Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Заразни и инфекциозни » Други

Отравяния с гъби

Гъбите спадат към голяма група растителни организми. Освен че могат да бъдат причина за заболяване и отравяне на хора, животни и растения, те поразяват хранителни и промишлени продукти, книги, дървесни части и др. Изпълняват огромна санитарна дейност при кръговрата на веществата в природата. Гъбите се намират навсякъде по земното кълбо. Гъбните дрожди издържат до 8 000 атмосфери налягане. Облъчвания с лъчи, които са смъртоносни за човека и животните, са безопасни за някои гъби. При температура над 40 градуса по Целзий по-голямата част от тях не загиват.

Гъбите съдържат свободни мастни киселини, главно олеинова и палметинова, аминокиселини, липиди, азотни вещества, фосфатиди, холестерин, ферменти, микроелементи, витамини В1, В2, С, D, РР и др. съединения.

Науката за отровите и противоотровите е създадена най-напред при арабите, след което се разпространява в останалия свят.

Видове отровни гъби, симптоми на пораженията и изход. В зависимост от отровните вещества, които съдържат, гъбите се разделят на три групи:

  • Гъби, съдържащи отровата фалоидин. Към тях спадат зелената мухоморка, жълтата мухоморка, волварията и др. Симптомите се получават от 10 до 30 часа след взимането на отровната гъба. При отравяния с тях се получава главоболие, виене на свят, нарушено зрение, безпокойствие, стомашни болки, силна жажда, силни болки в областта на черния дроб, обилна пот. Температурата спада на 35-36 градуса, урината е мътна и в малки количества, пулсът е неправилен. Рядко настъпва оздравяване. Отровното вещество фалоидин запазва отровността си при варене.
  • Гъби, съдържащи отровата мускарин. Към тях спадат червената мухоморка, петнистата мухоморка, пантерката, вълчият зъб и др. Симптомите настъпват от половин до два часа след консумация. Отравянето се характеризира с чести повръщания и диария, главозамайване с халюцинации, сънливост. Оздравяване има, ако консумацията не е голяма.
  • Гъби, съдържащи смолисти вещества. Към тях спадат отровната млечница, бясната гъба, дяволската гъба и др. Симптомите се получават от 10 до 48 часа след консумирането на гъбата. Отравянето се характеризира с виене на свят, повръщане, диария, студена пот, изстиване на крайниците, болки в корема, бавен пулс. Обикновено отравянето с тези гъби завършва с оздравяване.

Профилактика и оказване на първа помощ

Отравяния с гъби се получават не само при консумация на пресни, но и на изсушени, солени и мариновани гъби. Отровността им се намалява, ако се изхвърли водата, в която се варят, или ако се накиснат предварително във вода и оцет. Това, разбира се, не е сигурно средство за премахване на тяхната отровност.

При отравяния с гъби, докато дойде лекарят, се взима медицински въглен /от аптеката/, слагат се студени компреси на главата, прави се клизма с топла вода, отвара от лайка, прясна или преварена урина. Добре е да е предизвика повръщане, като се изпият 2-3 чаши затоплена, леко посолена вода и след това се помогне с двата пръста в устата. Не трябва да се взима лимон или оцет.

3-те правила на гъбаря:

1. Не бери гъби, които не познаваш.

2. Не купувай гъби от случай купувачи.

3. Не консумирай загнили, презрели, наядени от червеи или престояли гъби.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Други“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център Дар
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Гонг медитация в Здравен център „Дар“
в четвъртък(21 септември) от 19:00 до 20:30 ч. 
Курс по Йога
всяка сряда от 18:30 часа 
Курс Здрaви очи без очила
28 и 29 октомври, 2017 г. 
Даваме зала под наем
за йога, семинари, лекции, курсове, презентации, др. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2017 година За постите

август 2017 септември 2017 Октомври 2017
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986-75-09 и 986-31-08, email: info@dar-center.com

© 2017 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.