Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Черен дроб и жлъчка » Хепатит

Хроничен хепатит - лечение

Медикаментозното лечение на хроничния хепатит е незадоволително. Най-голямо значение за излекуването имат очистванията на черния дроб и целия организъм, режимът на живот и хранене, различните процедури.

Очистване

То е същото като при острите хепатити /Вж. още Очистване на организма, Книга 1 на Енциклопедия за здраве “Дар”; вж. Пречистване на черния дроб – несполуки, варианти, препоръки/.

Диета

Тя заема важен дял в лечението на хроничния хепатит. Определя се според състоянието на болния. При слабо увредено общо състояние и задоволителна дейност на храносмилателните органи най-добре е болните да бъдат на уравновесена растително-млечна диета, доближаваща се до нормалната: с употреба на около 100-120 г белтъчини, 60-70 г мазнини и 400-500 г въглехидрати дневно. Разрешава се мляко и млечни продукти /без пикантни и ферментирали сирена/; особено полезна е прясната, обезсолена извара. Поради често съпътстващите смущения в жлъчната секреция болните трябва да избягват употребата на мазнини, и то специално от животински произход: свинска маса, сланина, лой, тлъсти меса и др. Разрешава се консумацията на умерени количества растителни масла /зехтин, шарлаган и т.н./. Мазнините не бива да се запържват, а да се прибавят към храната или сурови, или към края на готвенето.

Основна храна на болните са плодовете и зеленчуците. Поради съществуването на известни смущения в храносмилането и склонност към образуване на газове трябва да се ограничи употребата на краставици, бобови храни, големи количества зеле и картофи. Не са подходящи зеленчуците, богати на оксалатни соли: спанак, киселец, сини домати, аспержи. От плодовете по същата причина трябва да се избягват сините сливи

Зърнените храни и тестените произведения се дават в ограничени количества; от тях се изключват задължително белият хляб и бялобрашнените изделия.

Храната на болните от хроничен хепатит се приготвя без запръжки и без силни подправки. Употребата на лук и много магданоз е забранена. Разрешени са някои леки подправки: копър, чубрица, джоджен, чист винен оцет.

Плодовете и зеленчуците е добре да се употребяват сурови или под формата на сокове. Препоръчва се употребата на пасирани супи от корени /керевиз, пащърнак, целина, моркови/. Туршиите /особено пържените и маринованите видове/ се изключват от диетата.

Рибните и месни консерви, тежките меса и месни произведения са забранени.
Течностите в храната на болните от хроничен хепатит се ограничава до 750 куб. см. дневно. Готварската сол се намалява до 5 г. АЛКОХОЛЪТ се забранява категорично под всякакъв вид и форма. Поради склонност към образуване на газове и подуване на корема вредни са газираните напитки.

Старо и популярно средство против хроничен хепатит е употребата на минерална вода. Използват се леко минерализирани алкално-сулфатни води. Минералната вода се пие три пъти на ден по 150-200 куб. см. преди ядене.

Важно е достатъчното снабдяване с витамини, специално А, В-групата и С. Насищането с витамини може да се постигне с употребата на повече плодове и зеленчуци.

Балнеолечение

Много добре действат и баните с минерална вода, които се правят през един-два дни, като водата трябва да има температурата на тялото. За балнеолечение са подходящи болни с немного напреднало заболяване и сравнително запазено общо състояние. Особено добре се повлияват проявите от страна на жлъчните пътища и червата.

Освен това болните от хроничен хепатит трябва да бъдат трудоустроени, да избягват психически и физически напрежения, да нямат контакт с увреждащи черния дроб вещества: олово, арсен, бензин. През периодите на влошаване болните трябва да останат на легло до пълно възстановяване. Необходимо е да се пазят от простуда, от инфекции на горните дихателни пътища и на храносмилателните органи. При най-малките и незначителни прояви на подобни заболявания също трябва да останат на легло и да бъдат лекувани. Поради нарушената очистителна функция на черния дроб при хроничния хепатит се забранява употребата на сулфонамидни препарати, златни препарати и някои противоревматични средства.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Хепатит“

Всички статии по темата

 

Новини

Гонг медитация в Здравен център „Дар“
в петък (8 септември) от 19:00 до 20:30 ч. 
Курс по Йога
от 13 СЕПТЕМВРИ, всяка сряда от 18:30 часа 
Даваме зала под наем
за йога, семинари, лекции, курсове, презентации, др. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2017 година За постите

Юли 2017 август 2017 Септември 2017
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
  • Пости Пости

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986-75-09 и 986-31-08, email: info@dar-center.com

© 2017 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.