Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Кръвоносна и лимфна системи » Лимфни възли

Уголемят ли се лимфните ви възли, потърсете Здравен център „Дар“

Какво представляват лимфните възли?

На определени централни места в лимфната система се намират жлези /лимфни възли/, чието основно предназначение е да служат като филтър на микроби и вредни клетки. Те произвеждат бели кръвни телца, с което изпълняват защитни функции срещу микробите, проникнали в организма. Ако инфекцията все пак засегне организма, лимфните възли започват работа, в резултат на което увеличават своя обем, като могат да достигнат размерите на картоф или ябълка.

Къде се намират?

Лимфните възли са разпръснати по цялото тяло. Когато са подкожни, най-лесно се забелязват и напипват в областта на шията, подмишниците, слабините, долната челюст. Ако са във вътрешните органи /торакса, дробовете, стомаха и т.н./, те се откриват по-трудно и се налагат специални изследвания.

Какво трябва да се прави?

Всеки лимфен възел, който се напипва осезателно, е сигнал за тревога. Ако той продължава да упорства и да се уголемява, независимо дали е болезнен или не, дали е голям или малък, изисква консултация с лекар природолечител, въпреки че не всички бучки под кожата са лимфни възли и се нуждаят от лечение.

Децата са по-податливи на инфекции и по-често получават подуване на лимфните възли в сравнение с възрастните. При лечение възлите бързо изчезват, но ако някои увеличават обема си, трябва да се изследват, за да се установи дали няма някакво сериозно заболяване. /В някои случаи се налага и изследване на кръвта./

Може ли при изследването да се открие рак?

Според специалистите често пъти чрез лимфните възли се откриват сериозни заболявания, между които е и болестта на Хочкин. Два пъти по-често срещана при мъжете, отколкото при жените, тя се открива обикновено по отоците на шийните жлези, които постепенно обхващат цялата лимфна система. При ранно откриване лечението е успешно, преди да са настъпили канцерогенни разсейки в различни органи на тялото.

За да се открият причините за появилите се лимфни възли, лекарите предписват пункция или биопсия за изследване на даден материал. Възможно е да се открият инфекциозни или имунни проблеми, а понякога и канцерогенни клетки. Извършването на пункция или биопсия не е необходимо единствено при провеждането на ирисова диагностика, която може да даде данни за заболяване още в неговия зародиш; ето защо ирисовата диагностика се предпочита като метод в много случаи пред други традиционни диагностики.

Трябва ли да се премахват лимфните възли?

Не бива да се избързва с премахването на лимфните възли, съветват лекарите природолечители в Здравен център „Дар“. Ако те преценят, че не съществува опасност /след извършването на ирисова диагностика/, лимфният възел не трябва да се закача. Още повече че някои се резорбират в продължение на месеци.
При нужда се пристъпва към хирургическа намеса.

Защо одраскване от котка предизвиква увеличаване на лимфните възли?

Котешките нокти вкарват под кожата вирус, който предизвиква фелиноза или „болест на котешките нокти“. Уголемяват се лимфните възли около шията, ръцете, краката, което трае около 1-2 месеца /в някои случаи и повече/.

Заболяването преминава често пъти само, без да се налага лечение. Рядко се предписват антибиотици.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули,синергични билкови продукти с запазената марка " Формула 1",които имат мощно имуностимулиращо действие; Действат бързо и ефикасно,с с изразено противовъзпалително,антивирусно,антибактериално,противогъбично и антипаразитно действие. Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система,действаща ефикасно при суха и влажна кашлица,бронхити,бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система.Лечение на дископатия,радикулити,и ишиас,плексит и др. Наместване на изкълчени стави,сублуксации и лечение на навехвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Септември 2021 октомври 2021 Ноевмври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.