Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Опорно-двигателна система » Артрит

Артрит - лечение

Съществуват много видове лечение на артрита, но всички те ще се окажат незадоволителни, ако не бъдат насочени към отстраняване причините на болестта. Например медикаментозното лечение временно облекчава болката, но не води до трайно подобрение. То облекчава страданията при силни пристъпи, без да премахва причините за тях; освено това става често повод за допълнителни увреждания на храносмилателната и на други системи.

Нещо повече: дълготрайното лекарствено въздействие променя реактивността на тялото по такъв начин, че то се поддава все по-трудно на всеки следвщ опит за лечение, включително с природни средства. Затова се налага изводът, че всеки новопоявил се артрит би трябвало да се лекува още в началото с цяла гама регулиращи живота въздействия.

Разтоварителен режим и диета. Това е най-простият метод за въздействие срещу артрита. Никое друго средство не води до по-бърза промяна в химията на тялото, в неговите течности и секреции, от разтоварителния режим. Той включва задължително пресни сокове от плодове и зеленчуци, особено от такива с доказан ефект върху ставите /целина, моркови, гулия, цвекло, грейпфрут и др./. Препоръчват се и зеленчукови бульони без сол и мазнина /отвари от картофи, целина, лук, магданоз и др./. Повече за разтоварителните режими вж. Енциклопедия за здраве “Дар”, книга 2.

В последващата диета основно значение има въздържането от богати на пикочна киселина продукти /месо, гъби, кафе, шоколад, много бобови и др./, а също така и от бялата захар, чийто нарушаващи обмяната свойства не могат да бъдат компенсирани достатъчно от каквито и да е други начинания. Прочулата се напоследък употреба на ябълков оцет и на богати на йод продукти от рода на морските водорасли са само допълнително средство.

Очистителни процедури. Те са незаменими при отстраняване причините и последствията на артрита. Тук могат да се приложат всички очистителни методики, очистителните процедури на дебелото черво описани и разгледани подробно в Енциклопедения за здраве “Дар”, книга 1, част 3, глава 1.

Фитотерапия. Тя е строго индивидуализирана. Тук поместваме една ориентировъчна рецепта:

  • Корени от глухарче и кори от върба по 100 грама, стръкове блатен тъжник, седмолист, листа от коприва и люспи от червен кромид лук по 50 грама. От общата смес 2 пълни супени лъжици се варят 10 минути в 600 гр вода. Това е дозата за един ден. Сутрин и вечер към отварата може да се прибавя по 1 ч. л. спиртен извлек от цветните кошнички на слънчогледа.

Специален интерес представлява хомеопатията: лечение с минимални дози от някои, включително отровни дроги /дива тиква, шмак, червено кучешко грозде/, които поради голямото разреждане са безопасни. Техният ефект е много силен. Поради тяхната специфика обаче лечението с такива средства може да се извършва само под контрола на съответните специалисти.

Трябва да бъде отправено предупреждение към онези хора, които мислят да се лекуват или вече се лекуват главно чрез силно действащи дразнещи билки и лекарства /брей, люти чушки, морски краставички, йод, аспирин/, употребени външно. Освен тежки изгаряния от неумело прилагане, могат да се получат и по-сериозни местни и общи реакции. Приливът на кръв към ставата не може сам по себе си да я излекува трайно, необходимо е да се въздейства върху състава на самата кръв.

Психотерапия. При това заболявание психотерапията е особено важна – най-вече мобилизацията на собствените психологични резерви, чрез които волята за здраве може да доведе до изненадващи подобрения дори и там, където надеждата е била напълно загубена. По-подробно за психотерапията и начините за нейното прилагане Вж. Енциклопедия за здраве “Дар”, Книга 3.

Физиотерапията с цялата си гама от различни видове масажи, бани, компреси, упражнения и пр. може да окаже неоценима заслуга на болния, но и тук правилото за грамотност в назначенията не трябва да се нарушава; причината: изискванията към физиотерапевтичните методи са едни в острата фаза на заболяването, други – в озравителната и стабилизираща фази.

За останалите средства вж. Енциклопедия за здраве “Дар”, Книга 4.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Артрит“

Всички статии по темата

 

Новини

Гонг медитация в Здравен център „Дар“
в събота (22 април) от 17:00 до 18:30 ч. 
Работно време на ЗЦ „Дар“
ПРОМЯНА 
Курс по Йога
всяка сряда от 18:30 часа 
Даваме зала под наем
за йога, семинари, лекции, курсове, презентации, др. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2017 година За постите

Март 2017 април 2017 Май 2017
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986-75-09 и 986-31-08, email: info@dar-center.com

© 2017 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.