Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Природна медицина

Природна медицина » „Дар“ препоръчва

При ужилване от пчели

Опасни ли са пчелите и осите?

На този въпрос няма еднозначен отговор.
За по-голямата част от хората, ухапването от пчели и оси е напълно безопасно и като изключим болката, ограниченото зачервяване, отока, уплахата от ужилването, не се случва нищо тревожно. Разбира се, масираните ухапвания могат да бъдат опасни, но те са изключение.

При друга немалка част от хората ужилването от споменатите насекоми е свързано с по-усложнено протичане, което в много случаи налага търсенето на лекарска помощ.

При трета част ужилването може да бъде смъртоносно.

Защо хората реагират по различен начин на пчелната отрова? Отговорът на този въпрос се крие в механизмите на инсект-алергията /алергия към ухапване от насекоми/.

Алергичните реакции към жилещи насекоми все повече се увеличават, което е свързано с глобалното увеличаване на алергичните заболявания. За тези, които не са имали контакт със споменатите насекоми, не може да се знае дали са алергични или не.

Още повече, че при първия контакт между организма на алергичния човек и отровата, се извършва само т. нар. сенсибилизация - образуване на антитела /главно от тип Іg -Е/ без особени клинични изяви. Антителата се запазват дълго време в кръвта и едва при следващ контакт реакцията е значително по-бурна и бърза.

За нашите географски ширини са характерни алергични реакции към ухапване от пчели, оси и стършели, като най-голям процент се пада на пчелите. В отровата им се съдържат много и различни токсични субстанции, които са способни да предизвикат реакция, но главни алергени остават мелитинът /белтък/ и фосфолипаза А2 /ензим/.

Симптоми

В зависимост от силата на алергичния отговор, симптомите могат да бъдат леки и тежки. При леките форми единствена проява са по-изразените местни реакции: уртикариални обриви, зачервяване, разпространено на по-голяма площ, сърбеж, отоци около очите, устните, шията, ларинкса /оток на Квинке/, ушите, слабинните гънки.

При по-тежките случаи проявите се генерализират по цялото тяло, появяват се задух, трудно гълтане, променен глас, стягане в гърдите, хрипове. Една част от тези тежки случаи се дължат на ужилване в областта на езика, гърлото гръкляна, външната повърхност на шията. При такава локализация поради бързия и значителен оток, много бързо се притиска трахеята и се затруднява дишането, а може да настъпи и рязко понижаване на артериалното налягане.

Най-сериозната и животозастрашаваща реакция към ухапване от жилещи насекоми е анафилактичният шок. Освен от насекоми, той може да бъде причинен и от редица други алергени: храни, полени, лекарства. Дължи се на Ig E - антителата.
Те са прикрепени към един вид свободноподвижни клетки на кръвта /мастоцити, еозинофили/. При среща с алергени предизвикват мощно отделяне на субстанции и последващ колапс. В зависимост от бързината на насъпване се различават няколко форми:

1. Мълниеносна форма. Това е най-опасната и с най-лоша прогноза форма. Симптомите започват 3-10 мин след контакта. Кръвното налягане спада рязко под 80/50. Човекът загубва съзнание. Появяват се гърчове и при неоказване на специализирана помощ, краят е смърт.
В някои случаи може да се наблюдават предвестници на шока. Пациентът е неспокоен има стягане в гърдите, гадене, болки в корема. Възможни симптоми са: обилно изпотяване, задух, белодробен оток, оток на гръкляна или на цялото тяло, влошаване на сърдечната дейност.

2. Бързо настъпващ шок. Симптомите се появяват 30-40 мин след контакта с алергена и не са така тежко изразени както при мълниеносната форма. Налице са колапс, тежки отоци, задух, суха кашлица и т.н. При неадекватно отреагиране и забавено лечение е възможен смъртен изход.

3. Забавена форма на анафилактичен шок. Симптомите започват доста късно и са много леко изразени. Тук основно се наблюдават: засягане на вътрешните органи – бъбреци, сърце и т.н.

Лечението

на инсект-алергията е комплексно и зависи много от тежестта на симптоматиката. При наличието само на местни реакции лечебният алгоритъм трябва да бъде приблизително следният:

  • Налагане на турникет над мястото на ухапване.
  • При развитие на анафилактичен шок, бързото и адекватно оказване на мед. помощ е от решаващо значение за съдбата на пациента: средство на първи избор е адреналинът, който се инжектира подкожно 0,3-0,5 мл; при липса на ефект, адреналинът се прави венозно /разреждане 1:10 000/; освобождаване на горните дихателни пътища и даване на кислород.
  • При задълбочаване на сърдечната симптоматика и при липса на ефект от адреналина се поставя допамин венозно.
  • За овладяване на задуха – Новфилин, Салбутамол.
  • Антиалергични медикаменти - Алергозан, Дифенилхидрамин.
  • Корекция на водно-солевото равновесие.

В случай, че е невъзможно незабавното достигане до най-близкия медицински пункт /излет в планината, пътуване и т.н./ ампула адренален може да се счупи и излее под езика. При липса на ефект, манипулацията се повтаря на 15-та минута. Ако и това е невъзможно, болният се облива със студена вода или се потапя в най-близкия водоем /река, езеро/. Това може да забави развитието на шока за известно време /до оказване на квалифицирана помощ/.

От изложеното става ясно, че пчелите и осите мог ат да бъдат много опасни за алергичните пациенти. Именно затова се препоръчва на хората, които знаят, че са алергични, да носят винаги със себе си /особено в планината/ т.нар. анафилактичен набор: амп. Адреналин, амп. Urbason и Алергозан, както и сами да се обучат да си инжектират тези препарати.

За всички останали: избягвайте контакта с пчелите и осите, защото не се знае дали не сте алергични, а ако ви ужилят, потърсете незабавно придружител и се насочете към най-близкия медицински пункт.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „„Дар“ препоръчва“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули,синергични билкови продукти с запазената марка " Формула 1",които имат мощно имуностимулиращо действие; Действат бързо и ефикасно,с с изразено противовъзпалително,антивирусно,антибактериално,противогъбично и антипаразитно действие. Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система,действаща ефикасно при суха и влажна кашлица,бронхити,бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система.Лечение на дископатия,радикулити,и ишиас,плексит и др. Наместване на изкълчени стави,сублуксации и лечение на навехвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Септември 2021 октомври 2021 Ноевмври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.