Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Сърдечно-съдова система » Хипертония

Високо кръвно налягане - лечение

Вж. Лечение на заболяванията на сърдечно-съдовата система.

Общи препоръки

Опитът на Здравен център „Дар“ показва, че има много случаи, при които хора с големи стойности на кръвното налягане, лекували се без успех с различни медикаменти, се хващат сляпо за природолечението; много от тях са готови да захвърлят веднага лекарствата, които са приемали години наред. Такава рязка смяна на статуквото може да се отрази крайно неблагоприятно върху здравето на болните. Разбира се, лекарствата трябва да бъдат преустановени, но това трябва да стане внимателно, постепенно и при непрекъснат лекарски контрол. Ето защо първото условие, което трябва да бъде спазено, е болният да се прегледа при лекар природолечител. Ирисовата диагностика, която се прилага в Здравен център „Дар“, в най-голяма степен помага на лекуващия лекар да определи точно от кой тип е хипертонията и първопричината за болестта, какво е моментното здравно състояние на пациента и неговите съпътстващи заболявания. От значение са навиците на болния, начинът на живот и т.н. Едва тогава природолечителят ще може да назначи подходящо лечение, използвайки природни методи.

Природолечението на това заболяване предлага комплексен подход, като по правило не се използват лекарства, тъй като обикновено медикаментите, използвани при високо кръвно налягане, не премахват първопричината на болестта, а само коригират в минимална степен симптоматичните отклонения.

То включва преди всичко диетични мерки, от които важно значение има ограничаването на солта в храната. Избягва се алкохолът, кафето и силният чай. Преустановява се тютюнопушенето. Работата трябва да бъде по-спокойна, като се установи определен ритъм между работа, почивка и сън. Голямо значение има избягването на нервно-психични напрежения, конфликтни ситуации и отрицателни емоции.

По-леките случаи, когато стойностите са от 140 до 160 мм систолично налягане /горна граница/ и 90 до 100 мм диастолично налягане /долна граница/, се повлияват много от билколечение. Вж. по-долу.

Изключително добре се отразяват процедурите с китайски точков масаж. Проведен от опитен масажист под контрола на лекуващия лекар, точковият масаж създава необходимите предпоставки собственият организъм на пациента да започне борбата със заболяването. Включват се още подходящи дихателни и физически упражнения, самовнушение, релаксация, всекидневни разходки, туризъм, закалителни процедури, изграждане на едно позитивно възприемане на живота и действителността.

Най-проблемни естествено са хроничните случаи на високо кръвно налягане, когато вярата на пациента във възможността да оздравее е силно подкопана. А без нея, без положения упорит труд, изискващ търпение, настойчивост, преодоляване на вредните навици, болестта няма да отстъпи. Още повече, че в тези случаи са налице органни изменения, а не само функционални спазми в кръвоносните съдове. Когато болният е страдал от високо кръвно налягане години наред, не е реалистично то да бъде нормализирано само за дни или седмици. Повтаряме, че са нужни месеци на упорита работа на болния за своето здраве.

В резултат на дългогодишната хипертония вследствие на неправилния начин на живот и прилаганото продължително медикаментозно лечение отделните органи и организмът като цяло са изключително интоксикирани. Ето защо цялостно стабилизиране може да се постигне само след поетапно очистване на дебелото черво, черния дроб, бъбреците, лимфата. Това може да стане по методиката на Здравен център „Дар“ за очистване на органите и системите на организма. Вж. Очистване на организма, Книга 1 на Енциклопедия за здраве „Дар“. Тук уринотерапията, приложена комплексно, дава възможно най-голям и бърз ефект. Вж. „Уринотерапия“, изд. „Дар“. Благоприятно въздействие върху цялостната съдова система оказва и ендогенното дишане с апарата на Фролов.

Едно важно допълнение или напомняне: природолечебните методи са не само ефективни, но и несравнимо по-евтини от всички лекарства. Но прилагането на природни средства няма да помогне кой-знае колко, ако болният не изостави пушенето, алкохола, не промени хранителните си навици, режима си на труд и почивка, ако не използва движението за свой съюзник. Много поражения може да донесе и самолечението, основано на някои общи препоръки, без да се отчита реалното здравно състояние на болния.

Билколечение

Обикновеният здравец е старо народно средство за лечение на високото кръвно налягане. Използваеми части са листата, цветовете и коренищата. Те съдържат етерично масло, кетони, флавоноиди, танини и други природоактивни вещества. Многобройно проучвания са доказали умерено намаляващия кръвното налягане ефект на т. нар. кръвен здравец /Geranium sanguineum/. Той притежава и известно успокояващо действие. Прилага се във вид на студен извлек:

  • 2 ч. лъж. ситно нарязано свежо коренище от здравежа се накисват на студено с 2 чаши вода за 8 часа. Прецежда се и се изпива на части 3-4 пъти дневно.

Белият имел е широко разпространено у нас растение; среща се предимно в Източна България и горите на Стара планина, Средна гора, Родопите и Странджа. Използваемата част са клонките заедно с листата, и то на имела, който паразитира по иглолистните дървета. Съдържа богата гама от природоактивни вещества, между които вискотоксин, холиподобно вещество, тирамин, витамин С и други. Белият имел понижава чувствително кръвното налягане и намира широко приложение за лечение на хипертонична болест и атеросклероза.

  • 1 суп. лъж. стръкове от бял имел се поставят в 500 мл вода да врат 10 минути. Отварата се прецежда и се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.

Зимзеленът е тревисто растение, разпространено в Средна и Южна Европа. Използваемата част са неговите листа. Прилага се за лечение на хипертоничната болест в първи и втори стадий. Установено е, че избирателното действие на мозъчните кръвоносни съдове, като премахва техните спазми, а оттам и възникващото главоболие. С други думи, билката е особено полезна при мозъчни форми на хипертоничната болест.

  • 1 суп. лъж. ситно нарязани листа да се заливат с чаша вода, като се варят в продължение на 20 минути. Пие се 3-4 пъти дневно.

Във фитотерапията широко се използват различни комбинации на описаните билки, които задължително трябва да бъдат придружени с пикочоотделящи растения.

Ето друга рецепта за високо кръвно налягане:

  • Взима се дяволска уста, мента, маточина, хмел /шишарки/, босилек, липа, и се смесва в равни количества. 2 суп. лъж. от сместа плюс 1 ч. лъж. канела, 1 ч. лъж. портокалови кори и седем зърна карамфил се запаряват в 500 гр вряла вода. Оставя се да кисне захлупено една нощ, а на сутринта се прецежда и се пие на три пъти през деня с лимон и мед.

За останалите средства вж. Книга 5 на Енциклопедия за здраве „Дар“.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Хипертония“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Следващата Гонг медитация ще бъде
в четвъртък (17 май) от 19:15 до 20:30 ч. 
Курс по Йога
всяка сряда от 18:30 ч. 
Курс Здрaви очи без очила
16 и 17 юни 2018 г. 
Даваме зала под наем
за йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ За постите

Април 2018 май 2018 Юни 2018
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986-75-09 и 986-31-08, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.