Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За интелекта

За интелекта » Из научните лаборатории

Самотата е опасна за здравето

Недостигът на социални контакти може да влоши човешкото здраве, снижавайки ефективността на имунните реакции и причинявайки сърдечни заболявания, предупреждават учени в сп. Ню Сайънтист.

Тази хипотеза е потвърдена от двете най-нови изследвания по проблема.

Едното демонстрирало, че студентите-първокурсници, които поддържат съвсем ограничени социални контакти или прекарват времето си в самота, проявявали по-слаба имунна реакция спрямо антигрипната ваксина в сравнение с по-общителните си колеги.

Другото изследване пък показало, че при

социално изолираните хора рискът от развиване на атеросклероза е по-висок от този при останалите.

Също така станало известно, че изолацията има вредни последици и за сърцето.
Изследванията целели да изяснят връзката между нивото на общителност и процесите в организма.

Учените установили, че недостигът или липсата на социални контакти на студентите снижава потенциала на имунната им система да произвежда антитела срещу антигрипната ваксина.

Според тях самотата е усещането, че си сам,

а нивото на общителност подлежи на обективно измерване, като съответства на броя на хората, с които даденият човек поддържа социални контакти. Може да имате много малко приятели, без да се чувствате самотен; и обратно: може да имате много приятели, но да се чувствате самотен, поясняват изследователите.

Осемдесет и трима студента били помолени да попълнят въпросници, в които да отбележат с колко души са говорили в продължение на 2 седмици. Доброволците трябвало да носят сензори, които да регистрират чувството им на самота и да измерват нивото на хормона на стреса кортизол.

В резултат на проучването било установено, че имунната система на студентите, които се чувствали най-самотни, реагирала на един от агентите в антигрипната ваксина по-слабо с 16% в сравнение с тази на най-общителните им колеги.

Студентите с най-малко социални контакти - говорили с едва 4 до 12 души за целия двуседмичен период - проявявали по-слаба имунна реакция с 11% спрямо същия компонент в сравнение с тези, общували с по над 20 човека.

Другото изследване включвало над 3 000 души и било представено на срещата на Американската здравна асоциация във Вашингтон. То показало, че хората с най-малко социални контакти – тези, които или не дружат с никого, или общуват само с няколко човека – имат най-високо ниво на маркера на възпалението интерлеукин-6, което ги поставяло в повишен риск от развиване на атеросклероза.

Учените признават, че няма лесни или утвърдени начини за лекуване на чувството за самота. Те обаче подчертават, че поддържането на социални контакти със семейството и приятелите само по себе си вече е превантивна бариера срещу самотата.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Из научните лаборатории“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули,синергични билкови продукти с запазената марка " Формула 1",които имат мощно имуностимулиращо действие; Действат бързо и ефикасно,с с изразено противовъзпалително,антивирусно,антибактериално,противогъбично и антипаразитно действие. Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система,действаща ефикасно при суха и влажна кашлица,бронхити,бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система.Лечение на дископатия,радикулити,и ишиас,плексит и др. Наместване на изкълчени стави,сублуксации и лечение на навехвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2021 декември 2021 Януари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.