Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Черен дроб и жлъчка » Пясък и камъни в жлъчката

Пясък и камъни в жлъчката

Образуването на пясък и камъни в жлъчния мехур /холелитиаза/ е било познато още на древните лекари. Това заболяване е доста често, особено в някои страни. Географските отлики в неговото разпространение се обуславят от начина на живот и хранене. Според статистиката 15-20 на сто от населението страда от пясък и камъни в жлъчния мехур. От заболяването страдат предимно жените /3-4 пъти по-често от мъжете/, в средна и в надсредна възраст /35-45 години/.

Причини

Причините за образуването на пясък и камъни в жлъчния мехур са различни, но във всички случаи главна причина са вредните навици при храненето и храненето с неприродосъобразна храна: преяждането и честото ядене, особено на пържени, тлъсти и тестени храни, масло и др., липсата на витамини в храната, нейното лошо комбиниране, недостигът на влакна /целулоза/, малкото движение; запекът, особено хроничният, интоксикацията на дебелото черво, а оттам и на целия организъм, са в основата на утаечните процеси в организма, водещи до поява на пясък и камъни в жлъчния мехур; затлъстяването също е причина за това заболяване, тъй като затлъстелите хора имат по-висока концентрация на жлъчни сокове, което спомага възникването на кристалчета, а оттам и на пясък и камъни в жлъчния мехур. Нервно-психическите напрежения и стресовете също създават условия за задръжни процеси в жлъчката и жлъчните канали.

Образуването на пясък и камъни в жлъчния мехур се среща като правило у страстните месоядци; доказателство за това е фактът, че основният вид жлъчни камъни, както казахме в миналата статия, са холестероловите камъни /много по-рядко, при тежки кръвни заболявания, могат да се образуват пигментни, билирубиново-калциеви камъни/.
Това заболяване се благоприятства от смущения в оттичането на жлъчката в червата вследствие притискане на жлъчните пътища /напр. при бременност, застоял живот, нервни и психични напрежения/. Застоялата в жлъчните пътища и жлъчния мехур жлъчка се сгъстява, променя своя химичен състав и стабилитет, което обуславя лесното образуване на камъни.

Честа и важна причина за образуването на пясък и камъни в жлъчния мехур е инфекцията на жлъчните пътища. Инфекция може да настъпи при някои заболявания на червата, апендицит, възпаление на женските полови органи, хронични възпалителни заболявания на сливиците и зъбите, някои общи инфекции на организма.

Симптоми на жлъчните кризи

Най-характерната проява на холелитиазата са жлъчните кризи. Тези кризи настъпват най-често непосредствено след грешка в храненето - употреба на дразнещи, препържени или много тлъсти храни, яйца, месо, след преяждане, след употреба на студени или горещи храни и течности. В много случаи кризата се обуславя от физически или психични пренапрежения, преумора или настинка. У жените кризите често съвпадат с началото на менструацията.

Жлъчните кризи настъпват най-често към полунощ. След тежък, изпълнен с кошмари сън болните се събуждат от силна болка в корема, гадене, нерядко повръщане. Болката бързо се локализира в дясното подребрие. В началото тя е тъпа, но скоро става остра, с присвивания и временни отпускания. В някои случаи болката може да стане непоносима. В типичните случаи болката се излъчва отзад към дясната плешка и дясното рамо, а отпред – към дясната ключица. Нерядко болката може да се усети и към сърдечната област или надолу към пикочните органи. Жлъчнокаменната криза често се съпровожда от втрисане, неспирни повръщания, безеспокойство, студена пот. В редки случаи при чувствителни хора може да се стигне до загуба на съзнанието. Продължителността на една средно тежка жлъчнокаменна криза е 2-5 часа. Тежките кризи могат да продължат и едно денонощие. След преминаването на кризата болните са отпаднали, изтощени, чувстват корема си болезнен и подут. В някои случаи болните получават една единствена жлъчнокаменна криза през живота си. По-често тези кризи се повтарят със или без повод. Между кризите някои болни се чувстват съвсем добре, но повечето имат оплаквания, които са известни под името на диспептична форма на жлъчнокаменната болест.

Диспептичната форма на жлъчнокаменната болест може да бъде единствената клинична проява на заболяването, но може да бъде и само междупристъпно състояние. При тази форма болните имат подчертана непоносимост към редица храни: главно много тлъсти ястия, запръжки, яйца, газирани напитки. След употреба на такава храна болните получават тежест под лъжичката, гадене, оригване, понякога лека и бързопреходна жлъчна криза. Твърде често тези болни /дори и без грешка в диетата/ имат неприятен вкус и сухота в устата сутрин, гадене, шумни оригвания на празен стомах, чувстват корема си подут и напрегнат, имат тежест и тъпа болка в дясното подребрие. Тези оплаквания се засилват след нахранване, при продължително седене, при работа в свито положение и нерядко при лежане на лявата страна. Покрай оригванията болните имат много газове, често упорит запек, заменян с пристъпи на немотивирана диария. Характерни за диспептичната форма на болестта са и редица нервно-психични прояви. Болните са раздразнителни, сприхави, кавгаджии /жлъчен характер/, нерядко страдат от упорито безсъние и чести пристъпи на главоболие с мигренозен характер.

Повече за причините и симптомите вж. Енциклопедия за здраве “Дар”, Книга 4.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Пясък и камъни в жлъчката“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Йога практики
СЕДМИЧЕН ГРАФИК 
Нови видове масажи в Дар
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Курс Здрaви очи без очила
26 и 27 януари 2019 
Следваща гонг медитация
събота (15 декември) от 17:30 до 18:45 ч. 
Отдава се зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ започват на 15 ноември За постите

Ноевмври 2018 декември 2018 Януари 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“
  • Никулден Никулден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.