Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Обещание без размисъл може да доведе до разочарования. Затова помисли преди да действаш.
Махабхарата

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Обмяна на веществата » Наднормено тегло

Наднормено тегло (затлъстяване) – видове и симптоми

Наднормено тегло (затлъстяване) – видове и симптоми

Наднорменото тегло и затлъстяването са проблем от първостепенно значение за цивилизацията. Този обезпокояващ проблем непрекъснато расте в световен мащаб. Той не подминава и нашата страна. Повече от две трети от българите са с наднормено тегло или затлъстяване. Най-тревожното е, че много малки деца също страдат от тях.

Според статистиката всеки 10 процента наднормено тегло намалява с 13 процента продължителността на живота. При стегната коремна преса подкожната мастна тъкан в областта на корема не бива да надвишава 1,5 сантиметра.

Наднорменото тегло е натрупване на телесна маса над приетата норма. Това не означава още, че то се превръща автоматично в проблем за човека, защото в някои случаи то няма отрицателни последствия. Например при спортисти или физически работници увеличената телесна маса може да се дължи на силно развита мускулатура.

Наднорменото тегло се превръща в сериозен проблем, само когато то е придружено със затлъстяване.

Обикновено двете явления се смесват в съзнанието на хората, и то до такава степен, че често, говорейки за едното, те имат предвид другото. Това е така, защото наднорменото тегло се дължи повече на увеличаването на мастната тъкан в мастните депа на организма вследствие на смутена липидна /мастна/ обмяна, отколкото на по-голяма костна, мускулна или органна маса, както е при спортистите и някои други индивиди. В този ред на мисли има смисъл да се разглеждат проблемите на наднорменото тегло само през призмата на затлъстяването.

Симптоми

Вече се знае, че пълнотата не е признак на здраве и благополучие, както се смяташе до неотдавна. Отпадна и другата заблуда, че тя е само козметичен и естетичен дефект, водещ до понижаване на самочувствието. Затлъстяването е преди всичко сериозен здравен проблем, който може да повлече след себе си редица усложнения. Защото, ако затлъстяването е от I-ва степен (телесната маса е повишена с 10-29 процента), организмът запазва общото си състояние. Но ако то е от II-ра (30-49%), III-та (50-99%) или IV-та степен (над 100%), общото състояние е увредено и се характеризира с повишен апетит, повишена жажда, засилено изпотяване, лесна уморяемост, преходни невротични прояви и главоболие. Освен че предизвиква общ дискомфорт в организма, затлъстяването в тези случаи се съпътства от нарушена обмяна на веществата и е рисков фактор за развитие на захарен диабет, хипертония, атеросклероза, инфаркт на миокарда, белодробно сърце, тромбофлебит, подагра, невро- и холелитиаза, мастна инфилтрация на черния дроб, артрозни изменения в тазобедрените, коленните стави и гръбначния стълб с деформации и остеопороза.

Видове затлъстяване

Според това от какво е породено затлъстяването бива първично (есенциално) и вторично (симптоматично).

Първичното затлъстяване обхваща 95 процента от случаите на затлъстяване. То се дели на:

  • Алиментарно (хранително). Развива се вследствие на преяждане и намалена двигателна активност на фона на нормална обмяна на веществата;
  • Регулаторно. Дължи се на болестно активиране на центъра на апетита в хипоталамуса. Синтезът на мастите се повишава, като въглехидратите се превръщат в мазнини;
  • Метаболитно (на обмяната на веществата). То е наследствено. При умерено хранене синтезът на масти е повишен от въглехидрати, приети в умерено количество.

Вторичното затлъстяване бива:

  • Централно-нервно. То се развива в резултат на психотравма, стрес, нервно напрежение, когато апетитът рязко се повишава.
  • Ендокринно затлъстяване. То е вследствие на заболявания на щитовидната жлеза, хипофизата, надбъбречните и половите жлези. Придружено е често от нисък ръст, изоставане в половото съзряване и др. в резултат на хипофункция на изброените жлези с вътрешна секреция.

Затлъстяването може да бъде класифицирано и според своята морфология. Тогава то бива:

  • Хипертрофно. То е съпроводено с увеличаване обема на мастните клетки без нарастване на общия им брой.
  • Хиперпластично. То е съпроводено с увеличаване броя на мастните клетки. Тъй като апетитът се определя главно от броя на клетките, при първия тип борбата за отслабване е по-леко. Не е така при хиперпластично затлъстяване, където чувството за глад може да остане за дълго.
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Наднормено тегло“

Всички статии по темата

 

Новини

Гонг медитация в Здравен център „Дар“
в петък (8 септември) от 19:00 до 20:30 ч. 
Курс по Йога
от 13 СЕПТЕМВРИ, всяка сряда от 18:30 часа 
Даваме зала под наем
за йога, семинари, лекции, курсове, презентации, др. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2017 година За постите

Юли 2017 август 2017 Септември 2017
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
  • Пости Пости

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986-75-09 и 986-31-08, email: info@dar-center.com

© 2017 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.