Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За духа и за душата

За духа и за душата » Духовни учения

Учението на Буда

 * Никога в този свят ненавистта не се побеждава с ненавист

За всички икономически и политически обрати, които са изменяли лицето на Индия, е действал ферментът на будизма с неговото влияние върху старите вероизповедания и неговата борба против привилегированите групи и религии. Учението на Буда, старо и в същото време съвсем ново и оригинално за онези, които са били потънали в метафизическа схоластика, завладяло въображението на просветените хора и дълбоко проникнало в душата на народа. „Идете във всички страни – казал Буда на своите ученици, – и проповядайте това учение. Кажете им, че бедни и унижени, богати и знатни – всички са равни, че в тази религия всички касти се обединяват както реките в морето.“

Неговото учение било проникнато от всеобхващаща

доброжелателност и любов

към всички. Защото „никога в този свят ненавистта не се побеждава с ненавист”; и по-нататък: „нека човек победи гнева с добродушие, а злото с добро.“

Това бил идеалът на праведността и самодисциплината. Дори грешникът не трябва да бъде осъждан, защото „който по добра воля се обърне с жестоки думи към съгрешилите, той сякаш посипва сол върху раната на тяхната вина“. Самата победа над другите води към печални последствия: „Победата ражда ненавист, защото победеният е нещастен“.

Методът на Буда е бил метод на психологическия анализ и е поразително колко дълбоко е било неговото проникване в тази най-нова от съвременните науки. Животът на човека се е разглеждал и изучавал без някакво позование на неизменното АЗ, защото дори това АЗ съществува, то е недостъпно за нашето разбиране.

Особено внимание се отделя на горчивините и страданията, които съпътстват живота, и на „четирите благородни истини“, в които се говори за това страдание; за неговата причина, за възможността да се прекрати страданието и за начина да се постигне това – нирваната. Нирвана е угасяване на лъжливото желание, а не просто унищожение. Пътят на Буда е бил средният път, лежащ между двете крайности – отдаване на своите желания и умъртвяване на плътта. Този път е бил арийският път, състоящ се от осем стадия: правилни убеждения, правилни стремежи, правилни думи, правилно поведение, правилен начин на живот, правилни усилия, правилен начин на мислене, правилно наслаждение. Всичко това се получава чрез

самовъзпитание,

а не по милост отгоре. Казват, че веднъж Буда взел в ръката си снопче сухи листа и попитал любимия си ученик Ананда дали наоколо има още листа, освен онези, които се намират в ръката му? Ананда отговорил: „Есенните листа падат навсякъде и не могат да се преброят.“ И тогава Буда казал: „Така и аз съм ви дал само една шепа от истините, но освен тях има безброй много други истини и те не могат да се преброят“.

Разцветът на будизма в Индия е свързан с името на легендарния владетел Ашока. Тогава будизмът се разпространил от Кашмир до Цейлон, сетне проникнал в Непал, а по-късно достигнал Тибет, Китай и Монголия. Една от последиците на това в Индия е било разпространяването на вегетарианството и въздържането от употребата на алкохолни напитки. Забранено било да се принасят в жертва животни.

Минават векове, а Буда все още изглежда не толкова далечен; ние чуваме неговия глас, който ни призовава да не се плашим от борбата, а със спокоен поглед да я приемем и да виждаме в живота все по-големи възможности за растеж и напредък. В наши дни личността не е загубила своето значение и ако един човек като Буда е оставил такъв отпечатък върху начина на човешкото мислене /защото дори и сега в мислите си за него има нещо живо и вълнуващо/, то той трябва да е бил забележителен човек.

По думите на Барт, Буда е представлявал „завършен образец на спокойствие и кротко величие, на безгранична нежност към всичко, което диша, и на съчувствие към всичко, което страда – образец на съвършена нравствена свобода и на освобождение от всякакъв предразсъдък“.

Джавахарлал НЕРУ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Духовни учения“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

август 2021 септември 2021 Октомври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.