Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Шест добродетели никога не трябва да изоставят човека, това са: правдивост, щедрост, прилежност, независтливост, прощаване и стоицизъм.
Махабхарата

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Нервна система » Други

Менингит (възпаление на мозъчние обвивки)

Това е възпаление на меките мозъчни обвивки, което се причинява от бактерии или вируси. Една част от тези причинители предизвикват гнойно възпаление, а други – негнойно или сериозно. Причинителите могат да атакуват първично централната нервна система; такъв е например причинителят на епидемичния менингит. Други попадат в нервната система вторично, след като вече са развили болестен процес в някой друг орган. Така се развиват вторичните гнойни или негнойни /серозни/ менингити.

Вторичният гноен менингит се получава най-често като усложнение от заболяване на вътрешното ухо. Може да бъде усложнение и на пневмония, бронхопневмония, коремен тиф, салмонелоза, синузит. Инфекциозният причинител попада в нервната система или по кръвен път /например при пневмония/, или от съседните органи /например при гноен отит/.

Серозните менингити могат да бъдат и първични, обикновено вирусни. Такъв е например първичният доброкачествен серозен лимфоцитарен менингит, който понякога придобива епидемичен характер. Серозен менингит е и туберкулозният, който сега се среща по-рядко.

Симптоми

Общите прояви на всички менингити се обуславят от дразнението на менингите /меките мозъчни обвивки/ и коренчетата на периферните нерви. Тези прояви са главоболие, повръщане, светобоязън. При изследването се установява вдървеност на врата /невъзможност главата да се наведе напред/, съпротива при опит да се изправи свитата под пра ъгъл в коляното подбедрица, свиване на краката в коленните стави при опит главата да се наведе напред.

Началото и протичането на различните видове менингити не са еднакви. Така например всички гнойни менингити започват остро. Температурата се повишава бързо и достига стойности до 40-41 градуса. Състоянието на болния е тежко, съзнанието се променя; може да се появи делириум, болният може да изпадне в кома. Нерядко на устните се появява херпес. Тежкото състояние продължава 5-7-10 дни, като постепенно се овладява. Вторичните гнойни менингити се появяват в хода на съществуващата болест в периода на най-бурната й проява или в началото или края на заболяването. Гноен менингит като усложнение на възпалението на вътрешното ухо може да настъпи в периода на острия гноен отит или като късно усложнение при хроничен гноен отит. И в двата случая се развиват описаните прояви на инфекциозната болест: висока температура и тежко общо състояние. Най-сигурното доказателство за гноен менингит е изтичането на гнойна гръбначномозъчна течност при направената от лекар лумбална пункция.

Остро начало с температура и бързо настъпващи признаци на менингеално дразнене имат вирусните серозни менингити, както и някои форми на крайно рядко срещания сифилитичен менингит. Точната диагноза се поставя пак с помощта на лумбалната пункция, при която изтича бистра гръбначномозъчна течност.

Съвсем друго е развитието на туберкулозния менингит. Обикновено то е бавно, започва с общи симптоми: неразположение, безапетитие, отпадналост, леко повишаване на температурата, нарушение на съня. След няколко дни се появява главоболие, което отначало не е типично, но постепенно става постоянно, разпъващо. Към 5-7-10-ия ден се прибавя повръщане, скованост на врата, светлобоязън. Може да се получи увреждане на някои черепномозъчни нерви, например двигателните нерви на очите с появяване на двойно виждане. Обикновено заболяването се разгръща напълно за около две седмици.

Лумбалната пункция дава негноен ликвор.

В редки случаи заболяването на менингите може да протече атипично както при гнойните, така и при негнойните форми. Тогава диагнозата е много трудна, защото липсват изявени признаци на менингеално дразнене.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Други“

Всички статии по темата

 

Новини

Гонг медитация в Здравен център „Дар“
в петък (8 септември) от 19:00 до 20:30 ч. 
Курс по Йога
от 13 СЕПТЕМВРИ, всяка сряда от 18:30 часа 
Даваме зала под наем
за йога, семинари, лекции, курсове, презентации, др. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2017 година За постите

Юли 2017 август 2017 Септември 2017
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
  • Пости Пости

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986-75-09 и 986-31-08, email: info@dar-center.com

© 2017 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.