Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Сърдечно-съдова система » Основни положения

Профилактика на сърдечно-съдовите заболявания

Ето 7 правила за профилактика, които ще позволят на сърцето да запази или възвърне отличната си форма.

1. Тренирайте го!

Едно нетренирано сърце губи постепенно своята съкратителна сила: то приема и изпраща все по-малко кръв в тялото; така на мускулите и органите не се доставя достатъчно кислород. При най-малкото усилие /изкачване на стълби, тичане за автобуса/, сърцето започва да бие учестено и му е необходимо повече време да се успокои. Обратно, едно тренирано редовно сърце увеличава своята сила и изтласква повече кръв при всяко съкращаване.

 • Предимство: то се щади, като бие по-бавно, и понася по-лесно физическите натоварвания.
 • Как да го тренирате? Трябва да спортувате поне три пъти седмично в продължение на поне 1 час.
 • Ритъмът трябва да бъде умерен: вие трябва да оставате винаги на границата на задъхването.


Ето някои възможности за спортуване, които са полезни за сърцето.

Двигателната активност предпазва сърцето, заседналият начин на живот го отслабва. Затова не се колебайте и започнете да се движите! Възможно най-често: изкачвайте стълбите пеша, ходете, тичайте, играйте със своите деца, майсторете, работете в градината и т. н.

2. Нагодете вашия сърдечен ритъм на вашата възраст.

Теоретичната максимална честота /ТМЧ/ съответства на сърдечната честота, която не трябва да се прескача. С възрастта тя намалява: човек не може да прави същите усилия на 50, както на 20 години. Затова за да изчислите вашата ТМЧ, трябва да извадите вашите години от числото 220.

 • Пример: ако сте на 40 години, сърцето ви не трябва да надхвърля 180 туптения на минута по време на спортуване.


3.
Следете за доброто си самочувствие.

Според едно американско проучване симптомите на депресията /тъга, самота, незаинтересованост, раздразнителност/ увеличават с 40 % риска да развиете коронарна болест. При маниакално депресивните хора рискът да бъдат покосени от инфаркт се увеличава с 50 % в сравнение с останалите хора.

4. Отпуснете се.

В известна степен стресът ви помага да реагирате по отношение на нова ситуация или възможна опасност. Но това нагаждане има цена: сърдечният ритъм, дишането, кръвното налягане се натоварват прекалено много. Ако той е налице прекалено често, стресът ви кара да живеете на “свръх режим”, на който трудно бихте издържали и който е опасен в дългосрочен план.

 • Отпускането, което се бори успешно със стреса, може да се достигне с множество техники: йога, пеене, софрология, масажи, автогенна тренировка и т.н.


5.
Следете за кръвното си налягане

Постоянните поражения, която високото кръвно налягане нанася на сърцето и артериите, са причина за множество сърдечни и мозъчно-съдови злополуки. Неговите последствия са толкова по-сериозни, колкото повече други рискови фактори  /затлъстяване, заседнал начин на живот, тютюнопушене, алкохол, стрес, повишен холестерол/ са прибавени към него. Първата предохранителна мярка се състои в това да се измерва редовно кръвното налягане, особено след 50-годишна възраст; защото е установено, че 50 % от мъжете и 45 % от жените не знаят, че страдат от високо кръвно налягане. Прости хигиенни правила /редовна физическа дейност, ограничаване употребата на сол, алкохол, месо, тютюн, увеличеното консумиране на плодове и зеленчуци/ са много ефикасни при високо кръвно налягане.

6. Спрете да пушите
Тютюнопушенето ограничава дихателния и сърдечен капацитет и поразява сърдечно-съдовата система. С времето цигарите предизвикват втвърдяване и засилено остаряване на артериалните стени. Следователно спирането на пушенето е от изключително значение за вашето сърце.

7. Хранете се природосъобразно.

 • Като избягвате наситените мастни киселини: те се намират в месата, месните изделия, сирената, пържените храни; намират се също така в големи количества в индустриалните храни като полуфабрикатите, пиците, сладкишите, солените и сладки тестени изделия, сладоледите, сосовете и други смеси за мазане на филии. Когато се употребяват в излишък, тези мастни киселини насищат рецепторите на холестерола. Резултатът: той прониква трудно в клетките, съсредоточава се в кръвта и запушва постепенно артериите.
 • Като възприемете т. нар. “критски” режим: богат на ароматични билки, плодове и зеленчуци /чушки, патладжани, тиквички, чесън, зелен фасул, копър, салата от калдъръмче, грозде, кайсии/, той се характеризира също така с наличието на бобови растения /бакла, леща, леблебия/, риба, зехтин, маслини, лук и сирене /овче и козе/. Не трябва да се забравя, че “критският” режим предполага още разумен калориен внос /между 1 900 и 2 300 ккал дневно/, много двигателна активност и, разбира се, малко наситени мастни киселини. Здравословното хранене позволява да се намалят последствията на сърдечно-съдовите заболявания с 30-50 % и да се избегне рецидивът след инфаркт.
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Основни положения“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Йога практики
СЕДМИЧЕН ГРАФИК 
Нови видове масажи в Дар
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Гонг медитация
Петък(15 ноември) от 19:15 до 20:30 ч. 
Отдава се зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ започват на 15 ноември За постите

Октомври 2018 ноевмври 2018 Декември 2018
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
 • Пости Пости
 • Новолуние Новолуние
 • Пълнолуние Пълнолуние
 • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
 • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“
 • Въведение Богородично Въведение Богородично

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.