Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Черен дроб и жлъчка » Цироза

Цироза - лечение

Ако чернодробната цироза е в компенсаторен стадий, природолечението предлага много възможности за успешно повлияване на заболяването.

Очистване

Едно от важните условия за лечението на цирозата е общото очистване /детоксикация/ на организма, с което се оказва огромна, неоценима помощ на черния дроб успешно и ефективно да се справи със своите очистващи функции.

Много важно е да се почертае, че лечението на черния дроб, както и на повечето хронични заболявания, трябва да започне от очистването на дебелото черво, което е основният източник на тотално замърсяване на организма и първопричина за повече от 90 процента от болестите. Това може да стане по методиката за очистване на организма и органите на Здравен център “Дар” /Вж. Книга 1 на Енциклопедия за здраве “Дар”/.
След прочистването на червата трябва да се пристъпи към очистване на черния дроб. ТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ САМО ПОД ПРЯКОТО НАБЛЮДЕНИЕ НА ЛЕКАР ПРИРОДОЛЕЧИТЕЛ.

При очистването на черния дроб и на целия организъм може да се използва още уринотерапията /Вж. кн. Уринотерапия, изд. “Дар”/ във всички нейни варианти – пиене, очистителни клизми, масажиране, локално налагане, и методите на лечебното въздържане от храна /Вж. Книга 2 на Енциклопедия за здраве “Дар”/ Тези две терапии, поради тяхното мощно действие, се прилагат само под контрола на лекар природолечител.

Диета

Много важно е да се изключат от менюто храни, които затрудняват работата на черния дроб: месо и месни продукти, захар и захарни изделия, бял хляб и бялобрашнени храни, пържени храни, лютиви, пикантни и дразнещи подправки, газирани напитки, черен чай, кафе, какао. АЛКОХОЛЪТ и ТЮТЮНЪТ се забраняват категорично и трябва да се премахнат завинаги от живота на болния. Преяждането, бързото хранене и нощното хранене трябва да се избягват.

Храната трябва да бъде богата на витамини и белтъчини с достатъчно въглехидрати, като се ограничат мазнините. От храните особено значение се отдава на пълноценните белтъчни източници: сурово козе мляко, извара, риба, прясно несолено сирене. От плодовете се препоръчват особено много гроздето, ябълките, ягодите /особено диворастящата горска ягода/, кайсиите, пъпешите, цитрусовите плодове. От зеленчуците полезно действие имат морковите, доматите, картофите. Изключително ефективни са пресноизтисканите плодови и зеленчукови сокове, взимани самостоятелно: от червено цвекло, кисели ябълки, моркови, лимон и др. За предпочитане е употребата на растителни масла: зехтин, нерафинирано олио. Много важен източник на витамини и микроелементи е натуралният мед, а медолечението е с много добра ефективност.
Фитотерапия. Тя, в съчетание с подходящо хранене, щадящо чернодробните функции, дава възможност за спиране на процеса и запазване на здравите чернодробни клетки. Вместо вода може да се пие отвара от босилек, маточина, мащерка и чубрица – по 1 суп. лъж. с прибавка на половин кора от добре измит портокал; вари се в 600 мл вода 10 минути и се приема подсладено с мед и лимон на вкус.

Природолечението предлага още двигателен режим, самовнушение /“С всеки изминал ден във всяко отношение ставам все по-добре и по-добре; Вж. повече в част Психотерапия, Кн. 3/, рефлексотерапия, водни процедури и др.

Медолечение /апитерапия/

Пчелните продукти са средства, които са доказали своята ефективност при профилактика и лечение не само на началните цирози, но и на други чернодробни заболявания като хепатити, холецисто- и холедохопатии и др. Апитерапията се прилага самостоятелно или в съчетание с основното лечение. Продължителността на лечебния курс продължава най-често 2-3 месеца, като след почивка от 1 месеца курсът се повтаря.

Препоръчва се медът да замести въглехидратите, а пчелният прашец /Вж. Медолечение, Книга 3 на Енциклопедия за здраве “Дар”/ да замени белтъчините в храната на чернодробно болните хора.

Апитерапията повлиява много добре пациенти с хроничен хепатит, когато той е последица от прекаран инфекциозен хепатит, системна злоупотреба с алкохол, медикаментозна интоксикация или под въздействието на токсични фактори от околната среда.

В напреднал стадий на чернодробната цироза медикаментозното лечение под строг контрол на лекар специалист, нерядко в болнични условия, е задължително. То може да бъде съчетано, под лекарски контрол, с природолечебни процедури.

Забележка. Ако заболяването не се лекува навреме или лекарските предписания не се спазват стриктно, с много воля, търпение, последователност и готовност, чернодробната цироза ще има фатален изход.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Цироза“

Всички статии по темата

 

Новини

Гонг медитация в Здравен център „Дар“
в петък (8 септември) от 19:00 до 20:30 ч. 
Курс по Йога
от 13 СЕПТЕМВРИ, всяка сряда от 18:30 часа 
Даваме зала под наем
за йога, семинари, лекции, курсове, презентации, др. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2017 година За постите

Юли 2017 август 2017 Септември 2017
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
  • Пости Пости

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986-75-09 и 986-31-08, email: info@dar-center.com

© 2017 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.