Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Жизнерадостта е не само признак за здраве, но и най-доброто средство за избягване на болести.
С. Смайлс

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Източна медицина

Източна медицина » Какво е болестта?

Естеството на болестта

* Както дадена информация на умствено или емоционално равнище, така и микробът може да разболее
* Антибиотиците ­– мина със закъснител

За да се изяви болестта, трябва да са налице две предварителни условия:

  • поддържаща причина за болестта;
  • възбуждаща или отключваща причина.

Първото условие е свързано с предразположението на организма, а второто със стресора или стимула. За да се изяви определена симптоматика трябва да са налице и двете условия.

Според този модел „отключващите“ причини не са материални, а са винаги с динамична /енергийна/ природа, без значение дали са бактерии, вируси, гъбички или някакво въздействие като скръб.

Вярно е, че болестта се индуцира само вследствие на стрес върху организма. Все по-очевидно става, че стресорите не са само специфични бактерии, вируси или други патогенни микроорганизми, но и умствено или емоционално увреждащо въздействие /външно/, създаващо нова ситуация, с която организмът се справя трудно.

Ханс Селие е посветил на този въпрос цял трактат, озаглавен „Стресът на живота“. Както дадена информация, така и специфичен патологичен микроб могат да разболеят организма. Следователно, когато говорим за стимули или стресори /стресове/, ние имаме предвид информация, която е от значение за организма, и която се разпознава незабавно. Такива стимули наричаме „отключващи причини“ на болестта, докато вроденото предразположение наричаме „поддържаща причина“ на болестта.

Информацията или стимулите могат да бъдат възприети на:

  • умствено-духовно ниво;
  • емоционално-психично ниво;
  • физическо-инстинктивно ниво.

Чрез възприетите на умствено и емоционално ниво стимули могат да се отключат различни болести. Психосоматичната медицина се занимава изключително с тези състояния. Всички такива влияния проникват в системата чрез чувстването и мисленето, а последствията могат да се почувстват на всички равнища: умствено, емоционално или физическо, в зависимост от предразположението.

Този тип стрес в никакъв случай не е „физичен“, а е динамичен и енергиен. Подобен динамичен, енергиен процес се развива и когато организмът се разболее под влияние на стресори, които на пръв поглед са напълно материални /микроорганизми, бактерии, вируси и др./.

Болестта ще се изяви само ако вибрационните честоти на стимула и организма съвпаднат.

В такъв случай незабавно се създава ново енергийно състояние и това води до промяна във вътрешната физикохимична среда по такъв начин, че специфичният вирус, бактерия и пр. да могат да растат и да се размножават.

Нека поставим и друг въпрос: „Възможно ли е след срещата на организма със стресора в системата да се развият условия, които да помогнат мутацията на невинни микроорганизми в патогенни?“ Ето какво е виждането на Марк Лопе: „Като превръщаме телата си в бойни полета за химичен контрол над бактериите, ние разрушаваме естествения екологичен баланс на микроорганизмите, поддържащи хомеостазата на вътрешните и външните ни повърхности. Прекомерната употреба на антибиотици, като пеницилина например, може да е допринесла за създаването на благоприятна почва за епидемии от резистентни на антибиотици бактерии и може би дори на СПИН.“

Тези резистентни към антибиотици организми не са играчка. Много от тях притежават същите способности да причиняват болести като изместените от тях щамове. Нещо повече – те създават дълготраен риск, който все още не се е изявил и който заплашва днешното „защитено с антибиотици“ поколение американци. Инфекциите след 1980 г. бяха много по-трудни за лекуване и контролиране отколкото преди това.

Д-р Георгос ВИТУЛКАС

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Какво е болестта?“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата Гонг медитация ще се състои
на 06.08 /четвъртък/ от 19:15 до 20:30 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Юли 2020 август 2020 Септември 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.