Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

За духа и за душата

За духа и за душата » Животът, смъртта и прераждането

Библейска медицина

* Древният законодател е обръщал най-много внимание върху основата на здравето – профилактиката

Книгата на книгите, Библията, е един чудесен наръчник на всички божествени учения. Тя не само разкрива тайната за произхода на Вселената и човека, но и сочи целта на Мирозданието. Библията е написана за хората на всички времена и народи и не случайно се смята, че полезна информация от нея могат да извлекат всички науки на земята – сегашни и бъдещи. Естествено много какво има да почерпи от нея и медицината.

Внимателният прочит на Свещеното писание ще ни разкрие изумителните постижения на човека в тази област И най-вече в подхода на древните към здравето на един цял народ. Не за друго, а защото именно ПРОФИЛАКТИКАТА на заболяванията е била в центъра на вниманието на тогавашното общество

и тя е била разработена до най-тънки подробности.

ПОНЯТИЕТО “ЧИСТ” и “НЕЧИСТ” по законите на Моисей. “Кога се появи някому по кожата на тялото оток, или лишей, или петно, и по кожата на тялото му се покаже нещо като рана от проказа, да го доведат при свещеник Аарона, или при едного от неговите синове, свещеници” – четем в “Левит”, 13:2. От този стих разбираме, че ролята на лекаря в ония времена се е изпълнявала от свещенослужителя и всеки дори с най-невинно изменение по кожата е бил задължен да отиде при него. В зависимост от резултатите на прегледа свещеникът е обявявал “пациента” си за “чист” - тоест не е опасен, не е заразен за останалите, или за “нечист” - опасен. И то далеч преди заболяването да се е проявило в пълна сила. “Нечистите” са били задължени да пребивават 7 или 14 дни /по преценка на свещеника/ на изолирано място /карантина/ извън селището на останалите. И чак след повторен преглед, ако всичко е било наред, му се е разрешавало отново да се върне в дома си, но след задължително изпиране на дрехите и изкъпване на тялото.

Въобще всеки дефект върху кожата: язви, пукнатини, охлузвания, рани – са се считали опасни, защото тези поражения или са

свидетелствали за вътрешни неразположения, или са били източник на инфекция за обкръжаващите.

Но древните лечители са отивали далеч по-напред в профилактиката. Така например за “нечист” се е обявявал всеки, който се е докосвал до умрял човек, до неговия гроб, до умряло животно и дори до кост на умрял човек или животно. И още по-нататък. По време на Моисей хората още не са знаели, че насекомите /комари, дървеници, кърлежи, бълхи и пр./ са били преносители на инфекциозни болести, че има микроби и вируси, но са забелязали, че ухапването им често води до заболяване. Ето защо законодателят е предупреждавал: “Всички крилати... са мръсни за вас и всеки, който се докосне до трупа им, ще бъде нечист до вечерта; и всеки, който понесе трупа им, е длъжен да изпере дрехите си и да бъде нечист до вечерта...” /Левит 11:20,24,25/.

ОГЪН, ВОДА И...РИЖА ТЕЛИЦА. За обеззаразяване на хора, дрехи, къщи и предмети древният законодател е предписвал специална очистителна вода. Много странна на пръв поглед обаче е нейната рецепта, подробно описана в Числа /19:2,5,6/: “Да ти доведат рижа телица без повреда, без недостатък...дайте я на свещеник Елеазара...и да изгорят телицата пред очите му: да изгорят кожата й, месото й и кръвта й заедно с нечистотиите й. И свещеникът да вземе кедрово дърво и исоп и нишка от тъмночервена вълна и да ги хвърли в огъня, дето гори телицата.”Има ли смисъл в цялата тази нелепа на пръв поглед процедура? Да, и ето защо.

Очистителната вода са приготвяли, когато пепелта от изгорената телица я смесвали с жива /изворна/ вода. Тъй като кравата е била изгаряна цялата, заедно с костите, кожата и вътрешностите, полученият разтвор е представлявал богата на натрий и калий алкална течност, луга, която е добро дезинфекциозно средство, употребявано и днес. А с пепелта са посипвали рани, сядали са в нея като Иов при кожен сърбеж.

Известно е още, че от кедровото дърво се получава катран, притежаващ обеззаразяващо и местно-заздравяващо действие, а в дървесната му част се съдържа терпентин. Клонките на исопа – храст с горчив камфоров мирис - също съдържат етерни масла и други ценни вещества. А защо телицата да е рижа? Просто по онова време рижите крави са били най-ценната, здрава и устойчива на болести порода.

И накрая за отношението на древните евреи към здравето. За него научаваме от Книга Премъдрост на Иисуса, син Сирахов в глава 30, стих 14-16: “По-добре сиромах, здрав и крепък на сила, нежели богат с изнурено тяло;здравето и благосъстоянието на тялото е по-скъпо от всяко злато, и яко тяло е по-добро от безбройно богатство; няма по-добро богатство от телесното здраве...”

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Животът, смъртта и прераждането“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Септември 2023 октомври 2023 Ноевмври 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.