Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За духа и за душата

За духа и за душата » За духа и за душата

Нестинарството - пречистване чрез огън

* Нестинарството и Агни Йога

* Танцът върху жаравата - молитва за плодородие и за предпазване от болести

Какво е Огънят? В какво се състои неговата пречистваща сила? Подвластни ли са на нея нестинарите?...

Коренът на огнеходството трябва да подирим в древните култови игри върху жарава, организирани в древна Индия и други места по света. Подобни езически ритуали са изпълнявали старите траки и елините. С раждането на Иисус Христос и появата на новата християнска религия по нашите места започва процесът на приобщаване на езическите празници към християнските. Подобна е и съдбата на нестинарството. Така древният езически култ към Огъня се трансформира в кулминация за честването на св. Константин и Елена.

Липсват сведения и извори откога датира нестинарството по българските земи. Известно е, че в края на миналия век то е било разпространено в цяла Странджа и по някои села на Източна Тракия... За да стигнем до нашето съвремие, когато обичаят все още донякъде е бил жив в странджанското село Българи. Ала последната истинска нестинарка, спазваща всички отколешни правила и канони, баба Златка, изиграва последния си танц върху жарава през 1964 г. Ходенето по въглени сега вече е станало туристическа аткракция, но не за него става дума.

В най-дълбоката си и съкровена същност нестинарството означава Пречистване. Пречистване чрез огън. То е и своеобразна философия. Най-напред се извършва актът на “прихващането”. Прифатените нестинари пребледняват. Лицата им стават без израз. Погледът е празен и зареян нанякъде...Може би в Тънкия свят, за който говори учението Агни Йога? Те са толкова далеч от реалната действителност, че босите им крака не усещат разжежените въглени...

Да подирим обяснение на този феномен в Агни Йога: “Приобщените към Огъня не смятат състоянието си за странно. Свикнал с изпълнението си, музикантът-виртуоз не го намира за необикновено. Огненият Свят приближава земното състояние, но приобщените към него нямат усещането, че става нещо особено” /Огнен Свят, I-22/.

В миналото са съществували цели села, в които жителите им до един са били посветени в огнеходството. А където са били смесени с други “непосветени” хора, нестинарството се е предавало само вътре в рода. И тази традиция се е спазвала особено строго.

За нестинарите е известно още, че не са страдали нито от главоболие, нито от някакви други болести. Те са били много здрави и пречистени люде. Знайно е също, че ако нестинар пренесе през жаравата болно дете, то оздравява. И още нещо любопитно - ако нестинар танцува по жарта с часовник, то той ще спре. Ако в жаравата има някакъв железен предмет, той ще изгори ходилата на нестинара, докато живите въглени няма да му навредят с нищо.

Петър Дънов обяснява тази недосегаемост на нестинарите от жаравата с увеличението на трептенията на енергийния двойник, които в определени моменти стават по-силни от трептенията на огъня и те вече не могат да проникнат в тялото и да го наранят. А ето какво сочи Агни Йога: “Йогите преминават през Огъня, като призовават в защита сърдечната енергия. По-мощен от земния, вътрешният Огън прониква през порите на кожата и образува здрава предпазна броня. Йогът ще приведе невредими през Огъня и желаещите да го последват...” /Огнен Свят, I-23/.

Нестинарският танц върху жаравата е бил възприеман от старите поколения българи като закалена с Огъня молитва за плодородие и берекет и за предпазване от болести. И най-вече за Огнено пречистване на човешките души.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „За духа и за душата“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

август 2021 септември 2021 Октомври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.