Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Сбогуванията са за тези, които обичат с очите си. Защото за тези, които обичат с душа и сърце, няма раздяла.
Руми

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Имунна система » Срив на имунната система

Срив на имунната система – причини

Срив на имунната система – причини

Като всяко сложно устройство имунната система е уязвима. Нейната ефективност е в тясна взаимовръзка със състоянието на централната нервна система. Затова при стресови състояния може да се наблюдава отслабване на имунитета. Това състояние се изразява в повишена възприемчивост към всякакви вирусни, бактериални и микотични инфекции.

Други причини могат да бъдат тежки травми, изгаряния, ракови заболявания, белтъчно недохранване, хронични заболявания и т.н.

Често пъти лекарственото лечение на дадено заболяване може да предизвика увреждане на имунната система. (Вж. Лекарствена болест). Пример за това е продължителното лечение с кортикостероиди, както и с някои антибиотици. Прилагането на цитостатици също може да обърка имунния отговор и да разстрои равновесието в организма.

Понякога вместо да осъществява защита, имунната система уврежда организма. Тези разрушителни реакции са известни като реакции на свръхчувствителност или алергични реакции. В този смисъл алергиите са ненормално усилен имунен отговор. (Вж. Алергиите.)

По същество защитни реакции и тези на свръхчувствителността са едни и същи по своя механизъм. При някои реакции свръхчувствителността се проявява след няколко минути. Типичен пример за това е шокът при подаване на упойка, за която пациентът не е тестуван и към която той се оказва алергичен. В редица случаи обаче толерантността на имунната система към своите антигени* изведнъж изчезва. Създават се условия за имунен отговор срещу „своето“, тоест развива се автоимунитет, при който имунните клетки проявяват агресивност към тъканите на своя организъм и те ги възприемат като чужди. В резултат се развиват автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, мултиплексна склероза, лупус еритематозус, хемолитична анемия.

Най-зловещите болести на века – рак и СПИН, имат пряко отношение към имунната система. Съвременната медицина е установила зависимост между имуннозащитните способности на организма и развитието на туморните заболявания. Те се развиват по-бурно, когато имунитетът на човека е отслабен. Увредената имунна система изпуска от своят надзор туморните клетки и те започват да нарастват неконтролируемо.

Радиотерапията и лъчетерапията с цитостатици в повечето случаи имат имунодепресивен ефект и затова за лекарите е важно да са наясно доколко имунната система на конкретния пациент е съхранена. В зависимост от това се решава доколко да се използват тези лечебни методи във всеки конкретен случай.

При болестта на СПИН /синдром на придобита имунна недостатъчност/ настъпва имунен дефицит вследствие на инфекция с ретровирус. Организмът не е в състояние да се защити дори от баналните, най-невинни инфекции.

Човек може да се роди с несъвършена имунна система. Това е т. нар. Вроден имунен дефицит. Той може да се предаде по наследство и да се прояви внезапно, без да могат да се установят конкретните причини за това. Нарушенията обикновено засягат само Т-лимфоцитите или само В-лимфоцитите и много рядко в комбинация.

Най-чести са случаите на хора, родени с недоразвит тимус или неспособност да развиват антитела. Обикновено този дисбаланс на имунната система се диагностицира в ранна детска възраст.

Диагностициране на имунния дефицит

В Здравен център „Дар“ се използва компютърна ирисова диагностика, която позволява навременна и точна диагностика на имунния дефицит. Съвременната медицина дава допълнителни средства за диагностициране чрез многобройни тестове и методи за имунодиагностика: броене на клетки, определяне на тяхната диференциация, установяване на функционалната им годност, рентгенофия, биопсия на лимфни възли, кожни проби, измерване на равнището на серума на имуноглобулините и др.

* В имунологията чуждеродното вещество се нарича антиген, а в алергологията алерген – Бел. съст.

Прочетете още за механизма на действие.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Срив на имунната система“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време на Дар
ПРОМЯНА 
Курс по Йога
всяка сряда от 18:30 часа 
Курс Здрaви очи без очила
11 и 12 февруари, 2017 г. 
Даваме зала под наем
за йога, семинари, лекции, курсове, презентации, др. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2016 година За постите

Декември 2016 януари 2017 Февруари 2017
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986-75-09 и 986-31-08, email: info@dar-center.com

© 2017 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.