Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако искаш другите да са щастливи, бъди милостив. Ако искаш ти да си щастлив, бъди милостив.
Далай Лама

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Черен дроб и жлъчка » Хепатит

Хроничен хепатит - лечение

Медикаментозното лечение на хроничния хепатит е незадоволително. Най-голямо значение за излекуването имат очистванията на черния дроб и целия организъм, режимът на живот и хранене, различните процедури.

Очистване

То е същото като при острите хепатити /Вж. още Очистване на организма, Книга 1 на Енциклопедия за здраве “Дар”; вж. Пречистване на черния дроб – несполуки, варианти, препоръки/.

Диета

Тя заема важен дял в лечението на хроничния хепатит. Определя се според състоянието на болния. При слабо увредено общо състояние и задоволителна дейност на храносмилателните органи най-добре е болните да бъдат на уравновесена растително-млечна диета, доближаваща се до нормалната: с употреба на около 100-120 г белтъчини, 60-70 г мазнини и 400-500 г въглехидрати дневно. Разрешава се мляко и млечни продукти /без пикантни и ферментирали сирена/; особено полезна е прясната, обезсолена извара. Поради често съпътстващите смущения в жлъчната секреция болните трябва да избягват употребата на мазнини, и то специално от животински произход: свинска маса, сланина, лой, тлъсти меса и др. Разрешава се консумацията на умерени количества растителни масла /зехтин, шарлаган и т.н./. Мазнините не бива да се запържват, а да се прибавят към храната или сурови, или към края на готвенето.

Основна храна на болните са плодовете и зеленчуците. Поради съществуването на известни смущения в храносмилането и склонност към образуване на газове трябва да се ограничи употребата на краставици, бобови храни, големи количества зеле и картофи. Не са подходящи зеленчуците, богати на оксалатни соли: спанак, киселец, сини домати, аспержи. От плодовете по същата причина трябва да се избягват сините сливи

Зърнените храни и тестените произведения се дават в ограничени количества; от тях се изключват задължително белият хляб и бялобрашнените изделия.

Храната на болните от хроничен хепатит се приготвя без запръжки и без силни подправки. Употребата на лук и много магданоз е забранена. Разрешени са някои леки подправки: копър, чубрица, джоджен, чист винен оцет.

Плодовете и зеленчуците е добре да се употребяват сурови или под формата на сокове. Препоръчва се употребата на пасирани супи от корени /керевиз, пащърнак, целина, моркови/. Туршиите /особено пържените и маринованите видове/ се изключват от диетата.

Рибните и месни консерви, тежките меса и месни произведения са забранени.
Течностите в храната на болните от хроничен хепатит се ограничава до 750 куб. см. дневно. Готварската сол се намалява до 5 г. АЛКОХОЛЪТ се забранява категорично под всякакъв вид и форма. Поради склонност към образуване на газове и подуване на корема вредни са газираните напитки.

Старо и популярно средство против хроничен хепатит е употребата на минерална вода. Използват се леко минерализирани алкално-сулфатни води. Минералната вода се пие три пъти на ден по 150-200 куб. см. преди ядене.

Важно е достатъчното снабдяване с витамини, специално А, В-групата и С. Насищането с витамини може да се постигне с употребата на повече плодове и зеленчуци.

Балнеолечение

Много добре действат и баните с минерална вода, които се правят през един-два дни, като водата трябва да има температурата на тялото. За балнеолечение са подходящи болни с немного напреднало заболяване и сравнително запазено общо състояние. Особено добре се повлияват проявите от страна на жлъчните пътища и червата.

Освен това болните от хроничен хепатит трябва да бъдат трудоустроени, да избягват психически и физически напрежения, да нямат контакт с увреждащи черния дроб вещества: олово, арсен, бензин. През периодите на влошаване болните трябва да останат на легло до пълно възстановяване. Необходимо е да се пазят от простуда, от инфекции на горните дихателни пътища и на храносмилателните органи. При най-малките и незначителни прояви на подобни заболявания също трябва да останат на легло и да бъдат лекувани. Поради нарушената очистителна функция на черния дроб при хроничния хепатит се забранява употребата на сулфонамидни препарати, златни препарати и някои противоревматични средства.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Хепатит“

Всички статии по темата

 

Новини

Оздравителен курс по Йога
от 15 септември 2014 г. 
Курс Здрaви очи без очила
20 и 21 септември 2014 г. 
Консултация по уринотерапия, хранене, дихателни упражнения, очистване
 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2014 година За постите

август 2014 септември 2014 Октомври 2014
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
  • Пости Пости
  • Кръстовден Кръстовден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986-75-09 и 986-31-08, email: info@dar-center.com

© 2014 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.