Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Полова система » Миома

Миома

Миома

Миомата или миоматозните възли представляват доброкачествени туморни образувания, срещащи се при жени предимно след 30-годишна възраст. По разположението си те могат да се намират отвън /до маточната мускулатура/, в самата мускулна тъкан на матката или да се насочат към кухината /вътрешно разположение/.

Симптоми

Симптомите за наличието на миоматозни възли могат да бъдат няколко: промяна в менструалния цикъл, който е по-обилен, по-болезнен от обичайното, болки извън менструалния цикъл в някоя част от коремната област. Възможно е обаче да няма смущения в менструацията години наред.

Причини

Причините за развитието на тези туморни образувания са от различен характер: възпаления на маточната тръба и влагалищната лигавица /с остър или хроничен характер/, вследствие на нерегламентирани и прекалено чести полови контакти, дълготраен прием на хормонални препарати, пролапс /смъкване/ на средната част на дебелото черво, възпалителни процеси в самото дебело черво, аборти и други оперативни намеси в органите на малкия таз. Често повтарящи се стресови ситуации за продължителен период от време могат да предизвикат хормонален дисбаланс и оттам да се стигне до израждане на маточната лигавица и мускулатура.

Лечение

Дали вече са се образували миоматозни възли, може да се установи чрез посещение на гинеколог или с помощта на ирисовата диагностика. Оперативно отстраняване на единични големи възли се налага само когато те започнат да кървят по-обилно, запушват маточната шийка или се получава силно притискане на съседни органи като яйчници, бъбреци, пикочен мехур. Случаите, когато трябва да се отстрани цялата матка заради миоматозни възли, са редки, въпреки че в недалечното минало това е било честа практика.

След 45-годишна възраст самите миомни възли /единични или множествени/ започват да атрофират с намаляването на яйчниковата хормонална функция.

Ирисовата диагностика открива наличието на такива възли и предразположението към тяхното образуване като генетична даденост.

Природолечението позволява да отстранят напълно миомните образувания. Намаляването и впоследствие изчезването на миомата се постига с приложението на няколко метода.

Съществуват билкови комбинации за вътрешна и външна употреба, способстващи разнасянето на миомни образувания. /Майко, добави билкова рецепта!/

В практиката на Здравен център „Дар“ освен фитотерапия с особена ефективност срещу миомата се използва уринотерапията. С приложението на уринови промивки, компреси, клизми в съчетание с фитотерапия, с назначаването на лечебна диета за конкретния случай миоматозните възли се разграждат много по-лесно.

Разбира се, срокът на лечение не е еднакъв при всяка жена и зависи от големината, броя и разположението на възлите. Значение имат и други здравословни проблеми, професията, готовността да се следват процедурите докрай.

Има ситуации, когато е наложително миомният възел да се отстрани оперативно. Но дори и тогава, след самата операция, е нужно да се работи в посока да не се допуска образуване на нови миомни възли.

Профилактика

Тя предполага всяка жена след 20-годишна възраст да се консултира активно било с гинеколог, било с лекар на Здравен център „Дар“ за състоянието на своята полова система; това трябва да става дори жената да няма проблеми с менструалния си цикъл.
Освен това тя е длъжна да спазва стриктна хигиена на половата си система, да води регламентиран полов живот, да не допуска нежелана бременност, да не приема хормонални препарати и др.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули,синергични билкови продукти с запазената марка " Формула 1",които имат мощно имуностимулиращо действие; Действат бързо и ефикасно,с с изразено противовъзпалително,антивирусно,антибактериално,противогъбично и антипаразитно действие. Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система,действаща ефикасно при суха и влажна кашлица,бронхити,бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система.Лечение на дископатия,радикулити,и ишиас,плексит и др. Наместване на изкълчени стави,сублуксации и лечение на навехвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Септември 2021 октомври 2021 Ноевмври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.