Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Черен дроб и жлъчка » Хепатит

Остър хепатит (възпаление на черния дроб) - симптоми и развитие

Острият хепатит /особено вирусният/ започна обикновено с неопределени общи и храносмилателни прояви: отпадналост, болки по ставите, тежест в стомаха, липса на апетит, подуване на корема, оригване, повръщане. В някои случаи тези симптоми могат да липсват.

Характерен клиничен белег на острия хепатит е жълтеницата. Тя започва неусетно, с постепенно жълто оцветяване на лигавицата на склерите на очите и на твърдото небце. Това оцветяване може да остане дълго едва доловимо. Оцветяването обаче по-често се засилва бързо, така че болните пожълтяват интензивно, понякога за 1-2 дни.

Жълтеницата у болните от остър хепатит има леко червеникав характер и е най-силно изразена по кожата на лицето, шията и горната част на гръдния кош. Урината на болните става тъмна като черна бира, изпражненията са светли, подобни на хума.

С появата на жълтеницата състоянието на болните се влошава, апетитът им се изгубва, появява се лош дъх и сухота в устата, тъпа болка в дясното подребрие, подуване на корема, много газове, нерядко диарии. У много болни се наблюдават общи нервни прояви: безсилие, главоболие, безсъние, неспокойствие.

Периодът на жълтеницата трае обикновено 2-3 седмици, след което постепенно отзвучава; заедно се подобрява състоянието на болния; апетитът се възвръща, храносмилателните и общите прояви постепенно изчезват.

Възстановителният период трае 2-4 седмици. По-голямата част от болните бавно и постепенно се възстановяват напълно. Това важи най-вече за хепатит А.
Острият хепатит протича по-тежко при възрастни болни, болни от захарна болест, прекарали малария болни, хронични алкохолици, болни с увреждания на храносмилателните органи.

В много от случаите, както вече казахме, острият хепатит протича нетипично: без жълтеница, затегнато, със сменящи се периоди на подобрение и влошаване. Тези атипични форми представляват половината от заболелите при някои епидемии.

Много често се счита, че с изчезването на жълтеницата болният вече е оздравял. По-подробното проследяване обаче показва нерядко, че изчезването на жълтеницата не съвпада с действителното възстановяване на увредената чернодробна тъкан. Пълно оздравяване на черния дроб се постига средно 6-12 месеца след видимото оздравяване при 90 % от случаите /за хепатит А/.

В около 10 % от преболедувалите от остър хепатит се наблюдават различни остатъчни прояви, т. нар. следхепатитни състояния. Такива състояния са по-чести след тежки и затегнати форми на хепатита. От значения са също така неправилното лечение и хранене през време на боледуването, ранното ставане от легло и започване на работа, неспазването на режим на живот и хранене след преболедуването, злоупотребата с дразнещи вещества и спиртни напитки, допълнителните инфекции /специално на горните дихателни пътища и храносмилателните органи/, бременността, хирургичните интервенции. За развитието на следхепатитно състояние значение има и състоянието на черния дроб преди боледуването.

Следхепатитните състояния се проявяват най-често с неопределени тъпи болки и тежест в дясното подребрие, смущения в апетита, сухота и лош дъх в устата, подуване на корема, обща слабост, неохота за работа, нервно-психична нестабилност.

В други случаи болните запазват дълго време жълтеникава окраска на кожата и лигавиците, която от време на време се засилва: при преумора, настинки и грешки в храненето. Следхепатитните състояния продължават средно от 6 до 9 месеца, като при съответно лечение, назначено от лекар природолечител, постепенно изчезват.

Освен следхепатитни състояния у преболедувалите от остър хепатит могат да се развият, както вече споменахме в началото, и по-сериозни последици: хроничен хепатит, цироза на черния дроб и жлъчнокаменна болест. Развитието на подобни състояния се обуславя от същите причини като при следхепатитните състояния. Тежките последици след остър хепатит се развиват обичайно от 2 до 20 години след прекарване на заболяването.

Прочетете всички статии по темата.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Хепатит“

Всички статии по темата

 

Новини

Оздравителен курс по Йога
от 15 септември 2014 г. 
Курс Здрaви очи без очила
20 и 21 септември 2014 г. 
Консултация по уринотерапия, хранене, дихателни упражнения, очистване
 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2014 година За постите

август 2014 септември 2014 Октомври 2014
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
  • Пости Пости
  • Кръстовден Кръстовден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986-75-09 и 986-31-08, email: info@dar-center.com

© 2014 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.