Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Здравословен живот

Здравословен живот » Храна и хранене

Правила за здравословно хранене

Правила за здравословно хранене

 1. Яжте в спокойна атмосфера.
 2. Никога не яжте, когато сте разстроени.
 3. Винаги сядайте, когато ядете.
 4. Яжте само, когато се чувствате гладни.
 5. Избягвайте леденостудена храна и напитки.
 6. Не говорете, докато дъвчете храната си.
 7. Яжте умерено бързо – нито бързо, нито твърде бавно.
 8. Изчакайте, докато се смели храната, преди да ядете отново (тоест трябва да има интервал от два до четири часа за лека храна и четири-шест часа за пълноценно хранене).
 9. Пийте по малко топла вода с яденето.
 10. Яжте прясно сготвени ястия, когато ви е възможно.
 11. Яжте сурови храни, но не отхвърляйте напълно готвената храна, защото тя е по-лесно смилаема.
 12. Пийте млякото отделно от храната или с други сладки храни. Предпочитайте козето мляко.
 13. Оставяйте от една трета до една четвърт от стомаха си празен, за да подпомогнете храносмилането.
 14. Добре е на всяко ядене да има от шестте вкуса: сладко, солено, горчиво, кисело, люто и стипчиво.
 15.  Поседете спокойно пет минути след хранене.

Този кратък списък ви дава едно начало за извличане на най-доброто от която и да е диета. Ето обяснението на някои от правилата.

Много е важно с какво се храните, но не по-малко важно е как се храните. Апетитната чиния топла, изпускаща пара храна изпраща сигнали, които благоприятстват нейното добро усвояване; но ако оставите чинията на масата пет часа, храната ще бъде почти негодна за ядене, въпреки че хранителните вещества не са се променили видимо в най-материалния си вид.

Освен това цялото ви тяло е изключително бдително, докато ядете. Клетките в стомаха ви осъзнават разговора на масата и ако те чуват резки думи, стомахът ви ще се свие от причиненото страдание. Така че вие не можете да измамите никоя част от храносмилателния си тракт, ако мислите, че напрегнатото хранене е щастливо; вашият стомах знае по-добре.

Основен принцип. Храната, която е най-лесно смилаема, е най-добра за вас – това обяснява защо добре сготвената храна се предпочита пред суровата, горещата пред студената, прясната пред престоялата. Причината за пиенето на топла вода с яденето, приемането на млякото отделно от останалата храна и поседяването за кратко време на масата, след като приключите с яденето, за да се установи тялото ви в храносмилателен ритъм, е също да бъде подпомогнато храносмилането.

Друг важен принцип е умереността. Умерени количества храни се ядат в редовни часове – идеалната порция е два пълни черпака. Вземайте такова количество при първо сервиране и само, ако се чувствате още гладни след това, си добавяйте допълнително.

Препоръчва се да оставите една трета или една четвърт от стомаха си празен накрая след яденето, защото храносмилателният тракт работи по-ефикасно при по-малки количества храна, а тялото намира за много по-лесно да контролира теглото си автоматично. Не се опасявайте, че ще останете гладни след ставането си от масата. Да сте задоволени не значи да сте преяли. Ако оставите малко празно място в своя стомах, ще се чувствате леки, жизнерадостни, енергични, свежи, работоспособни.

Ако ядете, чувствайки се ядосани, вие създавате стресова ситуация, която разрушава вашия ендокринен баланс. Крайният резултат е един и същ – директно до вашите клетки стига вредно химично съобщение.

В здравен център Дар наш лекар, след като направи цялостна ирисова диагностика, ще състави индивидуална програма за лечение, в който важно място заема храненето: кога, какво, как и по колко храна трябва да приема човек.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Храна и хранене“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули,синергични билкови продукти с запазената марка " Формула 1",които имат мощно имуностимулиращо действие; Действат бързо и ефикасно,с с изразено противовъзпалително,антивирусно,антибактериално,противогъбично и антипаразитно действие. Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система,действаща ефикасно при суха и влажна кашлица,бронхити,бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система.Лечение на дископатия,радикулити,и ишиас,плексит и др. Наместване на изкълчени стави,сублуксации и лечение на навехвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2021 декември 2021 Януари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
 • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.