Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Опорно-двигателна система » Дископатия

Дископатия – лечение

За цялостното отстраняване на дископатиите и предотвратяването на дискови хернии е нужно определянето на комплексен подход в лечението. В тази насока се използват фитотерапия, цикъл от редовни физически упражнения, методики за възстановяване на психичното равновесие и др.

За успешното лечение на дископатиите изключително голямо значение имат още два фактора, на които ще се спрем по-подробно. Това са включването на мануална терапия в съчетание със специфични масажни техники и определянето на съответен хранителен режим.

Мануална терапия и масажни похвати. Масажът заема централно място в лечебния план на пациентите с дископатия. Комбинацията на различните масажни техники, броят на процедурите и честотата на повторението им се определят индивидуално в зависимост от общото здравословно състояние на пациента и фазата на развитие на заболяването.
Най-благоприятен ефект оказва японският масаж /Сайонджи/. Лечението ефикасно се допълва от рефлекторен и точков масаж, Су Джок терапия и класически масаж в лумаблно-сакралната или шийно-раменната област.

Благодарение на масажа се подобряват кръвообращението, лимфообращението и обмяната на веществата, отпуска се мускулатурата и се възстановява тонусът, повишават се имуннозащитните сили, засилва се изхвърлянето на токсичните вещества. Отпускането на мускулатурата освобождава прешлените, като повишава подвижността им и намалява притискането на междупрешленните дискове. Тогава мануалната терапия /тя е включена към японския масаж/, състояща се в разтягане, усукване и наместване на прешлените, се извършва леко и безболезнено.

Благодарение на нея се премахват микроразместванията на прешлените и се освобождават излизащите между тях нерви. Подобрява се предаването на нервните импулси от гръбначния мозък към вътрешните органи и различните части на тялото. Чрез мануалната терапия се коригира и хълбочното разместване, което е една от основните причини за дископатията.

Хранителен режим. Телесното тегло, състоянието на мускулатурата и на костите са от решаващо значение и за състоянието на гръбнака. Всички тези фактори са пряко свързани с начина на хранене.

За жалост в съвременния начин на живот все по-рядко се обръща внимние върху качеството на храната. Освен това хората се движат малко, ядат много и се хранят погрешно. Последиците са известни: не само затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет, атеросклероза, подагра, ревматични заболявания, но и преждевременно изхабяване на ставите и междупрешленните пространства.

Трябва да се избягват, както и при много други заболявания, храни, които обременяват организма и го “подкиселяват”, нарушавайки неговото алкално-киселинно равновесие: шоколад, бисквити, сладки, пасти, сметана, захар, консерви, храни, наситени с животински мазнини, всички газирани напитки, кафе, чипсове, хамбургери, бял хляб и тестени изделия от бяло брашно, сол, алкохол, тютюнопушене и др.

Храната, която ще укрепи гръбначния стълб срещу появата на дископатия, е тази, която природата дава в естествен вид. Тя съдържа всички необходими витамини, минерални соли и останалите градивни вещества, без което гръбнакът се изхабява и ставите се втвърдяват. Сезонните плодове и зеленчуци, пресните и неосолени ядки, семената, житните храни /най-вече покълналото жито/, млечните произведения, медът ще дадат възможност за формиране на здрав и гъвкав гръбначен стълб. /Още съвети за здрав гръбнак в Енциклопедия за здраве “Дар”, Кн. 2, част 3, гл. 10/.

Едно нужно допълнение. Възрастовата граница на хора с оплаквания в областта на гръбначния стълб, вкл. от дископатия, е вече доста широка – от 12 до 80 години. Това показва, че съвременното интензивно ежедневие се отразява неблагоприятно върху здравето на децата и води до рязко снижаване на долната възрастова граница на пациентите с патологични изменения в гръбначния стълб.

Причините за тези проблеми при децата са застоялият начин на живот, комппютърните игри и телевизията, стресът, усвояването на неправилни двигателни и хранителни навици, хълбочното изместване, липсата на опора в семейството /гръбначният стълб олицетворява тази опора, тъй като е опората в човешкото тяло/, генетичната предразположеност и др. Родителите трябва да се отнесат много сериозно към отстраняване или ограничаване на тези фактори още в зародиша на заболяванията, преди те да са се превърнали в деформации.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Дископатия“

Всички статии по темата

 

Новини

Гонг медитация в Здравен център „Дар“
в петък (8 септември) от 19:00 до 20:30 ч. 
Курс по Йога
от 13 СЕПТЕМВРИ, всяка сряда от 18:30 часа 
Даваме зала под наем
за йога, семинари, лекции, курсове, презентации, др. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2017 година За постите

Юли 2017 август 2017 Септември 2017
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
  • Пости Пости

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986-75-09 и 986-31-08, email: info@dar-center.com

© 2017 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.