Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Източна медицина

Източна медицина » Фенг-Шуй

Живото същество, въплотено във всеки дом

* Васту – индийският аналог на Фенг Шуй

* Много от индийските храмове и дворци са шедьоври на Васту и потвърждават ефективността на тази древна архитектурна наука

Индийската наука Васту има също така древна история както китайската Фенг Шуй, но следва индийските духовни традиции, традициите на ведите, и е построена върху принципи, които я отличават от китайския аналог. Достатъчно е да се каже, че тя се е зародила в период, който е предшествал създаването на древните епоси “Рамаяна” и “Махабхарата”. В Индия се среща под различни имена: Васту-шастра, Васту-джнана,, Васту-видия или просто Васту. Индийската дума “васту” означава “място”, “дом, жилище” или “стая”. “Шастра” означава “наука”, а така също “трактат”. “Видия и джнана” – “знание”.С други думи, Васту – това е наука за дома.

Индийските майстори утвърждават, че принципите на Васту имат

универсално приложение и не са подвластни на религиозни или географски ограничения.

Ето защо тези принципи напълно могат да бъдат приспособени и към съвременните условия на живот. Тази практика е насочена към постигане не само на материално процъфтяване, но и на душевен покой, щастие и хармония в семейството и на работното място.

Науката Васту отчита преди всичко енергиите, излъчвани от четирите страни на света: север, изток, юг и запад. На достъпен език тя обяснява принципите на избор на парцел за строителство на къща, самото строителство и разположение на различните стаи и сервизни помещения, което да спомага за подобряването на живота. Например столовата трябва да стимулира у човека усещането за глад, холът – общителност, кабинетът – ума, а спалнята – да съдейства за почивка.

Древните са знаели: когато човешкото жилище – като една от основните потребности на човека – се строи в строго съответствие с принципите на Васту, човек става по-силен, когато се сблъсква с жизнените проблеми. Много от великите храмове и дворци на Индия са шедьоври на Васту и свидетелстват за ефективността на тази древна архитектурна наука.

Ваступуруша.

Основата на цялата философия на Васту е понятието “Ваступуруша” /среща се и като Вастудев или Вастунара/ - живо същество, въплътено във всеки дом. За индиеца това е нещо повече от метафора. Ваступуруша е реално същество с фигура на човек, макар и тънкоматериално. То има глава, тяло, крайници и уязвими точки върху тялото. Ето защо домът трябва да бъде построен така, че Ваступуруша да му бъде добре.

Ваступуруша е разположен в пространството /квадрата на дома/ по точно определен начин - лежи по очи с прибрани под корема крака и с леко разперени встрани и сгънати в лактите ръце/. Неговите ходила са в юго-западния ъгъл на дома или парцела, а главата – в севернои-източния. Затова

северно-източният ъгъл на дома във Васту се смята за най-важен.

Но и всички останали части на квадрата, в който е вписан Ваступуруша, също са важни, защото те всички съответстват на едни или други негови органи.

В древния индийски трактат “Брихат-самхита” се твърди:

“Ако на Вастунара му липсва дясната ръка, стопанинът на дома ще бъде лишен от богатството си и ще бъде нещастен заради жена. Ако на божеството му липсва лявата ръка, стопанинът ще чувства недостиг на пари и храна. Ако божеството остане без глава, човек ще бъде лишен от всички добродетели. Ако на божеството му липсват краката, синовете на стопанина ще умрат, самият стопанин ще отслабне и ще има трудности заради жени. Но ако всички телесни части на божеството на дома имат нужните очертания, обитателите на дома ще бъдат щастливи, богати и уважавани.”

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Фенг-Шуй“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2023 декември 2023 Януари 2024
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.