Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Човешките спорове са безкрайни, не защото не може да се намери истината, а защото спорещите не търсят истината, а самоутвърждаване.
Будиска мъдрост

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Храносмилателна система » Нервен стомах

Нервен стомах

Нервен стомах

Първото нещо, което трябва да се разбере, е, че стомахът не е болен, а само с болезнено повишена възбудимост. Това означава, че неговото функциониране не е нормално и се появяват различни разстройства.

Признаци

Нервният стомах се характеризира с много разнообразни и твърде непостоянни болки. Обикновено болният се оплаква от тежест след нахранване, подуване на корема, болки в корема. Появява се силен глад, който изчезва само след поемането на няколко залъка. Вълчият глад се сменя с безапетитие, запекът - с разстройство, езикът е ту чист, ту обложен.

Често атоничният стомах /който храносмила лошо/ е и нервен и обратно. Освен това трябва да се подчертае, че признаците на нервния стомах са и признаци на една обща неврастения: главоболие, замрежване на очите, прилив на кръв към главата, студени крайнииц, безсъние, психическа раздразнителност и пр.

Причини

Нервният стомах се дължи на обща неврастения, хистерия, хипохондрия, различни психически сътресения и отклонения. Може да бъде следствие на страх и проява на страхова невроза или други душевни вълнения, обща слабост,, женски болести или болести на червата и бъбреците. До нервен стомах водят и половите разстройства, функционалните разстройства на жлезите с вътрешна секреция, хроничният простатит. Отключващи болестта фактори са алкохолизмът и тютюнопушенето. С други думи, нервният стомах е само следствие на посочените по-горе причини.

Лечение

Това заболяване е трудно лечимо, защото не се поддава лесно на въздействие. Природолечението е насочено преди всичко към укрепване на организма и на неговите защитни сили, а така също към лекуването на нервната система. Това налага воденето на природосъобразен живот: туризъм, хладки минерални бани /такива бани има в Наречен, Княжево, Овча купел/, продължителни разходки, особено вечер, прекарване лятото на планина, по-далеч от шума, рано лягане и рано ставане и пр. С успех се използва самовнушението, себеотпускането, масажът, фитотерапията. Ето две примерни рецепти:

  • сутрин, обед и вечер, половин час преди ядене, болният взима по 1 суп. лъж. смес от чист зехтин /300 гр/, пчелен мед /500 гр/ и жълт кантарион, стрит на прах /4 суп. лъж./;
  • помага и изпиването на малки глътки сокът на 1 глава суров червен кромид лук, току-що изстискан и подсладен с 1 чаена лъжичка пчелен мед.

Диета. Тя трябва да бъде млечно-вегетарианска. По-специалната диета не води до някакво осезателно облекчение, тъй като в този случай причината за болестта не е стомахът. Дори строгата, непривична диета може да изнерви болния и с това неговото състояние да се влоши. Забелязано е, че колкото повече внимание се обръща на стомаха, толкова повече се влошава основната болест. Задължително обаче от дневното меню се изключват спиртните напитки и тютюнопушенето.

Петър ДИМКОВ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

 

Новини

Даваме зала под наем
за йога, семинари, лекции, курсове, презентации, др. 
Курсове по Йога за напреднали
от 21 септември 
Оздравителен курс по Йога за начинаещи
от 20 септември 
Курс Здрaви очи без очила
1 и 2 октомври, 2016 г. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2016 година За постите

Септември 2016 октомври 2016 Ноевмври 2016
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986-75-09 и 986-31-08, email: info@dar-center.com

© 2016 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.