпалително,антивирусно,антибактериално,противогъбично и антипаразитно действие. Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система,действаща ефикасно при суха и влажна кашлица,бронхити,бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система.Лечение на дископатия,радикулити,и ишиас,плексит и др. Наместване на изкълчени стави,сублуксации и лечение на навехвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Септември 2021 октомври 2021 Ноевмври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.