Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Животът не е проблем, който трябва да бъде решен, а реалност, която трябва да бъде преживяна.
Буда

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Полова система » Мастопатия

Мастопатия

Мастопатията, известна още като фиброкистозна болест на млечните жлези, е патофизиологично смущение при жената, което се среща най-често във възрастта между 18- и 49-годишна възраст и много рядко след менопаузата. Мастопатията се характеризира с образуването на кисти в областта на млечната жлеза, чиято големина варира от няколко милиметра до пет-шест сантиметра в диаметър.

Симптоми

Три симптома поотделно или в комбинация дават основание да се мисли за заболяване на млечната жлеза: болка, отделяне на секреция от зърната и опипване на туморна маса.

Чувството за напрегнатост и болка в млечната жлеза се нарича мастодиния. Това усещане се появява нормално преди менструация и изчезва след нея, но то може да се срещне и при мастопатия.

Причини

Предшестващите заболявания на гърдата /например мастит/, наличието на травма, фамилната обремененост могат да бъдат насочващи за развитието на мастопатията.
Иридологията като отличен метод за диагностика позволява да се установят още в ранен период мастопатичните изменения у една жена.

В повечето случаи наред с проблемите в млечните жлези ирисовата диагностика открива

силно зашлаковане на организма,

изразено чрез замърсено дебело черво, боледуващи бъбреци, интоксикиран черен дроб, лошо функциониращи лимфни капиляри. Кистозните образувания в гърдите могат да се считат като следствие от това зашлаковане, тъй като те представляват натрупване на отпадъчни вещества, които клетките не могат да изхвърлят навън поради замърсената вътрешна среда.

Откъде идват, при това още в ранна възраст, тези отпадъчни вещества? Те се дължат на употребата на алкохол и цигари, кафе в големи количества, нерационалното хранене с преобладаване на рафинирани храни и др.

Други фактори за появата на мастопатия са абортите, липсата на достатъчно сън, дългогодишната употреба на противозачатъчни средства, нежеланието да се кърмят децата след раждането. /Трябва да се знае, че кърмещите жени се възстановяват по-бързо след раждане, страдат по-рядко от рак на гърдата и, може да звучи невероятно, запазват бюста си по-добре./

Лечение

Мастопатията е заболяване, на което не може да се махне с лека ръка, тъй като е

едно предраково състояние.

Много е важно това страдание да бъде открито в началото. Това може да стане най-добре чрез ирисовата диагностика, която се прави в Здравен център „Дар“.

Друг метод за ранното откриване на мастопатията е самоизследването от страна на самата жена. Изследването на гърдите трябва да се прави поне веднъж месечно след навършване на двадесетгодишна възраст. Начинът, по който жената може да обследва своите гърди, може да бъде разяснен от нейния лекуващ лекар-гинеколог.

В лечението на мастопатията се включва мощен арсенал от природни средства.
На първо място стои очистването на организма чрез методиката на Здравен център „Дар“ за очистване на органите и системите.

На второ място по важност стои диетолечението и природосъобразното хранене. Жената трябва да избягва да употребява в своето меню месо и месни продукти, бял хляб и бялобрашнени храни, рафинирани храни като захар, шоколади, сладоледи, сладкиши и др., алкохол, цигари, кафе, газирани напитки; всички тези храни отделят много токсини и зашлаковат организма. Полезни храни са плодовете и зеленчуците, употребени сурови, задушени или запечени, соковете от тях, ядките, рибата, млечните храни и пр.

Фитотерапията с използването на билкови смеси, които стимулират имунната система и пречистват кръвта, има за цел да накара самия организъм за започне активна борба с излишъка от болни клетки.

Своето важно място имат ендогенното дишане и йоготерапията. Изключително силни и положителни резултати се получават при прилагането на уринотерапията - клизми, масажи, компреси, която съдейства за цялостното очистване на организма и за изхвърлянето на шлаките навън.

Практиката на Здравен център „Дар“ показва, че плановата операция на кистата и

млечните жлези може да бъде избегната;

това е важно да се знае, защото аспирационното или по друг начин отстраняване на кистата или кистите не решава проблемите, тъй като много често след това кистозните образувания се появяват отново.

Ролята на лекаря е много важна за успешното лечение на мастопатията, тъй като той преценява най-добре какво е действителното състояние на гърдите /дали става дума за доброкачествено отклонение или за заболяване, дегенерирало вече в злокачествено/ и какви трябва да бъдат усилията от страна на пациента според стадия на заболяването. Ето защо прегледът при мамолог или иридолог е наложителна мярка при неговото лечение, която не може да се избегне.

Не малко значение в профилактиката на заболяването има воденето на правилен полов живот, който предполага използването на безвредни контрацептивни средства, взимането на мерки за недопускане на аборти, кърмене на децата и др.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Мастопатия“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Следващата Гонг медитация ще бъде
в четвъртък (17 май) от 19:15 до 20:30 ч. 
Курс по Йога
всяка сряда от 18:30 ч. 
Курс Здрaви очи без очила
16 и 17 юни 2018 г. 
Даваме зала под наем
за йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ За постите

Април 2018 май 2018 Юни 2018
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986-75-09 и 986-31-08, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.