Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Природна медицина

Природна медицина » Хомеопатия

Хомеопатия при слънчеви изгаряния

Лятото е един от най-хубавите сезони. Това е времето за отдих, пътуване, море и планина. Разбира се наред с приятните емоции, то крие и някои рискове, които могат да помрачат лятното ви настроение.

Напоследък всички медии предупреждават за вредата от прекомерното излагане на слънце. Акцентира се на времето, когато трябва да бъдете предпазливи - това са часовете от 11ч. сутрин до 15ч. следобед. В това време не трябва да се излагате на слънце, а за възрастните и хронично болните се препоръчва да не излизат навън. При излагане на слънце да се осигури защита на кожата чрез еко-фотозащитни кремове.

Когато не разполагате с такива, може да използвате слънчогледово олио. Ако се получи слънчево изгаряне, което се изразява в розов оток на кожата, с парещи болки, облекчаващи се от студено, за препоръчване е да вземете хомеопатичния медикамент Apis melifica - 9 или 15 СН (по 5 гранули на всеки 1-2 часа до настъпване на подобрението). Външно можете да прилагате намазване на кожата с кисело мляко.

Може да се използва и прясна урина.

Ако кожата е червена, излъчваща топлина, а лицето е зачервено и има пулсиращо главоболие, се препоръчва хомеопатичният медикамент Belladonna - 5 или 9 СН (по 5 гранули на всеки 1 - 2 часа до настъпване на подобрение).

Ако изгарянето е от втора степен с малки ситни мехурчета, се предписва Rhus.Tox - 9 или 15 СН (по 5 гранули 3-4 пъти дневно).

При слънчево изгаряне, при което се получават едри мехури (фликтени), се предписва Cantharis 5 или 9 СН ( по 3-4 пъти дневно по 5 гранули). През цялото време трябва да се приемат много течности - 2-3 литра дневно.

Ако по непредпазливост прекалите с излагането на слънце, може да се получи слънчев удар. Симптомите са повишена температура до 40-41 градуса, главоболие, повръщане, разстройство, силна тревожност. Това състояние изисква спешна консултация с лекар, но може да се даде първа помощ със следните хомеопатични медикаменти:

  • при суха кожа, зачервено лице, силна тревожност и силна жажда най-подходящият медикамент е Aconitum 9 СН (на всеки 10-15минути по 5 гранули).
  • при същата симтоматика, но с обилно изпотяване медикаментът е Belladonna 5 СН (по 5 гранули на всеки 15-20 минути).
  • ако главоболието е стягащо, влошава се при най-малко движение и е съпроводено със силна жажда и изпотяване, се предписва Bryonia 9 СН (по 5 гранули на всеки час).

В тези случаи трябва да останете само на течности, като се въздържате от храна няколко дни. Ако сте със слънчева енергия, профилактично сутрин и вечер можете да приемате Natrium muriaticum 9 СН (по 5 гранули). Може и в комбинация с Apis мelificа 15 СН (по 5 гранули 1 път дневно).

Всички хомеопатични медикаменти се смучат под езика, докато се разтопят.

Медикаментите се приемат 10-15 минути преди или след хранене. В момента на приема не трябва да има специфичен вкус в устата. При бебетата и малките деца дозировките са същите както при възрастните, като при нужда гранулите могат предварително да се разтворят в малко вода.

Накрая моят съвет, за да не получите никакви неприятни смущения, е: ползвайте разумно слънцето, почивайте спокойно, насладете се на всичко, което ни дава природата, доближете се до нея и тя ще ви възнагради с великолепно здраве.

Д-р Румяна ЦАНКОВА

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Хомеопатия“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

август 2021 септември 2021 Октомври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.