Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако проблемът може да се реши, не си струва да се безпокоиш за него, ако не може да се реши, да се безпокоиш е безполезно.
Японска поговорка

Рубрики

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Заразни и инфекциозни » Други

Отравяния с гъби

Гъбите спадат към голяма група растителни организми. Освен че могат да бъдат причина за заболяване и отравяне на хора, животни и растения, те поразяват хранителни и промишлени продукти, книги, дървесни части и др. Изпълняват огромна санитарна дейност при кръговрата на веществата в природата. Гъбите се намират навсякъде по земното кълбо. Гъбните дрожди издържат до 8 000 атмосфери налягане. Облъчвания с лъчи, които са смъртоносни за човека и животните, са безопасни за някои гъби. При температура над 40 градуса по Целзий по-голямата част от тях не загиват.

Гъбите съдържат свободни мастни киселини, главно олеинова и палметинова, аминокиселини, липиди, азотни вещества, фосфатиди, холестерин, ферменти, микроелементи, витамини В1, В2, С, D, РР и др. съединения.

Науката за отровите и противоотровите е създадена най-напред при арабите, след което се разпространява в останалия свят.

Видове отровни гъби, симптоми на пораженията и изход. В зависимост от отровните вещества, които съдържат, гъбите се разделят на три групи:

  • Гъби, съдържащи отровата фалоидин. Към тях спадат зелената мухоморка, жълтата мухоморка, волварията и др. Симптомите се получават от 10 до 30 часа след взимането на отровната гъба. При отравяния с тях се получава главоболие, виене на свят, нарушено зрение, безпокойствие, стомашни болки, силна жажда, силни болки в областта на черния дроб, обилна пот. Температурата спада на 35-36 градуса, урината е мътна и в малки количества, пулсът е неправилен. Рядко настъпва оздравяване. Отровното вещество фалоидин запазва отровността си при варене.
  • Гъби, съдържащи отровата мускарин. Към тях спадат червената мухоморка, петнистата мухоморка, пантерката, вълчият зъб и др. Симптомите настъпват от половин до два часа след консумация. Отравянето се характеризира с чести повръщания и диария, главозамайване с халюцинации, сънливост. Оздравяване има, ако консумацията не е голяма.
  • Гъби, съдържащи смолисти вещества. Към тях спадат отровната млечница, бясната гъба, дяволската гъба и др. Симптомите се получават от 10 до 48 часа след консумирането на гъбата. Отравянето се характеризира с виене на свят, повръщане, диария, студена пот, изстиване на крайниците, болки в корема, бавен пулс. Обикновено отравянето с тези гъби завършва с оздравяване.

Профилактика и оказване на първа помощ

Отравяния с гъби се получават не само при консумация на пресни, но и на изсушени, солени и мариновани гъби. Отровността им се намалява, ако се изхвърли водата, в която се варят, или ако се накиснат предварително във вода и оцет. Това, разбира се, не е сигурно средство за премахване на тяхната отровност.

При отравяния с гъби, докато дойде лекарят, се взима медицински въглен /от аптеката/, слагат се студени компреси на главата, прави се клизма с топла вода, отвара от лайка, прясна или преварена урина. Добре е да е предизвика повръщане, като се изпият 2-3 чаши затоплена, леко посолена вода и след това се помогне с двата пръста в устата. Не трябва да се взима лимон или оцет.

3-те правила на гъбаря:

1. Не бери гъби, които не познаваш.

2. Не купувай гъби от случай купувачи.

3. Не консумирай загнили, презрели, наядени от червеи или престояли гъби.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Други“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Йога практики
СЕДМИЧЕН ГРАФИК 
Нови видове масажи в Дар
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Курс Здрaви очи без очила
26 и 27 януари 2019 
Следваща гонг медитация
събота (15 декември) от 17:30 до 18:45 ч. 
Отдава се зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ започват на 15 ноември За постите

Ноевмври 2018 декември 2018 Януари 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“
  • Никулден Никулден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.