Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Шест добродетели никога не трябва да изоставят човека, това са: правдивост, щедрост, прилежност, независтливост, прощаване и стоицизъм.
Махабхарата

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Полова система » Безплодие при мъжа и жената

Безплодие (стерилитет) при мъжа и жената – профилактика и лечение

Предпазване от безплодие при мъжа и жената

Профилактиката на безплодието трябва да започне още през вътреутробното развитие на човека, като бременната води природосъобразен живот, спазва указания за полова хигиена и режим, с което осигурява в най-голяма степен нормално развитие на плода.
Веднага след раждането трябва да се търсят и своевременно да се открият вродените аномалии на половите органи /ако такива съществуват/, за да се осигури своевременно лечение.

Грижите за хармоничното развитие на детето /особено през пубертета/ са изключително важни, тъй като от това зависи в значителна степен и пълноценното развитие на половите органи, на детеродната способност. Правилното възпитание, общото закаляване /спорт, туризъм, гимнастика, закаляващи процедури/ и рационалното хранене са много важни фактори в профилактиката на безплодието на жената и мъжа.
Добър показател за правилното развитие на гениталния апарат на жената е навременната поява на първата менструация.

С навлизането на момичето в полова зрялост то трябва да бъде запознато с хигиената на менструацията и половата хигиена въобще.

Всички юноши и девойки трябва да бъдат добре запознати със същността и смисъла на половия живот, бременността и раждането, с хигиената на половия живот, с опасностите, крият онанизмът и случайните заболявания. Избягването на извънбрачните полови сношения също е част от профилактиката на стерилитета.

Младите мъже и жени, водещи полов живот преди брака, трябва да познават и ползват безвредните средства за предпазване от забременяване, защото изкуствените аборти са най-честата причина за безплодието на жената.

Сериозно внимание трябва да се обръща и на общите заболявания /особено във възрастта на половото съзряване/, които могат да станат причина за безплодие: епидемичен паротит /заушка/, плеврит, туберкулоза и др.

Половата хигиена на мъжа и жената е изключително важен елемент в профилактиката на стерилитета. Половите сношения по време на менструация са опасни, тъй като отвореният канал на маточната шийка създава благоприятни условия за проникване в матката на микроорганизмите, които се внасят във влагалището при полово сношение. Половата нечистоплътност на мъжа е честа причина за внасяне на тежки инфекции във влагалището на жената.

Половите излишества и извращения са вредни не само за нервно-психичното здраве, но могат да унищожат и оплодителната способност.
Злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето намаляват половата потентност и плодовитостта на мъжа и жената.

Лечение на безплодие при мъжа и жената

Безплодието на мъжа и на жената не е определено заболяване, а само симптом или на дефекти в развитието, или на заболявания на половия апарат или на общи заболявания.
Някои от причините на стерилитета могат лесно да бъдат отстранени, други – по-трудно и след упорито лечение, трети пък са неотстраними. Трябва обаче да се отбележи, че неотстранимите причини се срещат по-рядко, така че безплодието на мъжа и на жената в повечето случаи е лечимо.

Тук няма да се спираме върху методите и средства за лечение на безплодието, а ще посочим някои от условията, от които зависи в значителна степен успехът на лечението.

Тези условия са:

  • Установяване на причината, предизвикала беплодието.
  • Компетентност на провеждащия изследването и лечението.
  • Системност и упоритост при провеждане на лечението. В някои случаи забременяването настъпва само след няколко месеца лечение, в други случаи лечението продължава 1-3-5 години.
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Безплодие при мъжа и жената“

Всички статии по темата

 

Новини

Гонг медитация в Здравен център „Дар“
в петък (8 септември) от 19:00 до 20:30 ч. 
Курс по Йога
от 13 СЕПТЕМВРИ, всяка сряда от 18:30 часа 
Даваме зала под наем
за йога, семинари, лекции, курсове, презентации, др. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2017 година За постите

Юли 2017 август 2017 Септември 2017
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
  • Пости Пости

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986-75-09 и 986-31-08, email: info@dar-center.com

© 2017 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.