Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Здравословен живот

Здравословен живот » Постите

Великия пост

Великия пост

По време на Великия пост /48 дни/, когато след есенно-зимния период настъпва пролетно-летният, количеството на слънчевата и космическата енергия нараства и в организма на човека може да настъпят някои неблагополучия. Ако през това време се съблюдава пост, то този усилен поток от енергия е съзидателен, той усилва биосинтеза в организма. . Но ако човек продължава да се храни с тежки храни, както това става през зимата, то тази енергия не може да бъде усвоена и тя предизвиква разрушение в клетките и влошава състоянието на целия организъм. 

На свой ред болестотворните микроорганизми се активизират от големия приток на енергия и затова именно в този период се наблюдават различни епидемии, в това число и грипни. Именно съчетанието на повишената природна енергия с гладуването дава най-добър ефект, активизирайки „огнения принцип“, който обаче се „омекотява“ при въздържането от храна. Древните мъдреци добре са изчислили всичко и са ни завещали своите рационални препоръки, ние трябва само да ги изпълняваме.

В профилактичен план този пост заема централно място. Той е насочен преди всичко към очистването на организма от натрупаната през зимния сезон патологична слуз, която е в основата на почти всички заболявания.

Нека обясним това по-подробно. През зимата се употребява много нишестена, месна, белтъчна и наситена с животински мазнини храна. Това „подкиселява“ организма и в него се натрупва голямо количество слуз, която поради студеното време се измества от кръвния поток в тъканите и се натрупва, уплътнява се.

През март-април усилената слънчева радиация и топлина разтапя уплътнената вода /лед, сняг/ и тя започва да се движи.

Същият процес се наблюдава и в нашия организъм – уплътнената в нашите тъкани слуз започва да се движи, отново постъпва в кръвта в големи количества и организмът не смогва да я отстрани през дихателните пътища и белите дробове.

В същото време все още прохладното и влажно време съдейства за задържането на слузта в организма. Така вътрешният процес се наслагва върху последиците от външните фактори. Ако не се помогне на организма в този момент, обикновеният режим на хранене води до масови заболявания от простуден характер, целящи да прочистят организма чрез отделянията.

В условията на постенето /гладуване/ организмът се активизира и сам „изяжда“ слузта, като по този начин става естественото му очистване при най-голям и ефективен контрол на самата природа. Така че ако искаме да сме здрави, не бива да изпускаме уникалната възможност да постим през този сезон. Този най-голям пост от всички годишни пости е абсолютно задължителен за всички вярващи, независимо каква религия изповядват.

Източната медицина препоръчва през този период по-често да се пие гореща преварена вода, отвара от джинджифил, да се правят физически упражнения – всички тези процедури съдействат за по-бързото премахване на слузта от организма.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Постите“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Гонг медитациите ще бъдат възобновени
след премахването на извънредното положение 
Курс Здрaви очи без очила
9 и 10 май 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ
започва на 2 март и продължава до 19 април, Великден За постите

Март 2020 април 2020 Май 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Пости Пости
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“
  • Връбница-Цветница Връбница-Цветница
  • Велик ден Велик ден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.