Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За духа и за душата

За духа и за душата » Животът, смъртта и прераждането

Трите същности на живота

Според древните изследователи средната продължителност на човешкия живот е 100 години. Този период е организиран така, че да се постигне координирано и балансирано следване на трите кардинални принципа на живота: духовността, богатството и сексуалните удоволствия.

Човекът преминава през три етапа: детство, зрялост и старост. Детството продължава до 16-годишна възраст, зрелостта – от 16- до 70-годишна възраст, старостта – след 70 години.

Основното занимание в детството е получаването на образование; в зрелостта – забогатяване и удовлетворяване на сексуалните и еротични желания; по време на старостта – придобиване на заслуги в религиозните сфери, за да бъде освободена душата от повтарящия се цикъл на живота и смъртта.

На практика е невъзможно абсолютно точно да се разпредели следването на трите принципа в съответстващите им периоди от живота. Дейността през един период може да се съчетава с дейността в следващия. Например детето, получавайки образование, се готви за придобиване на богатство и за сексуални наслади в зрелостта. Така и юношата, който изпитва светски наслаждения, може едновременно да си помага за живота в съответствие с религиозните писания. Видовете дейност през различните периоди са взаимосвързани, за да се получат най-добри резултати във висшето развитие на разума и тялото.

Дхарма

Означава покорност спрямо наставленията на Шастрите, т.е. на свещеното писание на индусите. Задължително е спазването на религиозните правила, извършването на ритуали и жертвоприношения. Препоръчва се човек да не яде месо, да не убива животни, да не краде, да не прелюбодейства и да не използва възбуждащи напитки.

Артха

Означава придобиване на знания, богатства, скъпоценни метали, коне, слонове, монети, продукти, съдове, мебели, кожени изделия, украшения, облекло и т. н. Всичко това е необходимо за удобен и щастлив живот. Мъжът може да придобие всички тези неща, като следва инструкциите на държавните чиновници или на хора, компетентни в селското стопанство или търговията.

Кама

Означава получаване на чувствени наслади чрез петте сетива – слух, зрение, осезание, вкус и мирис, ръководени от разума и порива на душата. Към Кама се числят от сексуалните до светските удоволствия.

Човек може да постигне висше щастие, като съчетава целите, поставени от Дхарма, Артха и Кама. Хората трябва да действат така, че да не поставят под заплаха плановете си за по-добър живот и отвъдния свят, да не губят богатства, да бъдат приятни и привлекателни. Те трябва да правят всичко по силите си, за да постигнат, ако не всичките три, то поне една от целите. Никога не бива да предприемат нещо, което да послужи за една, а да навреди на друга цел.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Животът, смъртта и прераждането“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

август 2021 септември 2021 Октомври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.