Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Храносмилателна система » Други

Гадене и повръщане

* Гаденето и повръщането сами по себе си не са болести, а признаци на болести.

* Дължат на спазъм на стомаха и хранопровода

Гаденето и повръщането са честа изява на вътрешните заболявания.

За изясняване естеството и причините на гаденето и повръщането е от значение да се уточни времето на тяхната поява ­ на празен стомах, след нахранване, при промяна положението на тялото, облекчение на болния след повръщане, изглед и характер на повърнатото ­ храна, стомашен сок, жлъчен сок, кръв.

Гадене със или без повръщане може да се появи и у съвсем здрави, но гнусливи хора при лоша миризма, отвратителна гледка и др.

С повръщане започват редица заразни болести ­ скарлатина, малария, грип.

Непреодолимо гадене и повръщане се наблюдава при отравяне ­ с гъби, със застояла храна, с някои медикаменти /дигиталисови препарати, морфин, хинин/. Грешки в храненето /прекомерно хранене, дразнещи храни/ често завършват с облекчаващо, често съзнателно предизвикано повръщане.

Гаденето и повръщането са най-често проява на стомашни заболявания. При остър гастрит повръщането се появява след ядене, облекчава болния и съдържа несмляна храна, която може да бъде примесена със стомашен и жлъчен сок. За хроничния гастрит e характерно непреодолимо гадене сутрин на празен стомах, което обикновено не се последва от повръщане. При язва на дванадесетопръстника повръщането е рядък симптом. Ако при установена язва се явят повръщания на застояла храна, трябва да се мисли за стеснение на пилора. Ракът на стомаха често протича с повръщане отначало на несмляна храна, а после ­ на характерни, подобни на утайка от кафе материи.

Гадене и повръщане се наблюдават често при заболявания на черния дроб и жлъчката, на задстомашната жлеза, апендикса, червата и коремницата.

Често болковите кризи при бъбречни или жлъчни камъни, инфаркт на миокарда, травми се съпровождат от мъчителни повръщания. Непреодолимо гадене и повръщане се наблюдава и при бъбречна недостатъчност, диабетна кома. Характерно за началната бременност е повръщането на празен стомах. Повръщане на празен стомах имат и хроничните алкохолици.

От особено значение са повръщанията при някои заболявания на централната нервна система ­ менингит, кръвоизливи, тумори, травми. Тези повръщания са наглед без причина, често на празен стомах или при промяна положението на тялото. Те са мъчителни, с напъни, без особен ефект и не облекчават болните.

Съществуването на чисто “нервни повръщания” е твърде съмнително. Такива се наблюдават понякога у млади момичета и обикновено са свързани с неприятни изживявания, напрежение, менструационен цикъл и др. Зад тези нервни повръщания могат да се крият някои заболявания на храносмилателната система, най-често гастрит.
От особено значение са повръщанията на кръв или кръвенисти материи. Този симптом плаши твърде много болния и околните и става причина за излишна паника. От голяма важност е да се уточни видът и количеството на повърнатото, като е най-добре то да бъде запазено до идването на лекаря.

Следва да се разграничава т. нар. лъжливо повръщане на кръв. В тези случаи болните /предимно момичета и млади жени/ умишлено си разкървавяват устната лигавица и носа с остри предмети. Някои болни поглъщат изхрачена кръв и след това я повръщат. В подобни случаи кръвта е примесена с храчки.

Сравнително рядко се повръща чиста, непроменена, ясна кръв. В тези случаи може да се подозира кръвотечение от носа, венците или гърлото. Масивни повръщания на непроменена кръв се наблюдават при спукване на разширени вени на хранопровода.
Обикновено повърнатата кръв е съсирена на отделни парчета, тъмна, понякога подобна на утайка от турско кафе. Истинското количество на повърнатата кръв е трудно да се установи. Болният и околните несъзнателно го преувеличават. От друга страна, много рядко е да се повърне чиста кръв. Повърнатото най-често съдържа примеси от храна, стомашен и жлъчен сок.

Най-честата причина /над 25 % от случаите/ за повръщането на кръв е язвата на стомаха и, по-рядко, язвата на дванадесетопръстника. Повръщанията на кръв при язва на стомаха не са обилни, кръвта е кафеникава, съсирена, с примеси. Често се повтарят и обикновено се предизвикват от грешки в диетата, употреба на дразнещи храни, спиртни питиета или някои лекарства ­ аспирин, салицилови препарати, противоревматични средства, надбъбречни хормони. В редки случаи повръщане на кръв може да се наблюдава при наранявания на стомаха /поглъщане на остри, режещи предмети/, при изгаряне лигавицата на стомаха с киселини или основи.

Масивни и нерядко заплашващи живота повръщания на чиста кръв се наблюдават при спукване на разширени вени на хранопровода.

Сравнително рядко може да се наблюдава повръщане на кръв при някои заболявания на кръвта, чупливост на съдове, хроничен застой. В тези случаи повръщането е оскъдно.

Всяко повръщане на кръв е сериозна болестна проява и налага бърза лекарска намеса. До идването на лекаря болният трябва да остане неподвижен на легло и да избягва поемането дори и на течности.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Други“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2023 декември 2023 Януари 2024
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.