Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако проблемът може да се реши, не си струва да се безпокоиш за него, ако не може да се реши, да се безпокоиш е безполезно.
Японска поговорка

Рубрики

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Полова система » Безплодие при мъжа и жената

Безплодие при жената

Безплодието на жената може да бъде физиологично и патологично.

Физиологично безплодие

Физиологичното безплодие може да бъде временно явление, но то трябва да се познава, за да се избегне лекуването на несъществуващо безплодие.

Причини. Причините за физиологичното безплодие са:

 • Липса на редовен полов живот. Това е честа причина за временно безплодие. Плодоносните дни в един менструален интервал са малко, само 3-4 дни. Очевидно е, че за да настъпи оплождане, съпрузите трябва да имат редовен полов живот, който да съвпадне с дните, в които е възможно забременяване. При несистемен полов живот вероятността да настъпи забременяване намалява.
 • Период на кърмене. През периода на кърмене приблизително половината от родилките не получават менструация и не забременяват. Погрешно е обаче да се мисли, че през периода на кърменето забременяването е невъзможно. Всички менструиращи кърмачки могат да забременеят. Забременяването може да настъпи и преди появата на първата менструация след раждането.
 • Критична възраст. През време на критичната възраст оплодителната способност на жената рязко намалява. Въпреки това забременяване , макар и рядко, е възможно и през петото десетилетие, след 60-годишна възраст и дори след спиране на менструацията.

Патологично безплодие

Причините за патологичното безплодие на жената са многобройни и разнообразни. Те могат да се сведат до няколко основни групи:

 • Ненормална дейност на яйчниците. Тя може да се дължи на вродена или придобита липса на яйчници или липса на овулация, т. е. на редовно отделяне на яйцеклетки или отделяне на непълноценни, негодни за оплождане яйцеклетки. Тази функционална непълноценност на яйчниците може да се дължи на разстройства в дейността на други жлези с вътрешна секреция, заболявания на обмяната на веществата /гуша, Базедова болест, диабет, затлъстяване и др./, непълноценно хранене и липса на витамини, хронични интоксикации с живак, олово, арсен, наркотици хроничен алкохолизъм и никотинизъм, тежки инфекциозни заболявания /гнойни инфекции, туберкулоза и др./.
 • Непроходимост на маточните тръби. Най-честата причина за безплодието е непроходимостта на маточните тръби, която прави невъзможно оплождането, тоест срещата и сливането на двете зародишни клетки: яйцеклетка и сперматозоид. Непроходимостта на тръбите практически е винаги вторична: най-често след аборт /особено направен в домашни условия или при напреднала бременнност/, след прекарано туберкулозно заболяване на половия апарат и др. Продължителното и нелекувано бяло течение може да бъде първоизточник на инфекция и запушване на маточните тръби.
 • Нарушен механизъм на придвижване на неоплодената яйцеклетка. Безплодието може да се дължи на забавено придвижване на неоплодената яйцеклетка от яйчника към тръбата, в която нормално става оплождането. Забавеното придвижване води до загиване на яйцеклетката, преди да бъде оплодена.
 • Липса на условия за поселване. Причината за безплодие може да бъде и липсата на условия за поселване на оплодената яйцеклетка при висока степен на недоразвитост на матката или нейната лигавица, атрофична или разрушена.
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Безплодие при мъжа и жената“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Йога практики
СЕДМИЧЕН ГРАФИК 
Нови видове масажи в Дар
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Курс Здрaви очи без очила
26 и 27 януари 2019 
Следваща гонг медитация
събота (15 декември) от 17:30 до 18:45 ч. 
Отдава се зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ започват на 15 ноември За постите

Ноевмври 2018 декември 2018 Януари 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
 • Пости Пости
 • Новолуние Новолуние
 • Пълнолуние Пълнолуние
 • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
 • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“
 • Никулден Никулден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.