Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За духа и за душата

За духа и за душата » Шри Чинмой

За Шри Чинмой

За Шри Чинмой

Шри Чинмой е роден на 27 август 1931 г. в малко селце в източна Индия. Останал сирак на 11-годишна възраст, Шри Чинмой отива със своите шест братя и сестри в духовна общност в южна Индия, където прекарва следващите 20 години в усилени молитви и медитации. Воден от вътрешен повик, през 1964 г. той заминава за САЩ и Ню Йорк става негов дом.

През тези 43 години след пристигането си на Запад, Шри Чинмой се превръща в пример за потенциала на човечеството. Той открива центрове за мир и хармония по целия свят и неуморно прекосява земното кълбо, за да споделя своето вдъхновение и добра воля.

Уважаван и обичан в целия свят, Шри Чинмой изразяваше своята философия на световния мир чрез дейността си в най-различни области – от литературата и живописта до спорта и музиката. Универсалният характер на неговата философия привличаше и насърчаваше хора с различен произход, религия и националност да работят заедно за мира. Над 600 лидери, видни личности и професори номинираха Шри Чинмой за Нобеловата награда за мир през 2007 г. Той бе един от финалистите за тазгодишната награда, която не се присъжда посмъртно.

Приветстван като ренесансов човек в днешния свят, Шри Чинмой е написал над 1600 книги с проза и поезия, съчинил е повече от 20 000 музикални произведения, свирил е на повече от 750 концерта по света – винаги безплатни – в зали като Линкълн Център в Ню Йорк, Роял Албърт Хол в Лондон и Будокан Хол в Токио. Той бе също активен бегач, тенисист и ненадминат щангист.

Президентът Михаил Горбачов му пише: „Вашата огромна и важна дейност помага на хората да живеят по-добър живот в мир, приятелство и любов. На каквото и да се посветите – живопис, поезия, рисуване – всичко е свързано с мира, мира между хората и народите.“

 Михаил Горбачов и съпругата му Раиса се срещат с Шри Чинмой 16 октомври 1994 г., Ню Йорк

Михаил Горбачов и съпругата му Раиса се срещат с Шри Чинмой
16 октомври 1994 г., Ню Йорк

Любовта на Шри Чинмой към спорта бе за цял живот и тя даде начало на редица забележителни програми за мир и себенадминаване. През 1987 г. Шри Чинмой основа Световния пробег на хармонията (World Harmony Run), най-дългата щафета в света, посветена на мира, в която се включиха милиони участници от над 70 страни.

Шри Чинмой и Световния пробег на хармонията, април 2006 г.

 Шри Чинмой и Световния пробег на хармонията
април 2006 г.

Шри Чинмой е създател и на Шри Чинмой Маратон Тийм – водещ организатор на ултрадълги състезания, който провежда различни прояви, от маратонски бягания до най-дългия пробег в света на 3 100 мили.

Хуманитарната организация на Шри Чинмой – „Сълзи и усмивки на единното сърце“ – е събрала и разпределила медицински материали за милиони долари в Азия и Африка. Посветил се на облекчаването на болката и страданието, Шри Чинмой веднъж пише: „Мой Господи, дай ми способността да изтрия всяка сълза от всяко сърце.“

За неговия принос към мира президентът Нелсън Мандела пише: „За човечеството е наистина рядък дар да бъде благословено с такава всеотдайна личност, която е посветила целия си живот в служба на световния мир. Вашият труд вдъхновява духовното израстване, толерантността и благополучието, особено на фона на сегашните безпрецедентни нападения срещу хората. Гласът Ви е глас на разума, който всички ние трябва да следваме.“

Шри Чинмой с президента Мандела и първата дама Грасиа, 20 септември, 1998 г., Ню Йорк

Шри Чинмой с президента Мандела и първата дама Грасиа
20 септември, 1998 г., Ню Йорк

Като радетел на хармонията между вероизповеданията, Шри Чинмой бе обичан от духовни водачи на всички религии. От Майка Тереза до папа Пол VI и от папа Йоан-Павел II до Далай Лама, всички го славеха като истински служител на Бог.

