Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Кръвоносна и лимфна системи » Лимфаденит

Лимфаденит

Възпалението на лимфните възли се нарича лимфаденит. Той е съпроводен най-често с увеличаване на лимфните възли. Може да възникне остро или да протече хронично като част от хронична инфекция в организма като туберкулоза, гъбни инфекции, бруцелоза, токсоплазмоза и др.

Остър лимфаденит

В лекарската практика по-често се диагностицира острият лимфаденит. Лимфната система е така устроена, че всяка група лимфни възли събира кехлибарената на цвят лимфна течност от точно определени области на тялото. По местонахождението на лимфаденита може да се съди за огнището на инфекцията. Най-често срещаните подчелюстен и шиен лимфаденит например е резултат от възпалителни процеси в устната кухина: афти, гингивит, стоматит; в гърлото: тонзилит, фарингит; и по кожата на главата.

Периферният лимфаденит е полезна, защитна реакция на организма, която ограничава инфекцията и не допуска нейното проникване в дълбочина.

По същия механизъм двете небни и носоглътъчната /трета/ сливици, представляващи лимфни образувания, реагират с възпаление на въздушно-капкови инфекции, като спират тяхното проникване в по-долните отдели на дихателната система: трахея, бронхи, бял дроб. Поради важното им стратегическо значение на входа на гърлото, дори при чести ангини, оперативното лечение на сливиците трябва внимателно и отговорно да се обсъжда при всеки един пациент.

С лимфаденит протичат и някои типични за детската възраст инфекциозни заболявания. Типично за рубеолата е увеличението на тилните и задушни лимфни възли. Шиен лимфаденит в съчетание с малиново червено гърло дава картината на скарлатина още преди появата на характерния за болестта обрив.

С умерен шиен лимфаденит протичат вирусните инфекции морбили, грип, аденовирусните сезонни катари на горните дихателни пътища. При инфекциозната мононуклеоза, причинявана също от вирус, шийният лимфаденит е значително по-изявен с чувствителни на натиск и склонни да образуват пакети лимфни възли. Далакът също е увеличен.

Инфекциозните лимфаденити се срещат най-често в преходните сезони – пролет и есен, когато според състоянието на имунната система организмът отразява климатичните промени.

Констатиран е лимфаденит като резултат от медикаментозна свръхчувствителност с увеличаване на всички лимфни възли в хода на антибиотично и друго лечение.

Хроничен лимфаденит

Той е проява на т. нар. лимфно-ексудативна диатеза. Тя е наследствена недостатъчност на лимфната система с понижена функция на тимусната жлеза, контролираща съзряването на лимфоцитите. Организмът компенсира тази недостатъчност с уголемяване на лимфните възли.

Други прояви на лимфната диатеза са: при децата задържане във физическото развитие и несъразмерност на телесните пропорции /късо туловище и удължени крайници/, уголемени небни тонзили и трета сливица, шиен лимфаденит по време на прорязването на млечните зъби /при децата/, тежко понасяне на имунизациите с живи ваксини, често повтарящи се и тежко протичащи възпалителни процеси в организма, които се повлияват незадоволително от лечение с антибиотици и химиотерапия.

Усложнения

Макар че много хора страдат от различни форми на заболявания на лимфата и лимфната система, при прегледите в поликлиниките и болниците рядко се обяснява на пациентите какви проблеми могат да се задълбочат при наличие на възпаление на лимфните възли. Например с уголемени лимфни възли на фона на слаб имунитет могат да протекат редица кръвни заболявания и злокачествени тумори в организма.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Лимфаденит“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули,синергични билкови продукти с запазената марка " Формула 1",които имат мощно имуностимулиращо действие; Действат бързо и ефикасно,с с изразено противовъзпалително,антивирусно,антибактериално,противогъбично и антипаразитно действие. Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система,действаща ефикасно при суха и влажна кашлица,бронхити,бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система.Лечение на дископатия,радикулити,и ишиас,плексит и др. Наместване на изкълчени стави,сублуксации и лечение на навехвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Септември 2021 октомври 2021 Ноевмври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.