Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Източна медицина

Източна медицина » Аюрведа

Напрежение и релаксацията

* Психосоматичните болести се предизвикват от напрежение в тялото и ума

* Йога предлага ефикасни средства за борба с телесното, емоционалното и умственото напрежение

През последните години начинът на живот в целия свят много се е променил. Организацията на обществото, а и останалите сфери вече не са същите, каквито са били в древни времена. Това е довело до разсейване на човешките енергии на всички равнища. Човешкият ум е загубил своята равновесна точка и хармония във всяка сфера на съществуването. Толкова сме погълнати от грижите за физическото си оцеляване, че не съзнаваме какво се случва с нас.

През последните един-два века се появиха болести с нови измерения, изражения и прояви и целият този процес достигна своя връх през последните няколко десетилетия. Медицинската наука е сложила край на големите смъртоносни болести от миналото, но сега се срещаме с нова епидемия от свързани със стреса разстройства, причинени от неспособността ни да се адаптираме към ускорения съревнователен тип на съвременния живот.

Психосоматичните болести като диабет, високо кръвно налягане, мигрена, астма, язва, храносмилателни разстройства и кожни болести се предизвикват от напреженията в тялото и ума.

Главните причини за смъртността в развитите страни – ракът и сърдечните болести, също произтичат от напрежението.

Съвременната медицинска наука се опитва да се справи с този проблем по много начини, но откровено казано, не е успяла да осигури необходимото здраве на човека. Така е, защото истинският проблем не се крие в тялото, той се корени в променящите се идеали на човека, в начина му на мислене и чувстване. Когато е налице разпиляване на енергия, разпиляване на много идеали, как бихме могли да очакваме да имаме хармония в тялото и ума си.

Всеобщият проблем днес не е гладът, бедността, наркотиците или страхът от война, а напрежението, свръхнапрежението, тоталното напрежение.

Ако знаете как да се освободите от напрежението, вие знаете как да разрешите проблемите в живота си. Ако сте способни да балансирате различните видове напрежение, можете да контролирате своите емоции, гняв и страсти. Можете да контролирате сърдечната болест, високо кръвно налягане, левкемия и ангина пекторис (стенокардия).

Независимо дали мислите твърде много или никак, вие натрупвате напрежение. Независимо дали извършвате физическа работа или не вършите нищо, вие натрупвате напрежение. Независимо дали спите твърде много или никак, вие натрупвате напрежение. Без значение дали храната ви е богата на протеини, на въглехидрати или сте вегетарианец, вие натрупвате напрежение. И това напрежение се складира на различни нива на човешката личност. То се натрупва в мускулната, емоционалната и умствената система.

В Йога се справяме с проблемите на напрежението всеобхватно. Ние разбираме, че ако умът е напрегнат, стомахът също е напрегнат. И ако стомахът е напрегнат, цялото кръвообращение също ще бъде под напрежение. Това е един порочен кръг от събития. Затова освобождаването от напрежение е една от основните грижи в Йога.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Аюрведа“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Курс Основи на здравето
16 и 17 март 2019 
Нови видове масажи в Дар
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Следваща гонг медитация
петък (15 февруари) от 19:15 до 20:30 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Професионален курс по ирисова диагностика
30-31 март и 6-7 април 

Календар

КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ започват на 15 ноември За постите

Януари 2019 февруари 2019 Март 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.