Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Здравословен живот

Здравословен живот » Опознай тялото си

Стволовите клетки

* Древните мъдреци са владеели технологиите на подмладяването и безсмъртието

* Уникалните свойства на тези клетки откриват нови перспективи пред съвременната медицина

Учението за стволовите клетки се отнася към най-перспективните технолигии, създадени от биологията през 21 век. Учените до 1990 г. дори не са подозирали, че такива клетки съществуват в човешкия организъм. А днес вече знаем, че това велико чудо е заложени изначално в нашия организъм от Създателя. Какво представляват те и защо съвременната медицина възлага толкова много напълно оправдани надежди, свързани с тях?

Заслугата е на Джеймс Томпсън от Университета на щата Уискънсин, който пръв успява да отдели и изолира от четиридневен човешки ембрион клетки, които са базови, изходни за развитието на организма. Именно те, стволовите клетки, в процеса на делене произвеждат абсолютно всички разнообразни типове клетки – като се започне от мозъчните и се завърши с епителните, например на червата, от които се формира организма на детето.

За разлика от обикновените клетки, които изпълняват строго определени функции, например клетки на кожата или на черния дроб, стволовите клетки са универсални и са изходни при образуването на специализирани и диференцирани клетки.
Затова е нужно само да получат съответния генетичен сигнал.

Тези уникални свойства на новооткритите от науката стволови клетки дават надеждата на учените да се справят с повечето проблемни заболявания на човечеството: Паркинсоновата болест, диабет, множествена склероза, някои форми на рака и пр. Още повече, че уникална е и способността на стволовите клетки да възпроизвеждат себеподобни - практически те са неограничен източник на първична клетъчна суровина.

Оказва се, че стволови клетки в организма има не само в ембрионите, но и у децата, възрастните и дори у старите хора, макар в значително по-малка степен. Освен от ембриона, те се изолирани и от костния мозък, периферната кръв, съдържаща се във вените и артериите, кръв на плацентата и кръв от пъпната връв на новороденото.
Според способността си да произвеждат различни типове клетки, стволовите клетки се делят на три вида:

1. ТОТИПОТЕНТНИ са стволовите универсални клетки, които могат да дават в процеса на последователните изменения цялото множество типове клетки на организма. Такива са ембрионалните стволови клетки.

2.ПЛУРИПОТЕНТНИТЕ стволови клетки имат способността да дават много различни типове диференцирани клетки в определен тип тъкан. Към такива клетки се отнасят клетките на костния мозък, от които се образуват всички зрели клетки на кръвта.

3.УНИПОТЕНТНИТЕ стволови клетки са способни да образуват само едни диференцирани тъкани. Тези клетки са детерминирани – те могат да дават само строго определени типове крайни диференцирани клетки.

Най-общо казано, стволовите клетки може да се уподобят на универсален строителен материал, от който при съответното генетично манипулиране „израства“ всичко, което можем да си представим.

Включително неврони на мозъка, епителни тъканни клетки на червата, мускулни, чернодробни, мастни, хрущялни или клетки на други вътрешни органи.

Днес учените разработват технологии за използването на стволовите клетки за регенериране на тъкани и органи, в онкологията, ортопедията, хематологията и пр. И още едно революционно откритие на американските учени: стволовите клетки могат да се използват за възстановява на нервните клетки, пострадали в резултат на заболяване или мозъчни травми - нещо, което до вчера науката смяташе за невъзможно.

Предстои обаче още много работа. Клетките и гените крият много загадки за съвременните изследователи, още много неща са неясни. Учените търсят отговор какво и как обединява клетките в единна функционална система, какви са механизмите, осигуряващи информационните им и други взаимодействия.

Интересното е друго. Изказваме убеждението си, че отговорите на тези и много други въпроси, които си задават днешните учени в най-престижните изследователски центрове на света, са знаели хората на древните цивилизации, преди хилядолетия. Не случайно всички източни учения, философии и медицински трактати говорят за РАЗУМА НА КЛЕТКИТЕ. Фиксирани са много факти, включително и от учени, когато индийски йоги на почтенна възраст след 40-дневно усамотение са се подмладявали и придобивали външен вид на 18-годишни младежи. Това не е могло да стане без знания за феноменалните свойства на стволовите клетки и за уменията им те да бъдат използвани. Същото можем да кажем и за хората, за които говори Библията, живели по 600-800 години. Както и много други неща, тези знания са били изгубени, за да бъдат преоткрити днес. А някъде са и съхранени, не случайно в йогийски, будистки, китайски древни източници се говори за човешко безсмъртие, не само духовно. Редица сегашни руски учени говорят за същото като за съвсем постижима реалност.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Опознай тялото си“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2023 декември 2023 Януари 2024
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.