Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Обмяна на веществата » Подагра

Подагра - лечение

Понеже симптомите на заболяването са подуване, възпаление и болка в ставите, много хора правят грешка, като започват самолечение с използването на различни видове мазила и загряващи компреси, считайки, че става дума за артрит. Те изпускат един важен момент: че трябва да се премахне причината, а не следствието. В случая трябва да се намали високото равнище на пикочна киселина в организма и отлагането на кристали от соли /пурини/ в тъканите.

Диета

За това ще съдейства в изключително голяма степен спазването на строг хранителен режим. Не бива да се приемат храни с високо съдържание на пурини: споменатите месо /особено свинското и всички видове червени меса/, месни произведения, карантия, фъстъци, дивеч и консерви, както и някои видове риба /аншоа, сардини/. Трябва да се намали приемът на храна със средно съдържание на пурини: миди, стриди, граф, боб, леща, спанак и др. Употребата на алкохол /най-вече бира/ също се изключва.

В диетата трябва да присъства вегетарианската храна с много плодове /измити, защото се пръскат с отровни химикали/ и зеленчуци /картофи, домати, краставици, репички, целина, коприва и т. н./. Много полезни са картофите. Нужно е също така да се приемат много течности.

Очистване

Понеже подаграта е свързана със затруднено изхвърляне на пикочната киселина от организма вследствие нарушеното функциониране /затлачване/ на отделителните органи, очистването на дебелото черво, черния дроб, бъбреците и др., както и на целия организъм, е твърде важна мярка в лечението на заболяването. Това става по най-ефикасен начин посредством методиката за очистване на органите и системите, описана в Книга 1 на Енциклопедия за здраве “Дар”.

Възстановяването и регулирането на нормалната обмяна на веществата изисква комплексен подход, в който, освен балансирана диета и очистване на организма, се включва още соколечение, дозирано лечебно гладуване, двигателен режим, балнеолечение, подходящи гимнастически и дихателни упражнения, самовнушение, рефлексотерапия, фитотерапия и др.

За силата на комплексния подход и за важността да се спазват строго предписанията говори следния случай.

40-годишният В. Г. се яви в Здравен център “Дар” с болки и подуване на глезенната става на десния крак. Прегледът установи остра форма на подагра. При съставянето на лечебния план сложихме акцент върху възстановяване на пуриновата обмяна, като назначихме много строга диета с изцяло премахване на алкохола и кафето и с изключване на всички животински мазнини. Коригирахме начина на живот, предписахме фитотерапия.

От това пациентът се разгневи много силно и стана да си върви, като каза, че никога няма да се лиши от забранените му храни, ще живее по старому, като намери други начини на лечение.

След по-малко от 10 дни обаче той се свърза отново със Здравния център, поднасяйки своите извинения на лекуващия лекар. Той обясни, че този път е готов да направи всичко, за да може да поправи състоянието си. Наскоро преди това получил криза, с нетърпими болки в подутата става. Опитал лечение с медикаменти без успех и 3 дни не бил в състояние да ходи на работа. А професията му, строителен инженер, не търпяла отсъствия.

Беше съставен отново лечебен план, в който бяха включени фактори, въздействащи на емоционално и физическо ниво. За кратко време състоянието на пациента се подобри бързо и на контролния преглед знаците в ириса показваха невероятен напредък. Изследванията потвърдиха резултатите. В. Г. продължи да живее по начертания път, спазвайки стриктно диетата, редувайки работата с отдих и позитивно мислене.
Но 2 месеца след това, на един Великден, той гостувал на роднини, които го съблазнили да хапне агнешко месо. Още на следващия ден той дойде с подут крак; на него му бе препоръчано да се върне на индивидуалния си режим и от тогава вече нямаше проблеми със здравето си.

Лечение при подагричен пристъп. По време на криза е необходимо болният да остане в леглото, като заеме удобно за болната става положение. На болното място /става/ се поставя парен компрес или пък се прави гореща баня, след което се завива с компрес от мед /на парче платно се намазва пласт мед и се увива/. След време медът се всмуква от кожата и платното остава почти сухо. После компресът се подновява с нов мед. Ако болният се понася влажната топлина, се слагат торбички с горещ пясък или трици.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Подагра“

Всички статии по темата

 

Новини

Гонг медитация в Здравен център „Дар“
в петък (8 септември) от 19:00 до 20:30 ч. 
Курс по Йога
от 13 СЕПТЕМВРИ, всяка сряда от 18:30 часа 
Даваме зала под наем
за йога, семинари, лекции, курсове, презентации, др. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2017 година За постите

Юли 2017 август 2017 Септември 2017
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
  • Пости Пости

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986-75-09 и 986-31-08, email: info@dar-center.com

© 2017 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.