Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Полова система » Безплодие при мъжа и жената

Безплодие при жената

Безплодието на жената може да бъде физиологично и патологично.

Физиологично безплодие

Физиологичното безплодие може да бъде временно явление, но то трябва да се познава, за да се избегне лекуването на несъществуващо безплодие.

Причини. Причините за физиологичното безплодие са:

 • Липса на редовен полов живот. Това е честа причина за временно безплодие. Плодоносните дни в един менструален интервал са малко, само 3-4 дни. Очевидно е, че за да настъпи оплождане, съпрузите трябва да имат редовен полов живот, който да съвпадне с дните, в които е възможно забременяване. При несистемен полов живот вероятността да настъпи забременяване намалява.
 • Период на кърмене. През периода на кърмене приблизително половината от родилките не получават менструация и не забременяват. Погрешно е обаче да се мисли, че през периода на кърменето забременяването е невъзможно. Всички менструиращи кърмачки могат да забременеят. Забременяването може да настъпи и преди появата на първата менструация след раждането.
 • Критична възраст. През време на критичната възраст оплодителната способност на жената рязко намалява. Въпреки това забременяване , макар и рядко, е възможно и през петото десетилетие, след 60-годишна възраст и дори след спиране на менструацията.

Патологично безплодие

Причините за патологичното безплодие на жената са многобройни и разнообразни. Те могат да се сведат до няколко основни групи:

 • Ненормална дейност на яйчниците. Тя може да се дължи на вродена или придобита липса на яйчници или липса на овулация, т. е. на редовно отделяне на яйцеклетки или отделяне на непълноценни, негодни за оплождане яйцеклетки. Тази функционална непълноценност на яйчниците може да се дължи на разстройства в дейността на други жлези с вътрешна секреция, заболявания на обмяната на веществата /гуша, Базедова болест, диабет, затлъстяване и др./, непълноценно хранене и липса на витамини, хронични интоксикации с живак, олово, арсен, наркотици хроничен алкохолизъм и никотинизъм, тежки инфекциозни заболявания /гнойни инфекции, туберкулоза и др./.
 • Непроходимост на маточните тръби. Най-честата причина за безплодието е непроходимостта на маточните тръби, която прави невъзможно оплождането, тоест срещата и сливането на двете зародишни клетки: яйцеклетка и сперматозоид. Непроходимостта на тръбите практически е винаги вторична: най-често след аборт /особено направен в домашни условия или при напреднала бременнност/, след прекарано туберкулозно заболяване на половия апарат и др. Продължителното и нелекувано бяло течение може да бъде първоизточник на инфекция и запушване на маточните тръби.
 • Нарушен механизъм на придвижване на неоплодената яйцеклетка. Безплодието може да се дължи на забавено придвижване на неоплодената яйцеклетка от яйчника към тръбата, в която нормално става оплождането. Забавеното придвижване води до загиване на яйцеклетката, преди да бъде оплодена.
 • Липса на условия за поселване. Причината за безплодие може да бъде и липсата на условия за поселване на оплодената яйцеклетка при висока степен на недоразвитост на матката или нейната лигавица, атрофична или разрушена.
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Безплодие при мъжа и жената“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Следващата Гонг медитация ще бъде
в събота (23 юни) от 18:15 до 19:30 ч. 
Курс по Йога
всяка сряда от 18:30 ч. 
Курс Здрaви очи без очила
16 и 17 юни 2018 г. 
Даваме зала под наем
за йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИ ПОСТИ За постите

Май 2018 юни 2018 Юли 2018
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
 • Пости Пости
 • Новолуние Новолуние
 • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
 • Петровден Петровден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986-75-09 и 986-31-08, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.