Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Дихателна система » Бронхит

Хроничен бронхит – симптоми и лечение

Симптоми. Болният кашля и отделя слузести, гнойни или слузесто-гнойни храчки. Кашлицата понякога зачестява, а понякога е рядка. Тя е по-честа сутрин; тогава болният изважда по-обилно количество храчки, които биват стъкловидни, светли, сиви или зеленикави, гнойни, по-гъсти или по-редки. Понякога след продължително кашляне излизат само по няколко малки, гъсти, жилави храчки, които приличат на седефени мъниста. Друг път храчките са по-обилни, не така гъсти или дори воднисти. Обикновено температурата не се повишава и общото състояние не е особено засегнато. Хроничният бронхит може да продължава с години, особено при възрастните хора. В такъв случай болният отхрачва всяка сутрин по-изобилни гнойни храчки, понякога с храчките излиза и по малко кръв, но тъмна, съсирена, не пенеста. Нерядко болните страдат от задух, дължащ се на спастично свиване на бронхите или развиващи се изменения в сърцето.

Лечение

Очистването на организма от слузта, диетата, баните и инхалациите, които се изпълняват при остър бронхит, се прилагат и при хроничен бронхит. Но понеже това хронично заболяване се е развивало в продължение на години, то е много упорито и неговото лечение е бавно и продължително; нужни са много воля, постоянство, търпение, увереност, за да се постигне положителен резултат.

Също така болният трябва да се въоръжи с предпазливост и внимание при спазването на наставленията, особено когато хроничният бронхит е довел до някакви усложнения. В последния случай консултацията с лекар природолечител е задължителна. Така например при провеждането на йоготерапия е много важно да се потърси мнението на опитен инструктор по Йога за подбора на упражненията; защото ако при обикновен хроничен бронхит дишанията с постепенно увеличаващо се задържане на дъха /до 15-20 сек и рядко повече/ допринасят за излекуването му, при наличие на придружаващ белодробен емфизем същите тези упражнения за противопоказани.

Фитотерапия. Провеждането на фитотерапия при дълготрайните бронхити е нелека задача. Необходимостта тя да е продължителна води до привикване и относителна неефективност на някои от съставките в билковите смеси, което налага периодична смяна на комбинациите. Освен заменянето на едни билкови растения с други разнообразяването на методите също подобрява резултатите; например вътрешното приемане на водни извлеци може да се съчетае с ароматерапия и хомеопатия.

Ето и една примерна рецепта за хроничен бронхит:

  • по 50 гр стръкове мащерка, борови връхчета, стръкове великденче и босилек, по 25 гр теснолист жиловлек, медуница, градински чай и стръкове от миризлива теменуга се смесват. От тази смес се взимат 2 суп. лъж. и се варят 5 мин в 700 гр вода. Пие се 4 пъти по 1 винена чаша, 15-20 мин. преди храна и около половин час преди лягане.

 
Петър Димков дава още няколко полезни съвета от общо естество при провеждането на лечението:

1. Необходимо е краката да са топли. Вечер след инхалация или парна баня на главата /Вж. глава Вода и водолечение, Книга 1 на Енциклопедия за здраве “Дар”/, нужно да се направи и гореща баня на краката за 10-15 мин било със същата отварка, с която е била направена парната баня, било със специално затоплена вода, в която се слага морска сол.

2. При лечението болният трябва да се пази от простуда и дишане на прах и пушек, да избягва престоя в прашни и задимени помещения. Възрастните да не излизат навън при влажно и мъгливо време.

3. Температурата в стаята трябва да бъде 18-20оС. Ако въздухът е много сух, трябва да се овлажнява от време на време или с пара, или със сушене на чисти мокри дрехи. В топло време да се спи на отворен прозорец. Зимно време и при студени крака стъпалата на чорапите да се посоляват всяка сутрин с малко счукан синап.

4. Ако бронхитът е слаб /отделят се малко храчки/, кашлицата е лека, задух почти няма, можете да прекарвате лятото на море, а зимата на места с влажен климат; добре е да се взимат много топли течности и каши /чайове, супи, пюрета и др./. Ако бронхитът е придружен от обилни храчки, се предпочита пребиваване на сух въздух /климат/ и намаляване на течностите в храната.

В заключение, много важно е болният да разбере, че посочените по-горе методи на лечение ще имат успех само ако те се прилагат едновременно. Комплексният подход в лечението на хроничния бронхит придобива изключителна важност, изхождайки от това, че нелекуването или занемаряването на това заболяване може да доведе до преждевременна инвалидизация.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Бронхит“

Всички статии по темата

 

Новини

Гонг медитация в Здравен център „Дар“
в петък (8 септември) от 19:00 до 20:30 ч. 
Курс по Йога
от 13 СЕПТЕМВРИ, всяка сряда от 18:30 часа 
Даваме зала под наем
за йога, семинари, лекции, курсове, презентации, др. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2017 година За постите

Юли 2017 август 2017 Септември 2017
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
  • Пости Пости

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986-75-09 и 986-31-08, email: info@dar-center.com

© 2017 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.