Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Избягвайте злите постъпки и натрупвайте заслуги, доколкото ви позволяват силите, дори с цената на самия живот.
Миларепа

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Опорно-двигателна система » Ревматизъм

Остър ставен ревматизъм – симптоми и причини

Остър ставен ревматизъм – симптоми и причини

Острият ставен ревматизъм е ставно заболяване, което засяга младите хора – между 10- и 40-годишна възраст.

Симптоми

Първият ревматичен пристъп започва най-често 1-2 седмици след прекарана остра инфекция на горните дихателни пътища. Температурата се покачва, налице е отпадналост, главоболие, ставни болки. Засягат се предимно големите стави на долните и горните крайници и много рядко на китката и пръстите. Ставите са силно болезнени, оточни, зачервени с невъзможност да бъдат движени. Ставите се засягат последователно; затова се казва, че ревматизмът “скача от става на става”. Обикновено след своевременно и адекватно лечение този процес стихва.

След преминаване на острия период след около три седмици болният се възстановява, ставите не са деформирани и не остават трайни промени в тях.

За съжаление, много често като резултат от острия период остава трайно увреждане на митралната клапа, което основно променя съдбата на болния. Много рядко като усложнение от страна на нервната система може да се развие т. нар. хореа минор – редки, аритмични, подобни на тикове потрепвания на мимическата мускулатура и частите на горните крайници. Наблюдава се по-често у момичетата в ученическа възраст и създава значително психическо неразположение. Острият ревматизъм може да засегне още кожата, мускулите, да причини плеврит, перитонит.

Причини

Заболяването обикновено настъпва след прекарана инфекция, най-често ангина или грип, а така също след прекарана скарлатина. Може да се дължи на инфекциозно огнище в зъбите, носните кухини, ушите. В някои случаи заболяването се развива за ден-два след сериозно охлаждане на организма. Към неблагоприятните външни фактори спадат още влажното време, неподходящите за сезона дрехи, рязкото охлаждане в горещо време /”ефект на климатичните инсталации”/, течението, недохранването, лошите битови условия.

В специализираната литература се посочва най-често, че главната и основна причина за развитието на ревматизма са токсини, които отделят микроорганизмите. Именно те поразяват ставите, сърцето, бъбреците или нервите.

Теорията е следната: микроорганизмите, в случая стрептококи, образуват токсични продукти, които увреждат клетъчните структури на организма до степен организмът да ги възприема като чужди и да образува автоантитела срещу тях. Така токсичното действие на микроорганизмите се превръща в имунно, като по кръвен път процесът обхваща ставите, сърцето, нервната система, кожата, бъбреците. Основните промени при повечето от случаите засягат съединителната тъкан, ставните структури, сърдечния мускул /миокарда/ и преди всичко платната на сърдечните клапи, където по-късно се оформя порок. Затова за ревматизма се казва още, че “ближе ставите и хапе сърцето”.
Авторите на тази теория, която в по-голямата си част е вярна, не отговарят обаче на един прост и логичен въпрос: защо същите тези микроорганизми довеждат до ревматизъм при едни, само до леки простуди при други, а при трети не причиняват дори оплакване?

Очевидно е, че истинската, дълбоката причина за това заболяване се корени главно в неправилния начин на живот. В този смисъл може да се каже, че заболелият от остър ставен ревматизъм /а това може да се отнесе и за мускулния ревматизъм и артрита се е “стремял” години наред към своето заболяване, тласкан към него от своите изтощителни навици. Токсичното пренатоварване и киселата среда на организма, формирали се в резултат от храненето с месна, консервирана, тлъста, рафинирана храна, сладкиши и мазнини, злоупотребата с алкохол, цигари, черен чай, газирани напитки и др.; нервното напрежение, изтощената до крайност имунна система, стресът, замърсената околна среда са благодатната почва, върху която виреят не само болестотворните микроорганизми, но и болестите, в това число и острият ставен ревматизъм.

Много точно, кратко и изчерпателно се говори за първопричината на заболяването в древните източни трактати. Древните китайци от епохата на династията Мин са разглеждали ревматизма като “намаляване на енергията, предизвикано от нарушаване на биологичните закони, което води до отслабване на вътрешната съпротивляемост и липса на тонус”. Те сочат още някои вътрешни причини: обща слабост, печал, неудовлетвореност, хронична умора, а така също навик да се употребява алкохол и подсладени напитки. Заболяването поразява тъканите и ставите именно заради енергийния дисбаланс в организма.

Ирисова диагностика. Какво показва тя при диагностицирането на острия ставен ревматизъм? В голям процент от случаите с прекаран ревматизъм е налице т. нар. лимфатичен конституционален тип. Цветът на ириса на този тип е нежно син до сив с по-светло оцветяване около автономния нервен пръстен.

Носителите на този тип ирис имат склонност към увеличаване на лимфните възли и структури на носоглътката, шията, белите дробове. При тях има своеобразна слабост на лигавиците – горни дихателни пътища, стамашно-чревен тракт, със склонноста към бурни възпалителни реакции в тях. Това са хора, предразположени към ревматични реакции, алергии и екземи.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Ревматизъм“

Всички статии по темата

 

Новини

Гонг медитация в Здравен център „Дар“
в събота (22 април) от 17:00 до 18:30 ч. 
Работно време на ЗЦ „Дар“
ПРОМЯНА 
Курс по Йога
всяка сряда от 18:30 часа 
Даваме зала под наем
за йога, семинари, лекции, курсове, презентации, др. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2017 година За постите

Март 2017 април 2017 Май 2017
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986-75-09 и 986-31-08, email: info@dar-center.com

© 2017 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.