Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Сърдечно-съдова система » Основни положения

В огледалото на сърдечния пулс

* Лекарят трябва да бъде абсолютно здрав, за да определи и най-фините нюанси на пулса

* Опитният диагностик различава 60 вида пулс и 360 показателя на организма

Пулсовата диагностика е възникнала на Изток, след това е получила развитие в Древна Гърция и Рим. В средните векове Авицена обогати античните традиции с опита на китайската пулсова диагностика и съдейства за нейното разпространение в Близкия и Средния Изток и Европа.

В средновековния паметник на тибетската медицина “Чжуд- Ши” /том 4/ този метод може би е разработен най-детайлно и оттам е известен вече като тибетска пулсова диагностика. Опитният диагностик определя 60 вида пулс и то само с помощта на чувствителните си пръсти, като различава 360 различни показателя на човешкия организъм. Или той слуша артерията като струна и резонатор на различни процеси в организма, вида на разстройствата и прогноза за хода на болестта.

За да получи тази квалификация, тибетският лечител се учи най-малко 20 години, преди да му бъде разрешено от специална комисия да лекува.

Подготовка на лекаря и болния.

Изисква се 24 часа преди изследването да се избягва всякакво напрежение, преяждане и недохранване, преохлаждане, безсъние, полови контакти. Споменатите ограничения са необходими, за да се определи безпогрешно един от трите основни типа пулс, с който човек се ражда и го има през целия си живот. Лекарят трябва да бъде абсолютно здрав, за да може да определи и най-фините нюанси.

ИЗБОР НА ВРЕМЕТО. Древните тибетци са смятали, че в човешкото тяло има три най-тънки канали на енергията: ро-ма, чжан-ма и ум-ма, върху които влияят космофизическите енергии на Слънцето, Луната и Пространството. През нощта пулсът е бавен и хладен, а денем е по-чест и топъл. Ето защо той се мери на разсъмване, когато рисунъкът на дланта е ясно различима и болният е в постелята си. Това е времето, когато глявната топлина на канала ро-ма и главната студенина на канала чжан-ма се намират в равновесие.

Методика за определяне на пулса.

Лекарят работи като в диалогов режим: варира силата на натиска и участъка на съприкосновението между възглавничките на трите пръста върху китката на лявата, дясната или двете ръце едновременно. Указателният пръст усеща само кожата, средният – мускулната тъкан, а безименният – костната тъкан така, че и в трите точки да се усеща пулсовата вълна.

Така лекарят поотделно определя състоянието на 12-те вътрешни органа, съобразявайки се с вродения пулс на пациента, сезонните и денонощните особености на биоритмите и накрая дава общото заключение.

Седемте удивителни видове пулс.

Те дават възможност по пулса на здравите хора да се предсказва миналото, настоящето и бъдещето – близко и далечно. Задълбочаването в това изкуство открива способностите на тялото да носи в себе си много ценни сведения за различни енергии, свързани с Космоса.

И днес възможностите на тибетската пулсова диагностика дават ценна медицинска биоинформация за състоянието на човешкия организъм и масово се използва от специалистите по традиционната индо-тибетска и китайска медицина. Сега този метод се прилага и в Европа, и в Америка. Така древният опит подава ръка на съвременната медицина в името на човека и неговото здраве.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Основни положения“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 6.11 /петък/ от 19:15 до 20:300 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Декември 2020 януари 2021 Февруари 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.