Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Източна медицина

Източна медицина » Биоритмология

Енергиите ИН и ЯН

Според представите на древната китайска медицина в основата на всичко живо е жизнената енергия Чи, която се проявява в две форми: ИН и ЯН. Те са свързани една с друга, противопоставят се и преминават една в друга. Животът на Земята е пронизан от ритмични вълни, които представляват редуващи се приливи и отливи на ЯН и ИН. Под термина “ЯН” се подразбира мъжкото начало, деятелността, денят, енергията. Под термина “ИН” се подразбира женското начало, пасивността, натрупването, нощта, кръвта.
Годишният сезонен цикъл и енергиите ИН-ЯН. Погледнато най-общо, лятото е време за преобладаване на ЯН, а през зимата има относително увеличение на ИН. Заражадайки се по време на зимното слънцестоене /21 декември/, ЯН нараства до периода на лятното слънцестоене /21 юни/. Това е времето за подтискане на ИН. И обратно.

В годишния цикъл съществува и определено разпределение на енергията по органи: тя ту се засилва, ту отслабва в определени части на тялото. Ето защо за всеки орган съществува “лошо време”, при което настъпват или се изострят различни заболявания. Всеки орган преживява такова време веднъж или два пъти в годината.

За черния дроб това е пролетното равноденствие и есенното равноденствие /в по-малка степен/, за далака и задстомашната жлеза - май, за главата и сърцето /кръвоизливи в мозъка и функционални нарушения на нервната система/ - в периода на лятното слънцестоене, белите дробове - след есенното равноденствие, а психиката най-лесно се разстройва през ноември.

Влиянието на метеорологичните условия върху човека не буди съмнение. В зависимост от съществуващите две форми на енергията се различава “Инско” и “Янско” време. Древен афоризъм гласи: “Когато ЯН е в изобилие, настъпва горещина, когато ИН е в изобилие, настъпва студ.”

Според китайската традиция пет елемента влияят върху състоянието на човека: вятърът, сухотата, влажността, топлината и студът. Вятърът, сухотата и топлината носят със себе си ЯН; влажността и студът - ИН. Ето защо от позицията на техния баланс влажността и сухотата не са количествени характеристики на съдържанието на водни пари във въздуха, а преди всичко качествени характеристики за преобладаването в природата на едно от противоположните начала. Същото се отнася и за топлото и студеното, но не и за вятъра, който няма свой антипод.

Енергиите ИН-ЯН в течение на денонощието. Светлото време в денонощието се нарича ЯН-период, тъмното време - ИН-период. Но съществува още по-подробно разделение на ЯН и ИН. Така, ако денонощието се разглежда в неговата цялост, периодът от зазоряване до обяд съответства на “ЯН в ЯН”. С други думи, организмът съществува само за сметка на собствената и постъпващата от Слънцето енергия. Периодът от обяд до здрачаване съответства на “ИН в ЯН”. Собствените енергийни процеси на организма се съчетават с енергията, получена от частично смляната храна. Организмът, от напълно собствено енергийно състояние, преминава в смесено за сметка на погълнатата храна, т.е. съществува за сметка на собствената и хранителната енергетика. Като цяло двата дневни периода се отнасят към ЯН, но показват енергийната и материалната пропорция на деня. От заздрачаване до полунощ периодът съответства на “ИН в ИН”. През това време на денонощието най-много са изразени материалните, кръвните процеси, свързани с възстановяването на организма. Периодът от полунощ до зазоряване съответства на “ЯН в ИН”. С други думи, енергийните процеси се уравновесяват с материалните. По този начин в нашия организъм двата процеса - енергийният ЯН и материалният ИН, протичат постоянно, като се редуват. Ако преобладават ЯН-процесите, това води да намаляване на ИН /разрушава се структурата на тялото/. Ако се увеличава ИН /тялото/, което изисква допълнителна енергия за синтеза, намалява ЯН /човек става дебел и трудно подвижен/. Увеличаването и намаляването на ИН и ЯН, тяхното взаимно редуване са основните условия за развитието и съществуването на човешкия организъм. Цялата китайска медицина се основава на това и задачата на лечението е да възстанови редуването на тези процеси в организма, като ги синхронизира с природните.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Биоритмология“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Гонг медитациите ще бъдат възобновени
след премахването на извънредното положение 
Курс Здрaви очи без очила
9 и 10 май 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ
започва на 2 март и продължава до 19 април, Великден За постите

Март 2020 април 2020 Май 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Пости Пости
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“
  • Връбница-Цветница Връбница-Цветница
  • Велик ден Велик ден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.