Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Черен дроб и жлъчка » Цироза

Цироза (втвърдяване на черния дроб) - симптоми и причини

При първично или вторично увреждане на черния дроб се развива заболяване, наречено цироза. Съществуват няколко форми на чернодробна цироза с различни причини и прояви. Най-често срещаната у нас цироза е т. нар. алкохолна цироза.

Чернодробната цироза, която в миналото е била сравнително рядко заболяване, днес заема важно място сред болестите на нашето съвремие. Ако в миналото мъжете са боледували три пъти повече, сега се отбелязва тенденция за намаляване на различията в честотата на заболяването при двата пола. Тази болест е по-характерна за периода между 30- и 60-годишна възраст.

Симптоми

В началния - компенсаторен стадий, оплакванията обикновено са дискретни и приличат на тези при хроничен хепатит. Преобладават неспецифичните оплаквания от тежест в дясното подребрие, безапетитие, повръщане, подуване на корема, загуба на телесна маса, слабост, безсъние, лесна уморяемост и др. Най-често тези оплаквания се свързват с наличието на друго заболяване на стомашно-чревния тракт. При половината от болните цирозата се открива случайно при липса на клинично подозрение.

Най-често заболяването се открива в неговия втори стадий, когато се проявяват усложненията: повръщане на кръв, пожълтяване и потъмняване на лицето, коремът се пълни с течност /асцит/, чернодробна недостатъчност.

Ирисова диагностика

Малко са методите, откриващи функционалното и токсично обременяване на чернодробните функции в неговия зародиш. Един от тях е ирисовата диагностика, прилагана в Здравен център “Дар”. По специфичните знаци в ириса лекарят природолечител може навреме да уточни диагнозата и да проведе ефективно лечение.
Причини. Всеки един етиологичен /причинен/ фактор, който води до хронично унищожаване /некроза/ на чернодробни клетки и е съпроводен с нарушаване на чернодробна структура, може да доведе до чернодробна цироза.

Един от най-честите фактори за развитието на това заболяване е ЗЛОУПОТРЕБАТА С АЛКОХОЛ. Статистиките сочат, че при 30-70 процента от болните се установяват данни за хроничен алкохолизъм. Установено е, че организмът на мъжете не е в състояние да разгради повече от 160 г чист алкохол в денонощието. При употреба над 160 г чист алкохол в продължение на 15 години цироза се наблюдава при 75 процента от алкохолиците. При жените възможностите за разграждане на алкохола /алкохолдехидрогенеза/ са по-малки: до 60 г чист алкохол за денонощие.

Чернодробната цироза е третият стадий от развитието на чернодробната стеатоза. Вирусният хепатит сравнително рядко преминава в чернодробна цироза. По-често това става при много тежко протекли форми на заболяването.

Недостатъчно белтъчно хранене, както и някои заболявания с нарушена обмяна на веществата /захарен диабет, тиреотоксикоза/ играят съществена роля за развитието на чернодробната цироза. Промените започват с местна инфилтрация на черния дроб, която прогресира до тежки съединителнотъканни разраствания на тази жлеза.

Хепатотропните отрови – тетрахлоретан, тринитротолуол, динитробензол, олово, фосфор, както и хроничната интоксикация, могат да предизвикат чернодробна цироза. Определена роля играят и някои инфекциозни и паразитни заболявания.

Напоследък голямо значение се отдава на лекарствените чернодробни увреждания. Известни са над 1 800 лекарствени средства, увреждащи черния дроб. По-малко изследвани са уврежданията, които могат да настъпят в резултат на съчетанието на едни лекарства с други, едновременно приемани от болния. Тези увреждания могат да се появят години или десетки години след лекарственото лечение или да се проявят генетично в следващите поколения.

Профилактика

За профилактика на чернодробните неблагополучия природолечението прилага специални техники за очистване на черния дроб и червата, както и спазване на подходящ хранителен и двигателен режим за поддържане на чернодробните функции.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Цироза“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули,синергични билкови продукти с запазената марка " Формула 1",които имат мощно имуностимулиращо действие; Действат бързо и ефикасно,с с изразено противовъзпалително,антивирусно,антибактериално,противогъбично и антипаразитно действие. Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система,действаща ефикасно при суха и влажна кашлица,бронхити,бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система.Лечение на дископатия,радикулити,и ишиас,плексит и др. Наместване на изкълчени стави,сублуксации и лечение на навехвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Септември 2021 октомври 2021 Ноевмври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.