Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Природна медицина

Природна медицина » Лечебни растения и животни

Глухарчето

* Незаменим пролетен дар от аптеката на Природата

* За храна и лек се използва цялото растение: листа, цвят и корен

С глухарчето като че ли са запознати всички. За възрастните то е омръзнал плевел, за децата – играчка: духваш, и ето вече са полетели парашутчетата. Коя жена в детството си не е вплитала в косите си или не е носила е носила венче от златисто-жълтите цветчета на глухарчето? Но вече са позабравени неговите изумителни хранителни и лекарствени свойства.

Преди всичко сред народа растението се е използвало като салата при умора, за възстановяване на силите след кръвоизлив, при анемия – какво по-добро средство през пролетта? Свежият сок според народната медицина съдейства

за преодоляването на пасивност, депресия и за очистване на кръвта.

Науката вече е установила, че това скромно растение е истински шампион сред листовите зеленчуци по съдържание на калиеви соли. А те са много нужни за оптималното функциониране на нервната система. То е на едно от първите места и по съдържание на калций и желязо. Ето защо глухарчето е отлично природно и евтино укрепващо средство, особено след усилена работа.

Горчивината на глухарчето много добре много добре се отразява върху стомашно-чревния тракт и задстомашната жлеза, съдейства за образуването на хормони /инсулин и пр./, съдейства за по-добрата обмяна на веществата. Растението спомага за доброто храносмилане, ликвидира процесите на гниене и ферментация в червата. Глухарчето е много ефективно за профилактика и лечение на чернодробни заболявания.
Сокът му съдейства за подобряване качеството на кръвта, изменяйки химическия й състав в посока на нейното алкализиране. Той укрепва и костите.

Източните народи

пият сока от цветовете срещу безсъние.

В Монголия пресните листа на глухарчето се слагат в обувките – сокът препятства образуването на мазоли и на други кожни поражения. Ако мястото, където е влязло трънче, се смаже веднага с млечния сок на растението и тогава се извади трънчето, няма да настъпи оток.

Трябва да се знае, че коренът на растението съдържа до 20 на сто захар и до 40 на сто високоусвояван въглехидрат – инулин, а белтъчното му съдържание е до 15 на сто. С други думи, корените на растението са прекрасна храна.

Много богат на микроелементи /кобалт, никел, мед, манган и др./ е нектарът от цветчетата. Те също могат да се използват като салата. Най-добре е те да се събират по обед, когато имат най-много нектар.

През пролетта природата ни е дарила с чудно лекарство и храна – глухарчето. Не бива обаче да го събираме в града – то акумулира токсичните вещества от изгорелите автомобилни газове.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Лечебни растения и животни“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Октомври 2023 ноевмври 2023 Декември 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.