Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Природна медицина

Природна медицина » Природна медицина

Отравяния с гъби

Отравяния с гъби

* Кои са симптомите на отравянето

* Най-сигурното средство за предпазване е да не берем гъби, които не познаваме

Гъбите спадат към голяма група растителни организми. Освен че могат да бъдат причина за заболяване и отравяне на хора, животни и растения, те поразяват хранителни и промишлени продукти, книги, дървесни части и др. Изпълняват огромна санитарна дейност при кръговрата на веществата в природата. Гъбите се намират навсякъде по земното кълбо. Гъбните дрожди издържат до 8000 атмосфери налягане. Облъчвания с лъчи, които са смъртоносни за човека и животните, са безопасни за някои гъби. При температура над 40 градуса по Целзий по-голямата част от тях загиват.

Гъбите съдържат свободни мастни киселини – главно олеинова и палметинова, аминокиселини, липиди, азотни вещества, фосфатиди, холестерин, ферменти, микроелементи, витамини В1, В2, С, D, РР и др. съединения.

Науката за отровите и противоотровите е създадена най-напред при арабите, след което се разпространява в останалия свят. В зависимост от отровните вещества, които съдържат, гъбите се делят на три групи:

  • Гъби, съдържащи отровата фалоидин. Тук спадат зелената мухоморка, жълтата мухоморка, бялата мухоморка, волварията и др. Симптомите се получават от 10 до 30 часа след взимането на отровната гъба. При отравяния с тях се появява главоболие, виене на свят, нарушено зрение, безпокойство, стомашни болки в областта на черния дроб, обилна пот. Температурата спада на 35-36 градуса, урината е мътна и в малки количества, пулсът е неправилен. Рядко настъпва оздравяване. Отровното вещество фалоидин запазва отровността си при варене.
  • Гъби, съдържащи отровата мускарин. Тук спадат червената мухоморка, петнистата мухоморка, пантерката, вълчият зъб и др. Симптомите настъпват от половин до два часа след консумация. Отравянето се характеризира с чести повръщания и диария, главозамайване с халюцинации, сънливост. Оздравяване има, ако консумацията не е голяма.
  • Гъби, съдържащи смолисти вещества. Такива са отровната млечница, бясната гъба, дяволската гъба и др. Симптомите се получават от 10 до 40 часа след взимането на гъбата. Отравянето се характеризира с виене на свят, повръщане, диария, студена пот, изстиване на крайниците, болки в корема, бавен пулс.

Обикновено отравянето с тези гъби завършва с оздравяване, ако се вземат бързи мерки за изчистване на стомаха и червата.

Отравяния с гъби се получават не само при консумация на пресни, но и на изсушени, солени, мариновани гъби. Отровността им се намалява, ако се изхвърли водата, в която се варят или ако предварително се накиснат във вода и оцет. Това, разбира се, не е сигурно средство за премахване на отровността им. При отравяния с гъби, докато дойде лекарят, се взима медицински въглен /от аптеката/, слагат се студени компреси на главата. Не трябва да се взима лимон или оцет.

Не бива да берем гъби, които не познаваме. И да не купуваме гъби от случайни продавачи. Също не трябва да се консумират загнили, презрели, наядени от червеи или престояли гъби.

Георги ГЕОРГИЕВ, агроном

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Природна медицина“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2023 декември 2023 Януари 2024
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.