Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Полова система » Безплодие при мъжа и жената

Безплодие (стерилитет) при мъжа и жената – профилактика и лечение

Предпазване от безплодие при мъжа и жената

Профилактиката на безплодието трябва да започне още през вътреутробното развитие на човека, като бременната води природосъобразен живот, спазва указания за полова хигиена и режим, с което осигурява в най-голяма степен нормално развитие на плода.
Веднага след раждането трябва да се търсят и своевременно да се открият вродените аномалии на половите органи /ако такива съществуват/, за да се осигури своевременно лечение.

Грижите за хармоничното развитие на детето /особено през пубертета/ са изключително важни, тъй като от това зависи в значителна степен и пълноценното развитие на половите органи, на детеродната способност. Правилното възпитание, общото закаляване /спорт, туризъм, гимнастика, закаляващи процедури/ и рационалното хранене са много важни фактори в профилактиката на безплодието на жената и мъжа.
Добър показател за правилното развитие на гениталния апарат на жената е навременната поява на първата менструация.

С навлизането на момичето в полова зрялост то трябва да бъде запознато с хигиената на менструацията и половата хигиена въобще.

Всички юноши и девойки трябва да бъдат добре запознати със същността и смисъла на половия живот, бременността и раждането, с хигиената на половия живот, с опасностите, крият онанизмът и случайните заболявания. Избягването на извънбрачните полови сношения също е част от профилактиката на стерилитета.

Младите мъже и жени, водещи полов живот преди брака, трябва да познават и ползват безвредните средства за предпазване от забременяване, защото изкуствените аборти са най-честата причина за безплодието на жената.

Сериозно внимание трябва да се обръща и на общите заболявания /особено във възрастта на половото съзряване/, които могат да станат причина за безплодие: епидемичен паротит /заушка/, плеврит, туберкулоза и др.

Половата хигиена на мъжа и жената е изключително важен елемент в профилактиката на стерилитета. Половите сношения по време на менструация са опасни, тъй като отвореният канал на маточната шийка създава благоприятни условия за проникване в матката на микроорганизмите, които се внасят във влагалището при полово сношение. Половата нечистоплътност на мъжа е честа причина за внасяне на тежки инфекции във влагалището на жената.

Половите излишества и извращения са вредни не само за нервно-психичното здраве, но могат да унищожат и оплодителната способност.
Злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето намаляват половата потентност и плодовитостта на мъжа и жената.

Лечение на безплодие при мъжа и жената

Безплодието на мъжа и на жената не е определено заболяване, а само симптом или на дефекти в развитието, или на заболявания на половия апарат или на общи заболявания.
Някои от причините на стерилитета могат лесно да бъдат отстранени, други – по-трудно и след упорито лечение, трети пък са неотстраними. Трябва обаче да се отбележи, че неотстранимите причини се срещат по-рядко, така че безплодието на мъжа и на жената в повечето случаи е лечимо.

Тук няма да се спираме върху методите и средства за лечение на безплодието, а ще посочим някои от условията, от които зависи в значителна степен успехът на лечението.

Тези условия са:

  • Установяване на причината, предизвикала беплодието.
  • Компетентност на провеждащия изследването и лечението.
  • Системност и упоритост при провеждане на лечението. В някои случаи забременяването настъпва само след няколко месеца лечение, в други случаи лечението продължава 1-3-5 години.
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Безплодие при мъжа и жената“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули,синергични билкови продукти с запазената марка " Формула 1",които имат мощно имуностимулиращо действие; Действат бързо и ефикасно,с с изразено противовъзпалително,антивирусно,антибактериално,противогъбично и антипаразитно действие. Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система,действаща ефикасно при суха и влажна кашлица,бронхити,бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система.Лечение на дископатия,радикулити,и ишиас,плексит и др. Наместване на изкълчени стави,сублуксации и лечение на навехвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Септември 2021 октомври 2021 Ноевмври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.