„Така се радвам на всички добри дела, които вършите за световния мир и за хората в толкова много страни.“ – пише Майка Тереза. – „Нека продължим да работим заедно и да споделяме всичко за славата на Бог и за доброто на човека.“

Четвърта среща на Шри Чинмой с Майка Тереза, 3 юни 1997 г., Бронкс, Ню Йорк

Четвърта среща на Шри Чинмой с Майка Тереза
3 юни 1997 г., Бронкс, Ню Йорк

Шри Чинмой бе горещ привърженик на Обединените Нации. От 1970 г. той ръководеше „Медитации за мир“ в ООН – група от делегати и служители под патронажа на У Тан, трети генерален секретар на ООН.

Шри Чинмой и У Тан, 29 февруари 1972 г., Централата на ООН в Ню Йорк

Шри Чинмой и У Тан
29 февруари 1972 г., Централата на ООН в Ню Йорк

„Външното послание на ООН е мир. Вътрешното послание на ООН е любов. Най-дълбокото послание на ООН е единство“ – казва Шри Чинмой.

Хавиер Перес де Куеляр, петият генерален секретар на ООН, казва: «Шри Чинмой, Вие сте сърцето на Обединените Нации. През всички години, в които бях генерален секретар, и дори преди това Вие бяхте винаги с нас. Вашето послание бе винаги с нас и ние получавахме вдъхновение от Вас.

„Физическото и духовното трябва да вървят заедно“ – учи Шри Чинмой. – „Те не могат да бъдат разделени.“

Следвайки този възглед, Шри Чинмой поразява спортни герои и знаменитости със своята кариера във вдигането на тежести, която той започва през 1986 г. на 55-годишна възраст. За него няма непреодолима тежест и Шри Чинмой казва, че способността му да повдига хиляди, понякога дори десетки хиляди паунда, се дължи на неговия вътрешен мир. От автомобили и животни до малки самолети – Шри Чинмой е повдигал почти всички възможни предмети, използвайки различни стилове и техники.

Шри Чинмой повдига гири, всяка от които тежи 200 паунда (близо 100 кг.)

Шри Чинмой повдига гири, всяка от които тежи 200 паунда (близо 100 кг.)

Шри Чинмой поставя нов рекорд по вдигане с китка на гира, тежаща 203 паунда (близо 100 кг.) 

Шри Чинмой поставя нов рекорд по вдигане с китка на гира,
тежаща 203 паунда (близо 100 кг.)

Шри Чинмой повдига слон на 74 годишна възраст, ноември 2004 г.

На 74 годишна възраст Шри Чинмой повдига слон
ноември 2004 г.

От Шри Чинмой научих, че не големината на раменете прави човека; големината на сърцето прави човека.“ – казва Бил Пърл, петкратен Мистър Вселена и носител на титлата „Най-добре сложен мъж на ХХ век“. – „Никой на земята не е правил това, което е направил Шри Чинмой.“

Музикант от младини, Шри Чинмой е направил десетки записи, композирал е над 20 000 песни и е изнесъл повече от 750 концерти за мир. Шри Чинмой посети България два пъти, като изнесе концерт в София през 2000 г. и във Варна през януари 2007 г.

Концерт на Шри Чинмой в препълнената зала 1 на НДК, София през 2000 г.

Концерт на Шри Чинмой в препълнената зала 1 на НДК
София през 2000 г.

„Шри Чинмой притежава огромен, фантастичен творчески порив!“ – възкликва индийският маестро Рави Шанкар.

Шри Чинмой е водил живот на духовна дисциплина и никога не се е женил. Над 7 000 души продължават да следват неговата философия в центровете на Шри Чинмой, които са над 300 в целия свят.

Шри Чинмой прие Махасамадхи – мистичния процес, чрез който духовните Учители напускат тялото – и премина зад завесата на Вечността на 11 октомври 2007 г.

Шри Чинмой

 Шри Чинмой

Повече за Шри Чинмой и неговия земен път можете да прочетете тук:

http://www.srichinmoy.org/bulgarian

Екипът на „Дар“ изразява своята дълбока почит и поклон пред Шри Чинмой, Неговия земен път и Неговото Дело!

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Шри Чинмой“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Септември 2023 октомври 2023 Ноевмври 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.