Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Кожни заболявания » Уртикария

Уртикария - симптоми и причини

Уртикарията или т. нар. копривна треска е алергично заболяване, което се проявява с характерни обриви /уртики/ по кожата; понеже освен кожата се засяга и лигавиците, а често вътрешните органи и нервната система, уртикарията се счита не за отделен симптом, а за болест.

Тя е много разпространено заболяване: в България например тя се среща при 13 процента от болните, като жените страдат три пъти по-често от мъжете.
Уртикарията може да протече в остра форма, като в този случай тя отзвучава за 1-4 дни, или в хронична форма, като нейната продължителност тогава варира от 8-12 седмици до 6 месеца. Ако уртикарията, която иначе е заболяване с благоприятен изход, трае над това време, тя може да има изключително опасни последици; затова тя не бива да се подценява.

Симптоми

Общите прояви се изразяват с леко повишаване на температурата, треска, отпадналост, безпокойство, безсъние, повръщане и диария. Накрая се появява характерният белезникавочервен обрив /уртика/, който прилича на онзи, който се показва след опарване от коприва или ухапване от дървеница. Големината на обрива е различна: от половин до пет и повече сантиметра. Той излиза на различни места по тялото, най-много по туловището, краката, ръцете, лицето, и се придружава от сърбеж, който е особено силен вечерно време. Подуват се и се зачервяват лигавите ципи, особено на устата, гърлото и гръкляна. Изривът се явява от време на време и пак се губи. Понякога обривът се придружава от значителен оток, който засяга лицето /клепачи, устни, език, гръклян/, главата и областта на половите органи.

Причини

Причините за уртикарията са много и от различно естество, но най-общо те могат да се сведат до два вида: причини от външен /екзогенен/ и вътрешен /ендогенен/ произход.
Външни причини. Външното дразнене, което довежда до специфичната кожна реакция /обриване/, може да бъде физическо. Тогава говорим за физикална уртикария, която се разделя на три подвида.

  • Слънчева уртикария - възниква поради облъчване на кожата с ултравиолетова или видима слънчева светлина; тя се характеризира със зачервяване и сърбящи уртики в участъците на изложената на облъчване кожа.
  • Топлинна уртикария – провокира се от прекалено висока температура /над 50 градуса/.
  • Студова уртикария – появява се под влияние на ниски температури или значителни температурни колебания; понякога тя може да възникне след общи заболявания, вируси инфекции и др.

Уртикарията бива и контактна, като тя възниква на мястото на контакта на кожата с различни агенти. Обривите обикновено се придружават от сърбеж с различна сила. Типичен пример за този вид уртикария е обривът, който се наблюдава след контакт с коприва. Много растителни видове могат да предизвикат обрив: водорасли, портокали, мушмули, орехи, жиловлек и др.

Контактната уртикария може да възникне след ухапване от насекоми /от тях най-голямо значение имат осите, пчелите стършелите, паяците, комарите, бълхите, дървениците и др./, под въздействието на паразити /бактерии, вируси, гъбички и др./, при контакт с някои морски видове /медузи, морски дракон, морска звезда и др./; последният случай се отнася най-вече за рибари, при които уртикарията протича в много тежка форма.

Контактната уртикария може да се предизвика от химически алергени; такива могат да бъдат всички химически вещества и продукти, които имат пряк контакт с кожата: перилни препарата, бои за коса и т.н.

Вътрешни причини

Вътрешните причини, които довеждат до уртикария, са много и различни. Сред тях на първо място се явява приемането на храна, която не се понася от даден организъм: миди, раци, риба, гъби, кисели краставици, малини, къпини, ягоди, шоколад, яйца, месо, сладолед, развалени суджуци, пастърма, сирене и др. Освен чрез естествените си съставки храните действат и чрез примесите, които съдържат: бои, консерванти, подобрители, емулгатори, подправки и пр.

Друг вътрешен фактор с голямо значение за развитието на уртикария е употребата на медикаменти. Те действат по алергични или по смесени механизми. Такива лекарства са антибиотиците, производните на аспирина, серумите, ваксините, кръвозаместителите, а така също хормоните – натурални /инсулин/ или синтетични хормонални препарати.

Накрая, значение за обриването на кожата имат и силните душевни вълнения, страхът, уплахата и др., като в този случай говорим за нервна уртикария.

Разбира се, появата на уртикария се обуславя, освен от вътрешните и външните агенти, които изброихме, още от общата реактивност на организма, от някои негови генетични и придобити особености.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Уртикария“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули,синергични билкови продукти с запазената марка " Формула 1",които имат мощно имуностимулиращо действие; Действат бързо и ефикасно,с с изразено противовъзпалително,антивирусно,антибактериално,противогъбично и антипаразитно действие. Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система,действаща ефикасно при суха и влажна кашлица,бронхити,бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система.Лечение на дископатия,радикулити,и ишиас,плексит и др. Наместване на изкълчени стави,сублуксации и лечение на навехвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Септември 2021 октомври 2021 Ноевмври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.