Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Нервна система » Главоболие

Главоболие

Главоболие

Главоболието е най-често срещаната и най-разнообразната по причини, вид, интензивност, локализация и протичане болка. Главоболието рядко се явява като самостойна болест /тогава говорим за мигрена/; в повечето случаи то е признак на основно заболяване. Много често начинът на протичане на главоболието, неговата локализация и характер се определят от вида на заболяването.

Главоболие – видове, причини, симптоми

Невротично главоболие. Най-често е изява на редица функционални или органични заболявания на нервната система. То е един от най-честите симптоми при неврозите и водеща проява при неврастенията. Обикновено се проявява в теменната област на главата и има стягащ характер /като че ли на главата е сложена тясна шапка/. По интензивност варира различно: има часове на деня, когато намалява, успокоява се при приемане на седативни средства, а се усилва при всяко състояние на напрежение, независимо от какъв характер е то. Най-силно е главоболието при повторение на онези ситуации, явления или преживявания, които са източник на невротичен срив, или пък при спомена за тях. Продължителността в 24-часовия цикъл е различна зависи от факторите и условията, в които протича денят. Например при неспокоен сън болният се събужда с главоболие, но ако обстановката, в която протича денят, е спокойна, с определен ритъм, без излишни напрежения, главоболието може да стихне. Обратно, при спокоен спонтанен или медикаментозен сън болният може да се събуди без главоболие, но при напрегната и неритмична обстановка то да се появи, като продължи през целия ден. Много често /особено у склонните към хипохондрични изживявания болни/ главоболието става източник на неоснователни предположения от страна на болния за развитие на мозъчен тумор. Този източник на болестно самовнушение става централен обект на самонаблюдение, източник на напрежение и очакване на лоши жизнени събития. Това от своя страна усилва напрежението, което пък става причина за усилване на главоболието.

Съдово главоболие. Неговата основна разновидност е мигрената. Друга разновидност на съдовото главоболие е главоболието при хипертонична болест. То се локализира обикновено в тилната област на главата и по-рядко в челната или слепоочната област. В много случаи то е повече като натиск и стягане и е съпроводено с чувството на замайване на главата. В много случаи главоболието на хипертониците се засилва нощем. Това главоболие понякога може да има пулсиращ характер, с което наподобява мигрената, но няма неговия пристъпен характер. Напротив, при хипертонията главоболието е постоянно, ежедневно. Главоболието при атеросклероза е с тъп характер, обхваща главно темето и се засилва в легнало положение /особено при ниска възглавница/. При сърдечни заболявания /вследствие нарушеното кръвоснабдяване на мозъка/ често има тъпо, досадно главоболие, което се засилва в легнало положение. Някои болести на кръвта, например анемия, също могат да се изявяват с упорито, трудно поддаващо се на лечение главоболие.

Главоболие при вътрешни заболявания. Нерядко главоболието може да се наблюдава и при вътрешни заболявания. Главоболието най-често се дължи на хроничен запек и интоксикация на организма. Тогава то е тъпо и тягостно. Доказателство за връзката между главоболието и запека е фактът, че след регулиране на изхожданията по голяма нужда главоболието изчезва. Често главоболието е първият симптом при бъбречна недостатъчност, захарна болест, подагра. В тези случаи то е тъпо стягащо, но може да бъде като при мигрена пристъпно, локализирано в половината глава и съпроводено с повръщане и зрителни смущения. С главоболие от мигренозен тип могат да протекат и жлъчнокаменната болест и дискенезиите на жлъчните пътища, т. нар. жлъчна мигрена.

Главоболие при инфекции. Обикновено главоболието е начална изява на редица остри инфекции със или без въвличане на централната нервна система: грип, тиф, пневмония, катари на горните дихателни пътища. В тези случаи главоболието предхожда повишаването на температурата. Главоболието при острите инфекции е локализирано в челото или слепоочията, има остър и разпъващ характер, обхваща цялата глава и често се съпровожда с гадене и повръщане.

Главоболие при отравяния. Някои остри и хронични отравяния – с алкохол, тютюн, олово, въглероден двуокис и лекарства, могат също да протекат с упорито главоболие.
Физиологични процеси. С главоболие с различна интензивност могат да протекат някои физиологични състояния на организма – менструация, бременност.

Други причини. Останалите видове главоболия се дължат на следните причини – главоболието може да бъде тъпо след безсъние, пулсиращо и „разцепващо“ след злоупотреба с алкохол, остро, внезапно настъпващо в тила или теменната област главоболие при субарахноидалния кръвоизлив и т. н.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Главоболие“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули,синергични билкови продукти с запазената марка " Формула 1",които имат мощно имуностимулиращо действие; Действат бързо и ефикасно,с с изразено противовъзпалително,антивирусно,антибактериално,противогъбично и антипаразитно действие. Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система,действаща ефикасно при суха и влажна кашлица,бронхити,бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система.Лечение на дископатия,радикулити,и ишиас,плексит и др. Наместване на изкълчени стави,сублуксации и лечение на навехвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Септември 2021 октомври 2021 Ноевмври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.